Energiatakarékos családi ház téglából épül

Az energiatakarékos ház – Wienerberger e4 energiahatékony téglaház-koncepcióval már most teljesíthető az új irányelv minden előírása. Egy családi ház energetikai problémáját a hőszigetelés önmagában nem oldja meg. Az épület energiafelhasználása nem csak az épületszerkezetek – nyílászáró, födém, tető, padló, fal stb. – hőszigetelő képessége által meghatározott fűtési tételből adódik, hanem vannak a hőszigetelő képességtől független energiafogyasztók is. Ezek a használati meleg víz, a légkondicionálás, a szellőztetés (gépi szellőztető berendezés esetén) és a különböző háztartási berendezések áramfogyasztása. Ezen fogyasztók takarékos használatával tudjuk egy családi ház üzemeltetési költségeit csökkenteni. Az épület tervezése során a tudatos szerkezeti kialakítással nagymértékben befolyásolható épületünk energiafelhasználása.

Energiahatékony házat építhetünk – a falazat külső homlokzati hőszigetelése nélkül is:

  • a napsugárzásnak megfelelően tájolt,
  • kompakt épületformával,
  • az épületgépészet jó megválasztásával,
  • megújuló energiaforrások használatával és
  • a kiváló hőszigetelő képességű építőanyagok együttes, de gazdaságilag ésszerű és műszakilag magas színvonalú alkalmazásával.

Tudatos tervezés, okos házterv – az energiatakarékos téglaház napenergia-hasznosítással

A német passzívház-szabvány kétségtelenül ösztönöz az egyszerű épületforma tervezésére, és a drága, minőségi építőanyagok gondos beépítésére, de az épületgépészet bonyolultsága esetenként nem csupán igen magas többletköltséget okoz, hanem az üzemeltetése technikusi készségeket követelhet meg a lakás használójától. A bonyolult épületgépészeti elemek előállításának környezetterhelése, költségigénye, logisztikája további hátrányokat jelentenek. Ennek felismerése főként családi házak esetén késztethet bennünket más tervezési koncepció követésére. A gépi szellőztető berendezés a meleg és hideg levegő sűrűségkülönbségéből adódó gravitációs légmozgás tervezett kihasználásával váltható ki.

Mit jelent az e4?

Kiemelkedően energiatakarékos épületek tervezői és építtetői részére megalkotott koncepció, amely az épületek tervezése során felhívja a figyelmet a komplex gondolkodás fontosságára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a modern, energiatakarékos épület tervezésekor a fűtési hőszükséglet nem a legfontosabb, hanem csak fontos szempont a több másik, ezzel egyenrangú tényező közül. A koncepció célja bemutatni, hogyan építhető energiatakarékos ház homogén téglafalazattal. Az e4 energiahatékony téglaház esetén mind a négy alapvető tervezési szempont – energia, ökológia, gazdaságosság, érzelem – azonos hangsúllyal érvényesül.

e4 négy szempontja. A koncepció négy fogalom köré összpontosul:

  • energy – energiahatékonyság
  • environment – környezetbarát, megújuló energia
  • emotion & health – egyedülálló életminőség
  • economy – megfizethető költségek

ENERGY – Energiahatékonyság

A téglából épített e4 energiahatékony ház korszerű gépészeti berendezésekkel, megújuló energia felhasználásával éves szinten is alacsony primerenergia-fogyasztást, és alacsony szén-dioxid-kibocsátást eredményez, amely egy passzívház reális alternatíváját jelenti. Az energiahatékonyság érdekében célunk az épületek hőveszteségének csökkentése. Ezért az enegiatakarékos családi ház központi alkotóeleme a kiváló hőszigetelő képességgel bíró új generációs POROTHERM tégla. Alkalmazása estén a falazatok külső oldalát nem kell hőszigetelni, és így annak (anyag- és munkadíj-) költségét megtakaríthatjuk. A kötelező előírásokat túlteljesítő hőszigetelő képességet a POROTHERM „K” (Klíma) termékcsalád esetében a tégla optimalizált üregszerkezete, a „T” (Thermo) termék esetében a tégla belsejében védett helyen elhelyezett ásványgyapot hőszigetelés biztosítja. A téglából épített családi ház falazata sok más építőanyaggal ellentétben tárolja a napsugárzásból nyert hőt, amelyet a megfelelő időben ad le. A téli időszakban ez azért hasznos, mert az ablakon keresztül bejutó napfény energiája nem kerül pénzbe, így csökken az épületeink fűtési költsége, ezáltal energiatakarékos.

ENVIRONMENT – Környezetbarát, megújuló energia

Magyarország 2020-ra 14,65 százalékban határozta meg a megújuló energiaforrásból nyert energia részarányát az összes, bruttó energiafogyasztáshoz képest. Az e4 energiahatékony téglaház koncepció számol a környezetvédelmi igényekkel, így a fosszilis energiahordozók helyett a megújuló energiaforrások mellett teszi le a voksát, amely alacsony primerenergia felhasználást és közvetve alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

EMOTION & HEALTH – Egyedülálló életminőség

Az e4 energiahatékony családi ház széles kör igényeit kielégítő változatos formai megoldású épület, amely környezetbarát, energiatakarékos és egészséges lakóklímát biztosít. „Emotion & Health” igényeket az e4 energiahatékony téglaház a tégla anyagával teljesíti. Tanulmányok bizonyítják, hogy olykor több káros anyagot lélegzünk be zárt helyiségekben, mint nagy forgalmú utak mentén. A tégla tisztán ásványi anyag nem tartalmaz káros anyagokat, allergéneket. Az egészség szempontjából fontos, hogy a felületek, illetve a levegő hőmérséklete, valamint páratartalma (35–70 százalék) egyensúlyban legyenek. A téglafalak a levegő hőmérsékletét és páratartalmát kiegyenlítik, és egészséges belső klímát teremtenek. A téglafal ellenáll minden időjárási körülménynek: robusztus, teherbíró, stabil. Nem éghető, nem korhad, nem korrodálódik, így a ház lakóinak extrém helyzetekben is védelmet és biztonságot nyújt.

ECONOMY – Megfizethető költségek

A koncepció negyedik pillére a gazdaságosság. Az e4 energiahatékony téglaház (téglafal) hosszú élettartama révén (rendeltetésszerű használat és megfelelő karbantartás esetén akár több mint 100 év) megfizethető, és különösen értékálló, ami a masszív és kiváló minőségű építőanyagnak köszönhető. Az e4 energiahatékony téglaház koncepció alkalmazásával biztonságos, egészséges és megfizethető készház építhető nemcsak magunk, hanem gyermekeink és unokáink számára is.

Miért fontos a falazatválasztás?

A falazat az a szerkezeti elem, amelyet nem lehet kicserélni, így a családi ház teljes élettartamára szóló választás kell, hogy legyen. Minden energetikai kategória (alacsony energiájú ház, passzívház, aktívház, autonóm ház) esetén fontos a falazat fő tulajdonságainak – hőszigetelés, hőtároló tömeg, hőcsillapító képesség, légzárás, hőhídmentes kialakítás, élettartam – számításba vétele. A tégla falazat kétoldali vakolattal tökéletesen légzáró szerkezetet alkot, amely megfelel a legmagasabb szintű energetikai előírások szerint épített épületek légzárási követelményeinek is (passzívház esetén: n = 0,6 1/h). A légzárás fontos követelmény az energiahatékony épületek falazatánál is, mert ez biztosítja azt, hogy a felfűtött levegő nem tud kiáramlani a réseken.

A nagy hőcsillapító képesség azért fontos, mert a külső oldali maximális hőterhelés, a nyári időszakban, a belső oldalon késleltetve jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy nyáron kora délutáni órák jellemzően magas hőmérséklete a belső oldalon az esti órákban és csillapítva jelenik meg, így a komfortosabb belső oldali falhőmérsékletek miatt csökken a nyári hűtési igény. A téli időszakban a téglafalak a grátisz hőenergia (napsugárzás, hulladékhő) nagyobb hányadát hasznosítják, ezért a készház fűtési hőigénye kisebb lesz.

A POROTHERM falazatok kiemelkedő tulajdonságai:

  • UFAL akár 0,17 W/m2K,
  • 44-62 százalékkal túlteljesítik az épületenergetikai előírásokat,
  • nem igényelnek további hőszigetelést,
  • élettartama 100 év,
  • kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik („lélegző” szerkezet);
  • természetes anyag, egészséges lakóklímát biztosít.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló európai uniós irányelv meghatározza, hogy 2019 után minden új családi ház alacsony energiafelhasználással kell, hogy rendelkezzen. A felhasznált energiának jelentős részben megújuló forrásokból kell származnia, beleértve a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló forrásokból származó energiát is. Ez azt jelenti, hogy az épületek viszonylag kevés szén-dioxidot bocsátanak ki. Az alacsony energiaigényű épületek egyidejűleg nem csupán kis fűtési igényűek, hanem összességében alacsony a primerenergia szükségletük. Az EU tagállamai ezzel kívánják korlátozni az épületek károsanyag-kibocsátását és energiafelhasználását. A Wienerberger e4 energiahatékony téglaház-koncepcióval már most teljesíthető az új irányelv minden előírása.

Egy családi ház energetikai problémáját a hőszigetelés önmagában nem oldja meg. Az épület energiafelhasználása nem csak az épületszerkezetek – nyílászáró, födém, tető, padló, fal stb. – hőszigetelő képessége által meghatározott fűtési tételből adódik, hanem vannak a hőszigetelő képességtől független energiafogyasztók is. Ezek a használati meleg víz, a légkondicionálás, a szellőztetés (gépi szellőztető berendezés esetén) és a különböző háztartási berendezések áramfogyasztása. Ezen fogyasztók takarékos használatával tudjuk a házunk üzemeltetési költségeit csökkenteni. A családi ház tervezése során a tudatos szerkezeti kialakítással nagymértékben befolyásolható épületünk energiafelhasználása.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?