GYIK – Gyakran Ismétlődő Kérdések

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Ezen az oldalon azokat a gyakran ismétlődő kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyek készház építésével összefüggésben a legtöbbször merültek fel. Amennyiben további kérdésed van Kecsemét és környékén – előzetes egyeztetés alapján – személyes konzultációra is biztosítunk lehetőséget.

Mit jelent a Mesterház Minősítés?

Amennyiben a HelloHáz által épített családi ház mellett döntesz, garantált a Mesterház minősítés, amelyet Wienerberger Téglaipari Zrt. állít ki alkalmazott anyagok, szabványok és munkatechnológiai eljárások függvényében. Ez minősítés garancia arra, hogy otthonod megfelelő anyagokból, szakszerűen épült fel és nagyon kedvező rezsiköltséggel rendelkezik.  Ezek a tulajdonságok pedig nem csak időtállóvá teszik otthonod, hanem egyben remek befektetéssé is, hiszen a használt ingatlan piacon egy ilyen ház egyértelműen ritka gyöngyszem, nagyobb értéket képvisel.

Napelemmel csak akkor lesz áramom, ha süt a nap?

Szerencsére nem, ellenkező esetben még kevesebb családi ház tetején látnánk napkollektort. A napelem által termelt áram egyébként is egyenáram, amit a hagyományos elektromos berendezéseink (TV, számítógép, hűtő, világítás) nem tudnak felhasználni. Ezért ezt az egyenáramot egy berendezés, amit inverternek neveznek, átalakítja és visszatáplálja az elektromos hálózatba, ahonnan is számunkra felhasználható energiává alakul.

Mennyibe kerül egy új építésű családi ház?

A HelloHáz kivitelezésében egy kulcsrakész ház ára bruttó 378.000 Ft / hasznos m2 – ami nem tartalmazza a telek, valamint a konyhabútor költségeit, de magába foglalja a tervezést és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs költségeket, az építkezés ideiglenes körbekerítését, a mobil wc biztosítását, a beüzemelést és a hálózati rácsatlakozásokat. Az így átadott otthonok minden esetben a legmagasabb fokozatú Mesterház Minősítéssel rendelkeznek.

Mennyi idő alatt épül fel egy kertes ház?

Tapasztalataink szerint egy 100 m2 nettó hasznos alapterülettel rendelkező családi ház kulcsrakész átadása a szerződés aláírásától számítva 10 hónap.

Mit jelent a teljes körű ügyintézés?

A HelloHáz azon dolgozik, hogy egy családi ház építése során a lehető legtöbb terhet levegye ügyfelei válláról, így a tervezéssel, kivitelezéssel összefüggő adminisztrációs terheket is vállaljuk azon túl, hogy felépítjük álmaid otthonát. További segítséget nyújthatunk a finanszírozással összefüggő kérdések tisztázása érdekében, akár a CSOK témakörében is.  

Mennyibe kerül egy családi ház gázfogyasztása havonta?

Általánosságban elmondható, hogy egy általunk megépített 100 m2-es 30 cm vastag porotherm klímatégla falazatú családi ház, 25 cm vastag befújt cellulóz födémszigeteléssel, 15 cm vastag homlokzati hőszigeteléssel, valamint Bosch kondenzációs gázkazánnal, illetve padlófűtéssel, havonta körülbelül bruttó 7.000 Ft használati melegvízzel együtt. 

Mi az az infra fűtés?

Az infra fűtés napjaink egyik legkorszerűbb megoldása, kicsit olyan mintha, a Nap fűtené a családi ház belsejét. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy fűtésre infravörös sugarakat alkalmaz – akárcsak a Nap -, amelyeket az élőlények és az erre alkalmas tárgyak közvetlenül fel tudnak venni, majd ezek a hőfelvevő felületek hőjüket átadják a környezetüknek, így a levegő is felmelegszik. Ugyan ez a jelenség játszódik le, amikor a Nap előbbukkan egy felhő mögül és valamelyik bőrfelületünkre süt – a hőt közvetlenül átadja testünknek. Ez a fűtésmód nem szárítja és nem is keringeti a ház levegőjét (így a port sem!), működése halk és szagtalan.

Miért jó a Porotherm klíma tégla falazat?

A Porotherm klíma tégla az egyik legjobb megoldás egy családi ház felépítésére, hiszen kisebb falvastagsága akár 2%-kal is megnövelheti egy otthon hasznos alapterületét, miközben az előírt hőszigetelési értéket (U=0,24 W/m2K) akár 60%-kal kevesebb hőszigeteléssel is biztosítani tudja (az összehasonlítás alapja a hagyományos 30-as tégla). További előnye, hogy kétoldali vakolattal tökéletesen légtömör fal húzható fel.

Mi az a szeglemezes tetőszerkezet?

A szeglemezes kötésű tetőszerkezet lényegében egy üzemben előre gyártott rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudak, illetve a tartó alsó és felső övet acél szeglemezek kapcsolják össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtják be a kapcsolódó fa elemekbe. A karmok geometriája oldhatatlan kötést biztosít. Az így elkészült tetők szigetelése a korszerű cellulóz technológia alkalmazásával történik.

Hogyan vehető igénybe a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismert nevén a CSOK egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet bizonyos szociálpolitikai feltételekhez kötnek, egyösszegben folyósítják, segítségével használt ingatlan vásárolható, vagy családi ház építtethető.  

Kell-e műszaki ellenőr?

Minden generálkivitelezés során fontos kérdés, hogy kell-e műszaki ellenőr. Amennyiben a HelloHázat bízod meg az általad megálmodott családi ház kivitelezésével a teljes építkezésért a felelős műszaki vezetőt, továbbá minden egyes munkamenetért szakági felelős műszaki vezetőt cégünk biztosítja. Ez többlet költséget nem jelent, az általunk megadott árak tartalmazzák ezt a szolgáltatást is. Természetesen lehetőséged van független műszaki ellenőr megbízására is, amelynek költsége nagyjából 200 000 – 500 000 Ft.

Milyen egyéb költségek merülnek fel egy családi ház építésénél?

Egy családi ház kivitelezésének első mérföldköve, hogy megtaláljuk az építési telket, ami paramétereitől függően további költségeket rejthet magában: tereprendezés, bontás, közművesítés. Fontos, hogy közútön mért 100 méteren belül legyen tűzcsap, amennyiben nincs azt a városnak kell telepítenie (Kecskemét és környékén egy kérelmet kell benyújtanod, amelyet innen tudsz letölteni). További számottevő költséget jelenthetnek a (beépített) bútorok, mint például a konyhabútor, valamint otthonunk gépesítése és egyéb berendezések, redőnyök, riasztó és további okosmegoldások alkalmazása, kert kialakítása, terület körbekerítése, öntözőrendszer kialakítása, külső világítások.  

Mi az a nettó és bruttó alapterület?

A nettó alapterület a készház hasznos, vagyis lakható alapterülete, amelybe nem számítanak bele a belső válaszfalak sem – az általunk megjelölt árakat mindig nettó alapterületre értjük.  

Bruttó alapterületbe beleértjük nem csak a belső válaszfalakat, hanem a külső tartófalakat is – a telek beépíthetőségénél ezt kell figyelembe vennünk.

Mi az a cellulóz szigetelés?

A cellulóz szigetelés, mint befújható hőszigetelő anyag, a födémszigetelés, tető szigetelés, és falak szigetelésénél egyaránt alkalmazható. A cellulóz szigetelés rendkívül jó védelmet nyújt a családi ház számára télen a hideg, nyáron pedig a meleg ellen. Rendkívül költséghatékony megoldás, amely az relatív alacsony ára mellett kimagaslóan jó hőszigetelést biztosít. A tető szigetelésnél alkalmazott befújásos technológiának köszönhetően a hőszigetelés rés-, és hézagmentes lesz. Ez a szigetelés eljárás garantálja a tartós és minőségi hőszigetelést. Magyarországon legfőképpen tetőszigetelés és födémszigeteléskor veszik igénybe a cellulóz szigetelést. A cellulóz szigetelés teljesen természetes, egészségre ártalmatlan.

Miért penészedhet egy ház?

A geometriai hőhidak az épület sarkainál, az ablakkávák mentén, a külső határoló falak és a válaszfalak csatlakozásánál tudnak kialakulni. Balkonok, loggiák, erkélylemezek különösen erős hőhidat jelenthetnek. Ezen felül még hőhíd tulajdonképpen a negatív falsarok is, mivel itt ugyanúgy többdimenziós hőáram alakul ki, mint a pozitív sarkoknál, csak ebben az esetben – mivel a lehűlő felület kisebb, mint a fűtött – nem lesz többletenergiaveszteség. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a hőhidak többnyire a falvastagságnál kétszer szélesebb sávban fejtik ki hatásukat, és a jelenlegi gyakorlat a 30-45 cm vastag fal, úgy könnyen beláthatjuk, hogy kicsi az a felület a homlokzaton, ahol semmilyen hőhídhatás nem érvényesül. Ennek az a következménye, hogy sem a családi ház energiafogyasztása, sem pedig a falfelület belső felületi hőmérséklete nem fogja elérni a tervezett szintet.

Láthatjuk, hogy hőhídmentes épület nem létezhet, hiszen a határoló szerkezetek többnyire nem egyneműek, geometriai hőhidak pedig mindig is lesznek. Ráadásul gyakran sajnos az anyagváltás okozta hőhíd együtt jelentkezik a geometriai hőhíddal pl. egy sarokban elhelyezett pillér. Ezeken a felületeken jelentős többletenergia tud távozni, illetve ennek következményeként a belső felület számottevően hidegebb lesz, mint más pontokon.

Amennyiben ezen hideg felületek hőmérséklete a levegő harmatponti hőmérséklete alatt van az elkerülhetetlenül páralecsapódáshoz vezet, ennek egyenes következménye a penészesedés.

Mit lehet a penész ellen tenni?

Gyakori tévhit, hogy a műanyag nyílászárók tehetőek felelőssé a családi ház belsejében megjelenő penészért (kitűnő légzárása miatt megakadályozza a szellőzést és a hideg sarokban lecsapódó pára eredményeképp megjelenik a penész). A penész elleni harc során megfelelő megoldást jelenthet az ablakba építhető résszellőző, valamint a szellőzővasalat. Az előbbi optimális esetben képes arra, hogy kicserélje a belső tér elhasznált levegőjét így a páratartalmat 40-50% között tartsa, ami nem ideális a penészgomba számára. Utóbbi megoldás lehetővé teszi, hogy az ablakbilincs meghatározott elfordításának eredményeképp néhány milliméteres rés nyíljon, ezzel is elősegítve a levegőcserét. Ezek mellett fontos, hogy megtanuljunk szellőztetni. Egy családi ház esetén viszonylag egyszerű a dolgunk, naponta 2-4 alkalommal szélesre kell tárni azokat az ablakokat, amelyek biztosítják a különböző helységek kereszthuzatát.

Mi az a páraáteresztő falazat?

A “lélegző fal” fogalma, bár már erősen átment a köztudatba, szakmailag hibás kifejezés. Egy családi ház esetében meg kell különböztetni lég-, vagy a páraáteresztő szerkezeteket. A két fogalom ugyanis nem ugyanazt takarja. Légáteresztésre példa lehet az, ha a rosszul illesztett téglák közül kispórolják a habarcsot, vagy ha a panelhézagok tömítése nem megfelelő, esetleg a rossz nyílászárókon keresztül fütyül a szél, tehát a levegő át tud jutni a szerkezeten. Ilyen szerkezet készítése senkinek nem állhat érdekében, vagyis a légzárás minden külső fal elengedhetetlen követelménye.

Egy családi ház külső határoló szerkezeteiben a külső és belső hőmérséklet különbségének hatására nemcsak hővezetés, hőáramlás megy végbe, hanem ezzel egyidejűleg a külső és belső páranyomás-különbség hatására páradiffúzió (vízgőz áramlás) is bekövetkezik. A nedvességnek nincs szüksége nyitott résekre, mert annak ellenére, hogy nem látunk át rajta, a falazatot alkotó szilárd anyagon is képes átjutni a meleg oldalról a hideg felé. A páradiffúzió egy anyagban a diffúziós vagy páravezetési tényezőtől függ. A páradiffúzió komolyan megrongálhatja az épületszerkezetet. Ezért minden esetben olyan épületszerkezet kialakítására kell törekedni, amiben a pára kondenzálódása nem következhet be.