Allergia szempontjából radiátort vagy padlófűtést válasszak?

Radiátor vagy padlófűtés?

Allergia szempontjából a fűtési rendszerek közül csak azok a megoldások jöhetnek szóba, amelyek a legcsekélyebb mértékben kavarják fel a port. Sajnálatos módon még mindig általánosan elterjedt tévhit a padlófűtéssel kapcsolatban, hogy száll tőle a por. A padlófűtéses rendszer alacsony előremenő vízhőfokkal dolgozik, a hőmérséklet pedig egyenletesen elosztva terül el a padlón, így nincs akkor légmozgás, hogy a port szállítsa, lebegtesse. A régi radiátoros rendszerek, melyeket már alig szerelnek a kivitelező cégek magas előremenő vízhőfokú rendszerek. A szoba egy pontján elhelyezett radiátorból áramló forró levegő felfelé áramlik, később lehűl ezzel keringetve a port. Ugyancsak elterjedt tévhit, hogy az allergiát önmagában a por okozza. A házipor-allergiának, vagy porallergiának hívott betegség okozója valójában nem a por, de még nem is a poratka, hanem annak az elszáradt ürüléke.

 

Érthető tehát, hogy a hősugárzók és ventilátorral támogatott fűtőtestek miért nem jelentenek jó megoldást, a megnövekedett fajlagos költségek mellett persze. A radiátorok szintén forgatják a meleg és hideg levegőt, ezzel együtt pedig a poratkák elszáradt ürülékét is, megfelelően takarított lakásban azonban csak nagyon súlyos érzékenység esetén okozhatnak tüneteket. Külön szót érdemel a padlófűtés, amelyet az allergiások néhány évvel ezelőtt feketelistára tettek, hiszen ez a rendszer volt az, amely a leginkább megmozgatta a légkeringést a lakóterekben. Időközben azonban, a technológiai újításoknak köszönhetően változott a helyzet. A régebbi kazánok magas hőmérsékletű vízzel dolgoztak, illetve az adott területre eső hőveszteség is magasabb volt, így a levegő és a padló között nagyon nagy hőmérséklet-különbség alakult ki, ez pedig alaposan felkavarta és a levegőbe juttatta a port. Ma egy jól szigetelt családi ház esetében ugyanarra a lakóterületre kevesebb hőveszteség adódik, így ugyanazon a felületen, a kisebb hőigény miatt, alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is elegendő. Azaz csökken a hőmérséklet-különbségből adódó felhajtóerő. A mai lehetőségek (pl. egy korszerű kondenzációs kazán + padlófűtés) alacsonyabb vízhőmérséklettel is megfelelő komfortérzett, meleget biztosítanak. Amennyiben a padlófűtés mellé esetleg falfűtést is tervezünk, akkor a még nagyobb hőleadó felület miatt még alacsonyabb vízhőmérséklettel is elérhetjük ugyanazt a hatást, így sehol nem jön létre nagy hőmérséklet-különbség, vagyis egy családi ház belsejében nem kavarog a por.

Allergia esetén melyiket válasszam?

Végső soron a válasz csupán attól függ, mit szeretnénk. A korszerű megoldásoknak köszönhetően minimális kompromisszumok mellett lehet parkettánk padlófűtéssel, radiátorunk hőszivattyúval vagy padlószőnyegünk falfűtéssel. Egy hozzáértő szakértő segítségével biztosan sikerül meghozni a megfelelő döntést.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?