Kondenzációs kazán az igazi „rezsi csökkentés”

A kondenzációs kazán több mint 30 éves technológián alapszik, azonban magas ára miatt csak az energetikai szabályok szigorodásával csak mostanában tudott teret hódítani hazánkban.

Működési elve

A mérnöki gyakorlatban a hatásfokot a bevezetett tüzelőanyag fűtőértékére (Ha) vonatkoztatjuk. Ennél a számítási módnál a keletkezett égéstermékben a tüzelés során keletkezett vízgőz (H2O) légnemű halmazállapotban van jelen. Emiatt lehetséges, hogy a kondenzációs készülék hatásfoka >100%, mert a készülék ezt a keletkezett vízgőzt „kondenzálja” ki és a halmazállapot-változásból nyerhető hőt (párolgáshő) adja át a rendszernek, mint leadott teljesítmény.

Laikus szemmel ez annyit tesz: ha magas egy kazán hatásfoka, kevés energia felhasználásával nagy teljesítményre képes, vagyis kevés gázzal is felfűthető egy családi ház.

Káros vízgőz, hasznos vízgőz?

Érdemes tudnunk, hogy a gáz elégetésekor nedvesség (vízgőz) is keletkezik, ezt minden kazán máshogy kezeli. A hagyományos kazánok magas 80-90°C-os előremenő vízhőmérséklettel dolgoznak azért, hogy a keletkezett vízgőz az égéstermékkel együtt a szabadba távozzon a kéményen keresztül, azaz ne csapódjon ki, és ne tegyen kárt a készülékben. A vízgőz energiatartalma kihasználatlanul távozik, így kb. 11%-nyi veszteséggel lehet számolni. Ha a folyamat során keletkezett egyéb veszteségeket nem számolnánk, a hatásfok így 89% lenne. A kondenzációs kazán ezzel szemben hasznosítja a vízgőz hőtartalmát is: az égéstermékből egy szabályozott lehűlési folyamat közben kicsapódik a vízgőz, vagyis gőzből víz lesz, kondenzálódik. Az így nyert hőmennyiség (párolgáshő) pedig a fűtővíznek kerül átadásra. Mivel ez a folyamat sem tökéletes, kb. 2% veszteség keletkezik, a kazán hatásfoka azonban még így is 98% körül alakulna.

Akkor, hogy lesz 109%?

A gyártók a hatásfok kiszámításakor a földgáz fűtőértékét (Ha) tekintik befektetett energiának, a kondenzációs hőt (elméleti maximum 11%) tehát még ehhez adják hozzá. Amennyiben egy készülék hatásfoka 100%-os (ilyen a valóságban nem létezik), a kondenzációval nyert többletet (-2% veszteség) hozzáadva 109%-ot kapunk.

Kondenzációs kazán, avagy a lényeg

Mivel a kondenzációs kazán a hagyományos rendszerekkel szemben a vízgőz hőenergiáját is képes hasznosítani, nagyobb hatásfokra képes – hogy ez 7% vagy 9%, valójában attól függ, hogy a kondenzációs készülékünk képességeit mennyire használjuk ki, maximális eredményt akkor várhatunk, ha egy családi ház tulajdonságaira és a fűtési rendszerünkre megfelelően illesztjük a berendezést. Ennek meghatározásában pedig csakis egy szakember segíthet nekünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?