LED izzó, LED-lámpa fogyasztása és lényeges tulajdonságai

Mit jelent a LED izzó / lámpa?

A LED izzó helyesen tulajdonképpen LED-lámpa, csak a köznyelv LED izzónak nevezte el annak ellenére, hogy az nem izzik hanem világít.  A LED egy fénykibocsátó dióda, ami az egyenfeszültség hatására fényt bocsát magából. 

A LED-lámpa előnyei:

  • minimális a hőtermelésük, így nem fűtik fel a helyiséget
  • sokkal kisebb a fogyasztásuk
  • hatásfokuk magasabb (hagyományos izzó – 14 lumen/Watt, halogén izzó – max 28 lumen/Watt, kompakt fénycső – 40-70-95 lumen/Watt, LED – 60-120 lumen/Watt)
  • hosszabb élettartammal rendelkeznek (30.000-50.000 óra)
  • felkapcsolás után azonnal teljes erővel világítanak
  • a sűrű kapcsolgatás nem okoz élettartam rövidülést
  • kevésbé érzékenyek a környezetre, fizikai hatásokra mivel nincs bennük lengő izzó, illetve gáztöltet

A LED-lámpa hátrányai:

  • drága
  • nem szereti a meleg helyiségeket (minél hidegebb van az adott helyiségben, annál hosszabb élettartammal rendelkezik)
  • az idő előrehaladtával veszíthetnek fényükből

Mennyit spórolok? Beszéljenek a tények!

A legjobb, ha egy konkrét példán keresztül próbáljuk meg áttekinteni a lényeget. Vegyünk alapul egy 70 négyzetméteres családi házat hagyományos fényforrásokkal:

1. nappali (24nm): 2 darab négyágú GU10-es 35W-os halogén spot izzót tartalmazó lámpatest, amelyben az izzókat 8 darab 3,5W-os azonos foglalatú LED-es lámpára cseréltem le. Ezzel 8x35W=280W fogyasztást csökkentettem 28W fogyasztásra óránként, tehát 280-28=252W a megtakarítás.

2. előszoba (4nm) és közlekedő (5nm): 3 darab 40W-os villanykörte, azaz 3x40W=120W fogyasztás helyett 3 db azonos foglalatú 5W-os LED-es fényforrást használva 3x5W=15W fogyasztást értem el óránként, a megtakarítás így újabb 120-15=105W.

Mit jelentenek a jelölések?

WW – 2700K – 3300K-ig ez a jelenlegi meleg fehér, amely egy GU10 35W halogén színének felel meg.

CW – 5500K – 7000K-ig ez a jelenlegi hideg fehér, amely azonos fogyasztás mellett erősebbnek tűnhet a MELEG fehérrel szemben.

DW – 4000K – 4500K-ig mostanában sok termék napfény fehér színben kerül eladásra. Ilyenek az irodák fénycsöves armatúráinak színei, vagy az energiatakarékos kompakt fénycsövek is.

Összegzés

  • A vásárláskor ne csak az árra tekintsünk. A Watt/Lumen/Ár együttes sokkal fontosabb, mint az Ár/Termék. Termék és termék, valamint forgalmazó és termék között is lehetnek eltérések.
  • A kevesebb néha több. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni, mert több LED egy termékben nem biztos, hogy több fényt vagy jobb megtakarítást ad, függetlenül attól, hogy olcsóbb vagy drágább. A LED termékek esetén, ha 60 LED-et használunk, akkor sem biztos, hogy erősebb fényt kapunk, mintha csak 24 LED-et.
  • A fényteljesítmény mellett fontos a fényérzet, hiszen az ember számára a napfény a legfontosabb fényforrás. A termékek gyártásakor a felhasznált LED-ek CRI tartománya adja meg nekünk a napfényhez leginkább hasonló fényérzetet. Sok helyen a feltüntetett fény színhőmérsékletet gondolják ennek, de mindez csak támpont. A hagyományos GU10-es izzók színeihez a színhőmérséklet adatai vihetnek közelebb.

Érdemes ellátogatni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapjára, ahol a LED és energiatakarékos izzókat összehasonlították, valamint javasoljuk korábbi írásainkat azon olvasóink számára, akik az energiatakarékosság elkötelezett hívei.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?