Szén-monoxid riasztók és a mérgezés tünetei

A szén-monoxid a gázkészülék alkalmazása esetén az égéstermék-gázokkal együtt a kéményen keresztül a szabadba távozik. A nyílt égésterű készülékeknél fordulhat elő (a zárt égésterű kazánoknál NEM), hogy a szén-monoxid a felállítási hely, azaz a családi ház levegőjébe kerül, és észre sem vesszük, mivel színtelen, szagtalan gáz. A mérgezés első tünetei a fejfájás és az émelygés, ha ilyet tapasztalunk, a legenyhébb tünetre is azonnal nyissunk ablakot! Még alacsony CO koncentrációs szint esetén is, ha hosszú időt töltünk el benne, mérgezést szenvedünk. A szén-monoxid belégzése fulladásos halálhoz vezethet, mert a CO megköti a vérben lévő hemoglobint, ami a létfontosságú oxigént szállítja az emberi szervezetben.

A fentiek tényében azt javasoljuk, hogy ne csak az energiatakarékosságra, hanem a saját biztonságunkra is gondoljunk és szereljünk fel a szén-monoxid riasztó készüléket.

Milyen szén-monoxid-riasztót válasszunk?

Többféle CO-riasztó is kapható, működési elveik különbözőek. A biomimetic elven dolgozó szén-monoxid riasztóban egy szintetikus hemoglobingéllel teli érzékelő található, amely az emberi szervezethez hasonlóan megköti a szén-monoxidot, ez alapján jelez a készülék. A félvezetős érzékelővel felépített CO-riasztóban egy fűtött félvezető lapka felületén lép reakcióba a CO, ezt a változást jelzi a készülék. Az elektrokémiai-érzékelővel felépített készülékben a szén-monoxid koncentrációja miatt elektromos feszültség jön létre, ez alapján jelez. Ez a típus a legelterjedtebb. A készülékek elemmel vagy hálózatról működtethetők, fény- és hangjelzést adnak vész esetén.

Hogyan használjuk a CO-riasztókat?

CO-riasztókat tüzeléstechnikai szaküzletben vásároljunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatára, valamint próbáljuk ki a tesztgombbal, amelynek minden készüléken lennie kell. Ezzel otthon is ellenőrizhetjük, nem romlott-e el, illetve ügyeljünk a benne lévő érzékelő élettartamára, melynek lejáratát a készüléken külön meg kell jelölni. CO-riasztóját ellenőriztesse 2 évente Akkreditált Kalibráló Laborban! Mindenképpen a használati útmutatás alapján szereljük fel, esetleg hívjunk szakembert, aki segít nekünk. A szén-monoxid arra áramlik, amerre a levegő is, hisz fajsúlyuk azonos, ezért a szenzort 1,5-2 méter magasra tegyük, kb. 1 méterre legyen a fűtőberendezéstől. Soha ne szerelje sarokba, nyitott helyiségbe, szekrénybe, bútor vagy függöny mögé. Ha fürdőszobában van a gázkészüléke, a CO-riasztót az ajtó mellé, fürdőkádtól, mosdótól távol szerelje fel. Amennyiben ok nélkül szédülni, émelyegni kezd, nyisd ki az ablakokat és ellenőrizd a többi helyiséget is, szenved-e még valaki más is hasonló tünetektől. Ezt követően kapcsold ki fűtőberendezését, és ha valóban CO-szivárgás volt a probléma oka, kérd szakember segítségét.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?