tető építés

Szeglemezes tető vs ácsolt tető. Melyik a jobb?

Ugyan Magyarországon a Kárpát-medence adta lehetőségeknek köszönhetően, védve vagyunk a nagyon szélsőséges időjárásoktól, mégis egyre gyakrabban még országunkban is érzékelhetjük a klímaváltozás hatásának következményeit. Így a tetőnek, vagy hivatalosabb szóval élve a fedélszerkezetnek, az évek haladtával egyre fontosabb szerepe van otthonunk megóvásában a csapadék, hó, szél és egyéb szélsőséges időjárási tényezők ellen. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a kellően átgondolt tervezés és kivitelezés később mennyire jelentős anyagi károktól kímélhet meg bennünket. Egy minőségi és szakmai kezek gondos odafigyelésével készült tető, nagyban meghatározhatja házunk élettartamát, ezért elmondható, hogy a stabil fedőszerkezet kivitelezés a házépítés egyik kiemelten fontos része.

Azt a döntést, hogy az adott helyszínen, illetve az adott házzal kapcsolatosan melyik a legideálisabb fedőszerkezet, nagyban a tartószerkezeti, a kivitelezhetőségi és gazdaságossági szempontok figyelembe vétele alapján tudjuk meghozni. Az is segítségünkre lehet a döntésben, ha egy kicsit utána olvasunk és megismerjük a fedőszerkezetek felépítését és tulajdonságait. Ezzel a cikkünkkel, a szeglemezes tető és az ácsolt tető közötti különbségeket ismertetjük, kihangsúlyozva azok előnyeit és hátrányait. Mielőtt azonban belekezdenénk a tetőszerkezetek összehasonlításába, ismerjük meg azokat a nehezítő tényezőket, amiket a tetőszerkezetek (típusától függetlenül) kivitelezésénél figyelembe kell venni.

A szél és annak igénybevétele, ami az egyik legfontosabb tényezőként szolgál a tetőszerkezetek kivitelezésénél, jelentős szívóereje miatt. Alacsony hajlásszög esetén a szél megbontó hatása, meredek tetőnél a szívó- és nyomóhatás okozhat károkat tetőnkben. Alapjáraton a nagyobb elemsúlyú szilárdabb tetőfedő anyagok, mint a kerámia vagy betoncserép ugyan jobban ellenállnak a viharoknak, ajánlatos mégis méretezett viharkapcsokat alkalmazni a szél hatásainak erősebben kitett tetőrészeknél. Maga a fedés önsúlya a terhelés szempontjából nem veszélyezteti tetőnket egy nagyobb vihar esetében, mert saját súlyát leszámítva még számtalan extra súllyal kell méretezni a tetőszerkezeteket.

ácsolt tető

Egy ilyen extra súly a hó. A hóteher hazánk éghajlata miatt egy kötelező elemét képezi a tetőszerkezet méretezésénél. Mivel a felgyülemlett hó zúdulásakor akár életveszélyes balesetet is okozhat, nem elhanyagolható a hófogórácsok és a pontszerű hófogók felhelyezése, aminek darabszámát szabvány határozza meg. A csapadék szempontjánál megkülönböztetünk vízhatlan és vízzáró fedést, ami egy jó minőségű tetőfóliával kezdődik. A tető hajlásszögétől függően, ugyan eltérő fedésmódokat alkalmazunk, mára azonban a kishajlású tetőknél sem kell lemondani a sokak által kedvelt cserepekről. A villámvédelem fő képviselői a villámhárítók, levezetők és földelők óvják házunkat a villámok pusztító csapásaitól. Miután egy villámütés hatalmas károkat tud okozni egy házban, a rendszer tervezése is szakembert és nem kevés tudást igényel.

Figyelembe véve mennyi “csapástól” óvhat meg minket egy jól kivitelezett tetőszerkezet, nem csoda, hogy a lehető legjobb szakembert és típust szeretnénk házunk védelmére alkalmazni. A családi házak tetőszerkezetének alapanyaga, ma is ugyanaz mint ami több száz évvel ezelőtt is volt, a legkönnyebben hozzáférhető építési anyag, a fa. A szeglemezes tető esetében ugyanúgy mint az ácsolt tetőnél, fából van kialakítva a tetőszerkezet. A szeglemezes tetőszerkezet egy modern építkezési formának számít a hagyományosnak mondható ácsolt tetőszerkezettel szemben, ám az mind a két szerkezetnél nagyon fontos, hogy megfelelő tudással és referenciával rendelkező szakember végezze a kivitelezést.

Mit érdemes tudni az ácsolt tetőszerkezetről?

Elsőként a Magyarországon hosszú múltra visszatekintő ácsolt tetőszerkezetet mutatjuk be. Érdekes tény, hogy hazánkban megtalálható középkori épületek is már ezzel a tetőszerkezeti módszerrel épültek és kiállták a hosszú évszázadok megpróbáltatásait. Ez egy elég jó referenciának mondható, azonban több jó tulajdonsággal is bír, ez a fajta tetőszerkezet. Kialakítását és kivitelezését tekintve az ácsolt tető – ahogyan azt nevéből is kikövetkeztethetjük – ácsolással kerül elkészítésre. A méretre vágástól az összeszerelésig minden művelet a helyszínen kerül elvégzésre, ezért jóval időigényesebb mint a szeglemezes tető elkészítése. Kialakítástól függően, szinte bármilyen épület vízzáró hélyazataként használható.

ácsolt tető készítése

Érdemes megemlíteni, hogy amennyiben ácsolt tetőt szeretnénk, elengedhetetlen a megfelelő födémszerkezet kialakítása is. Igen, ez újfent pénz és időigényes, viszont befektetésnek tökéletes, hiszen az ácsolt tetőszerkezet nagyobb teherbírású mint a szegecselt tető. Így tetőtér beépítésre is alkalmas – ami a januártól érvénybe lépő többgenerációs CSOK-al hasznosítani is tudunk – amennyiben gondoskodunk a megfelelő hőszigetelésről. A födémszerkezet tűzvédelmi szempontból is fontos egy háznál, hiszen ismerve a fa éghetőségét, legyen az akármilyen égéslassítóval kezelve, mégis a gyorsan égő anyagok közé tartozik. Egy födémszerkezettel rendelkező ház esetében pedig az otthonunk biztosítva van egy extra tűzvédő réteggel, ami nem csak a ház épségét, de a benne lakókat is megóvhatja. Az ácsolt tető ezen kívül nagy hőtároló tömeget biztosít, ami energetikai szempontból is roppant kedvező.

Mit érdemes tudni a szeglemezes tetőszerkezetről?

A szeglemezes tető egy olyan modern építészeti megoldás, ami főként a gyors és megbízható kivitelezésének köszönhetően vált népszerűvé. Nevéből adódóan a faanyagot kemény acélból készült szeglemezekkel rögzítik a tető talpszelemenjéhez. Ez részletesebben leírva úgy néz ki, hogy az acél felületéből rengeteg apró kis acéltüskét hajtanak ki. Ez a rögzítés egy igazán egyszerű folyamat, amely során minkét oldalon a faanyagokba belepréselik a szeglemezt. Ennél a tetőszerkezetnél, az ácsolt tetővel ellentétben, a szerkezet legtöbb részét gyárban állítják elő és mérik le, majd a helyszínen az összeszerelésen kívül más munkálatok nem is várnak a szakemberekre. Mint minden gyárban előállított elemnél – esetleg háznál – itt is igaz az, hogy a szerkezet elemei védve vannak az időjárás viszonytagságaitól, ami nemcsak az alapanyagoknak kedvező, de a munkásoknak is. Előnyeinél meg kell említenünk a nagy teherbíró képességét és a gyárban mért és legyártott elemeinek köszönhetően, a kifejezetten pontos szerkezetet. Nagyobb fesztávokat – akár 25-30 métert – is könnyedén áthidalhatunk vele és a faanyagokban már gyárilag gondoskodnak gombaölésről és tűzgátlásról. A technológiából fakadóan kevesebb faanyagot igényel, és a kivitelezés kevesebb hulladékkal jár, amivel nem csak a környezetünknek kedvezünk, de a pénztárcánknak is.

szeglemezes tetőszerkezet

Hátrányaihoz tartozik, hogy alacsony hajlásszögű tetőknél elkerülhetetlen a szilárd födém alkalmazása, amivel már akár meghaladhatja az ácsolt tető árát is. Lakható tetőteret nem lehet belőle kialakítani. Egyre nagyobb népszerűségének megvan a hátrányai is, mivel a gyártóknál általában várólista van és akár 2 hónapot is igénybe vehet az alapanyagok kiszállítása. Ennél a szerkezetnél említett fő negatívum, a tető alacsony hőtároló tömege abból adódik, hogy az ácsolt tetőkkel szemben a szeglemezes tető szerkezete nem igényel vasbeton födémet. Ami a hátrányból rögtön előnyt is kovácsol, hiszen ezzel nemcsak időt, de rengeteg pénzt is takaríthatunk meg. Köszönhetően a modern hűtési és fűtési technológiáknak, rengeteg megoldást találhatunk födémszerkezet hiányából adódó nyári melegre és téli gyorsabb lehűlésre.

Mi a Helloháznál, a szeglemezes tetők kivitelezésnél a leendő otthontulajdonost, az optimális fűtési és hűtési rendszerek kiválasztásáról is tájékoztatjuk, ezzel biztosítva egy egész éves alacsony energetikai számlát. Amennyiben többet szeretnél tudni a szeglemezes tetőkről, esetleg a házépítés művészetéről, csapatunk készséggel áll rendelkezésedre.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?