zöldhitel

Nemsokára elfogyhat a kedvezményes Zöldhitel

Már egy ideje a Zöld Otthon Lakáshiteltől hangos a sajtó, aminek járulékos veszteségeként – az elmúlt 3 hónapban egy még sosem tapasztalt „hiteligénylési lelkesedés” jellemzte a lakosságot -, amely jócskán megcsapolta a 200 milliárdos keretösszeget.

A lelkesedésnek alapja is van, ugyanis a 2,5%-os kamattal igényelhető, új lakás vagy új családi ház építésére vagy vásárlására felhasználható zöldhitel, jelen pillanatban a Magyarországon elérhető lakáshitelek közül a legkedvezőbb. Az MNB legújabb lakáshitelének népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az indulást követő első hónapban, a bankonként több milliárd forintos hiteligénylésről szóló hírek. Pontosan ezért nem szabad sokáig halogatni a döntést az építkezés előtt állóknak, hiszen a Magyar Nemzeti Bank 200 milliárdos keretösszege így akár gyorsabban kimerülhet, mint azt először gondoltuk volna. Ugyan a nagy lelkesedésnek köszönhetően, egyre többen reménykednek abban, hogy a MNB további forrásokat biztosít majd a jövőben a Zöld Otthon Programra (amit szó szerint zárójelben megemlítek, nem csak a Zöld Otthon Lakáshitelből áll), ám ez a remény jelen pillanatban ingatag lábakon áll. Itt hasznos megemlíteni azt is, hogy Magyar Nemzeti Bank az elmúlt pár évben több nagyobb programba vágott bele, amelyeknél hatalmas összegeket mozgatott meg a jegybank. Az egyik programja során felvásárolta a magyar államadósság közel 10 %-át. Ugyan az állampapír-vásárlási programot másfél év és 3500 milliárd forint után, 2021 végén azonnali hatállyal leállította a jegybank, ez nem az MNB anyagi forrásának kimerülését jelenti, mégis jogosan tesszük fel a kérdést, hogy vajon mikor rak pontot a Zöld Otthon Lakáshitel utánpótlását biztosító forrás végére is. Ha egyáltalán biztosít további forrást.

Mit kell tudni a Zöld Otthon Lakáshitelről?

2021 október 4-től  és 2021. december 31-ig a Zöld Otthon Programban részt vevő bankok 753 megkötött hitelszerződést jelentettek, és a keretösszeg 11%-os kihasználtságát azaz 22 milliárd Ft-ot. Sokan pontosan ezért úgy gondolják, hogy a nagy lelkesedésnek köszönhetően akár már nyár elején kimerülhet a 200 milliárdos keretösszeg.

A kezdeti lelkesedést ugyan legtöbb esetben egy visszaesés követ a bankok gondoskodnak róla, hogy a lakosság ne veszítsen hiteligénylő kedvéből, a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott 2,5 %-os kamatszintnél is kedvezőbb ajánlataik miatt.

 A Zöld Otthon Lakáshitel feltételei:

  •   Az újépítésű lakóingatlan megvásárlása vagy építésére lehet csak felhasználni.
  •   Az ingatlannak legalább BB energiahatékonysági besorolásúnak és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényűnek kell lennie.
  •   A hiteligénylőknek az ingatlanba be kell költözni, így csak lakhatási célú ingatlanvásárlásra, vagy ingatlanépítésre felhasználható a hitel. Ezt állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell bizonyítania.
  •   Az igényelni kívánt összeg az ingatlan értékének maximum 80 %-át érheti el.
  •   Maximum 25 év futamidejű lakáshitelek folyósítására is van lehetőség.  
  •   A hitel összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot.
  •   A lakáshitel futamideje alatt az új lakás nem adható el, tulajdonjoga másra át nem ruházható.
  •   Az ingatlan nem adható bérbe a lakáshitel utolsó folyósítását követő 10 éven belül.
  •   A hitelnek akár 4 adósa is lehet, közöttük pedig a tulajdoni részarány szabadon eldönthető.

A fentebb említett feltételek mellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelni a hiteligénylőnek, ami akár bankonként változhat. Gyermekvállalás esetén a hitel akár CSOK-kamattámogatással is igénybe vehető, így a hitel összegéből maximum 15 millió forint akár kamatmentes is lehet, azonban a Zöld Otthon Hitelnek nincs családpolitikai elvárása. A Zöld Otthon Lakáshitel nem feltétlen a befektetőknek kedvez, ám így is arra számítanak a szakértők, hogy a lakáshitelek közel 30% az MNB zöldhitele fogja kitenni. Ezt a százalékot pedig könnyedén feltornázhatja az is, hogy néhány bank még 2%-nál is alacsonyabb kamattal csábítják a zöldhitel iránt érdeklődőket. Az eredeti 2,5 %-os kamat is kedvezményesebb lehetőséget biztosít a lakosság számára, mint a CSOK, de a 2% már egészet biztosan megalapozza az építkezés iránti kedvet. A kimagaslóan kedvező kamat mellett ingyenes vagy visszaigényelhető értékbecslési és a közjegyzői díj is a kedvezmények között szerepel néhány bank programjában.

Ezen kívül azért sem szabad sokáig halogatnia a döntést azoknak akik építkezésbe vágnának, ugyanis a Zöld Otthon Lakáshitelen kívül a falusi CSOK, a lakásfelújítási támogatás és a babaváró kölcsön is a végét járja, pontosabban csak 2022 végéig lesz elérhető a családok számára.  

Generálkivitelezés a Helloházzal 

A Zöld Otthon Lakáshitel tökéletes összhangban van a Helloház környezettudatos felfogásával, amit mi sem bizonyít jobban, mint az általunk kivitelezett házak, amelyek egytől-egyig megfelelnek a “BB” energetikai követelményeknek.

Ezen felül Helloház csapatának előfinanszírozási konstrukciója újabb segítséget nyújthat azok számára, akinek valamilyen okból kifolyólag elhúzódna a hitelügyintézés. Tapasztalatból tudjuk, milyen körülményes lehet egy hitelügyintézés, és azt milyen gyakran okozza az építkezések csúszását. Amennyiben a Helloház csapatát biznád meg jövendőbeli otthonod generálkivitelezésével a szerződéskötésnél az aláíráson kívül másra nem is szükségünk. Pontosabban az előfinanszírozás azt jelenti, hogy akár 0 Ft önerőből is elindulhat az építkezés, és fizetésre csak a házépítés bizonyos ütemei után lesz szükséged. A ház kulcsrakész állapotának eléréséhez 6-7 ütemre számíthat a megrendelő, és csak az elkészült és átadott ütem után kell fizetni, mikor a pénz ellenértéke a telken már megvalósításra került.

A Helloház minden egyes háza a „BB” energetikai besorolása mellet Mesterház Minősítési Rendszerrel is rendelkezik, ami nem csak az építőipar egyik legelismertebb garanciája, de a ház értékét is igencsak megemeli. Cégünk ezen kívül idő és pénz garanciát is biztosít, amit kötbér ellenében vállalunk.

Nincs építési telked? Keress minket bizalommal, hiszen csapatunk 2022-ben is számtalan új projekttel vár Téged (új kertes családi ház és kertes ikerház).

Ezeknél a projekteknél az építkezés minden pontjáról – az engedélyek beszerzésétől az alapletételén át a kulcsátadásig – a Helloház gondoskodik. A ház kulcsrakész állapotának eléréséhez 6-7 ütemre számíthat a megrendelő, és csak minden egyes elkészült és átadott ütem után kell fizetni, mikor a pénz ellenértéke a telken már megvalósításra került.

További információért látogass el weboldalunkra, ahol a Típusházak menüpontnál számtalan ötletadó házterv várja az oldalra látogatókat. A Projektek menüpontban pedig betekintést nyerhetsz 43 projektünkbe. Ne maradj le a legújabb projektjeinkről, amelyek Kecskemét legnépszerűbb városrészeiben találhatóak. A Műszaki Tartalom menüpontban pedig megtalálhatod az Optimum és Prémium műszaki tartalmak részletes leírását. A Mesterház Minősítési Rendszernek és a több mint 20 éves építőipari tapasztalatunknak köszönhetően a kivitelezéseink probléma és félreértések nélkül mennek végbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy minden egyes egyes általunk épített házra idő és pénz garanciánk is biztosítunk, amit kötbér ellenében vállalunk. Így nem kell félned a rejtett költségektől, vagy az elhúzódó építkezésektől.

Amennyiben bővebb felvilágosításra lenne szükséged, keresd csapatunkat bizalommal! Családi otthonteremtési támogatás, Zöld Otthon Lakáshitel, csapatunk megtalálja a szamodra legkedvezőbb lehetőséget, majd az aláírástól számított 11 hónapon belül már be is költözhetsz álomotthonodba. A Helloház számára nincs megoldhatatlan feladat: a megrendelő megálmodja, mi megvalósítjuk.

Előfinanszírozás

0 Ft önerő, 100% bizalom – mi előfinanszírozzuk a házépítésed, fizetned csak az egyes építési ütemek elkészülte után kell.

 

Ár-garancia

Tartjuk magunkat a szerződött árhoz, vagyis rejtett költségek nélkül pontosan annyit fizetsz, amennyiben megállapodtunk.

Idő-, és minőség garancia

Családi házad akkor és abban a minőségben kerül átadásra, ahogy azt vállaltuk, ezért a határidőre történő átadást kötbér ellenében is vállaljuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?