Színek az otthonunkban, melyek üzennek rólunk

Egy új otthon megálmodása során mindig nagy feladat az egyes terek kialakítása. Főleg, ha a falak színéről van szó. Következő cikkünkben éppen ezért segítünk tisztázni a színekkel kapcsolatos legfontosabb alapvetéseket és azt, hogy egyáltalán hogyan álljunk neki egy döntési folyamatnak.

Színek terén érdemes mindig előre gondolkodnunk

Szinte mindenkinek van olyan kedvenc színe, amit szívesen látna viszont az otthonában. Ami azonban első látásra jól néz ki, az egyáltalán nem biztos, hogy az otthonunkban is jól mutat. Éppen ezért első lépésként ki kell derítenünk azt, hogy mely színek azok, amik igazán közel állnak hozzánk, s ezáltal az otthonunkhoz. Ehhez érdemes az éppen épülő házunk esetében átgondolnunk, hogy az adott helyiségnek mi lesz a funkciója, mik lesznek majd a jellegzetességei, gondolatban minden szobában elidőzni egy pillanatig. Azt is át kell ilyenkor gondolnunk, hogy a szobát milyen bútorokkal rendezzük majd be, s hogy ezen kívül mennyi tárgy kerül majd a szobába.

A színek hatással lehetnek a lelki világunkra

Amennyiben ezzel megvagyunk, érdemes tisztáznunk magunkban, hogy mégis mit szeretnénk üzenni a szoba összképével külvilágnak. A nyugalmat árasztó színek és a lágyabb textúrák jól illenek például a hálóhoz, melyet ezekkel könnyedén varázsolhatunk a béke szigetévé. Esetleg felhasználhatjuk őket a fürdőnkben, ahol egy hosszú nap után regenerálódhatunk.

Ezzel szemben a telítettebb színekkel a házunk különleges tereit hozhatjuk létre, annak ellenére is, hogy ezekről a színekről sokan úgy gondolják, hogy túl sötétek, ezért komorrá és kisebbé teszik a teret. Az étkezőben, egy társalgóban vagy az előszobában ugyanakkor kiválóan megférnek.

Végül érdemes pár szót ejteni az elevenséget és aktivitást sugárzó színekről, melyek akár a boldogságérzés előidézésére is alkalmasak lehetnek. A narancssárga és a rózsaszín például motivációt, illetve kellő energiát adhat a napunk elején, de fontos, hogy sohase essünk túlzásba a használatukkal. Az élénk színeket inkább mindig kisebb felületeken használjuk, különböző mintákkal és tapétákkal vegyítve.

Ezt jelentik a színek, ide valók

Most pedig lássuk azokat a színeket és jelentésüket, amik a leggyakrabban előfordulnak az otthonainkban:

Fehér
A tisztaság, a nyugalom és a frissesség színe. Tágasabbá és világosabbá teszi a teret, így ha szűkösnek érezzük az otthonunkat, akkor mindenképpen jó választás lehet. Ha élénk, színes kiegészítőkkel, képekkel dobjuk fel, akkor csöppet sem lesz unalmas vagy steril hatású.

Barna
Ez a szín és árnyalatai melegséget, otthonosságot, eleganciát és luxust sugároznak az otthonunkban. Nem árt azonban vigyázni vele, mert a túlzott használata egyhangúságot, komorságot is sugallhat. Pihentető hatása miatt főleg előszobába, nappaliba vagy hálóba ajánlott.

Vörös
A vörös szín minden esetben erőteljes és figyelemfelhívó, így érdemes alaposan átgondolni a használatát. Bár képes energiát adni, serkenteni a szívműködést, hosszú távon mégis túlzó lehet a serkentő hatása. A nagyobb felületen való használatot érdemes ezért kerülni, ehelyett inkább csak egy-egy kiegészítőn ajánlott használni.

Zöld
Megnyugtat, biztonságban érezzük magunkat tőle. Főleg olyan helyiségekbe válasszunk ilyen színt, ahol pihenni, relaxálni szeretnénk.

Érdemes eltervezni, minek milyen színe lesz

Összességében legyen bármilyen színű egy helyiség, az minden esetben jelentős hatással lesz a lelki állapotunkra. Érdemes hát mintákkal és dísztárgyakkal is finomhangolni a környezetünket, ezekkel ugyanis személyiséget kölcsönözhetünk a szobánknak. Egy mintás járólap és kárpit, egy szép lámpabura vagy függöny, a parketta és a tapéta összjátéka mind kiváló eszközei a teljes harmónia kialakításának.

Egy dolgot azonban nem árt szem előtt tartani: a tervezés mindig időigényes folyamat, melynek során érdemes a lehető legaprólékosabban eljárni. Sokan vannak azonban, akik már ennél a fázisnál elakadnak, vagy egyszerűen nincs idejük a tervezéssel foglalkozni. Szerencsére az alábbi problémákra van megoldás: legyen szó otthonfelújításról vagy egy ház megépítéséről, a HelloHáz mindig képes megfelelő választ adni, legyen szó bármilyen akadályról.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?