babaváró hitel

Babaváró: két évvel meghosszabbítva

Két évvel megtoldotta a kormány a babaváró hitel igénylési határidejét, így már 2024. december 31-éig igényelhető a kamatmentes kölcsön. A kabinet a hitel feltételein sem szigorított, így továbbra is szabadon felhasználható az akár 10 millió forintos kölcsönösszeg. A konstrukciót amúgy elsősorban azoknak a pároknak érdemes választaniuk, akik 5 éven belül gyermeket vállalnak. Specialitása, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30 százalékban, három új gyermek érkezése esetén teljes egészében állami támogatássá alakul. Ezen felül a törlesztés minden gyermek érkezése esetén 3 évre szüneteltethető. De mit kell tudni pontosan a babaváró hitelről, milyen feltételek alapján igényelhet és mire használható fel? Íme a legfontosabb információk:

Meddig igényelhető a babaváró hitel?

A babaváró hitelre vonatkozó kölcsönszerződés jelen állás szerint 2019. július 1-jétől 2024. december 31-éig köthető meg. A várt gyermek születése vagy örökbefogadása előtt érdemes megkötni, hiszen a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén biztosított a futamidő végéig járó kamatmentesség.

Kik vehetik fel a babaváró hitelt?

A babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, mégpedig olyanok, amelyekben a feleség 18 és 41 év közötti, emellett köztartozásmentesek. Mindegyiküknek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, és legalább az egyik félnek 3 éves tb-jogviszonnyal vagy felsőoktatási tanulmányának igazolásával. A tb-jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

babaváró hitel

Mekkora összegű és milyen futamidejű lehet a babaváró hitel?

A babaváró hitel összege legfeljebb 10 millió forint lehet, futamideje pedig legfeljebb 20 év. A ténylegesen felvehető hitelösszeget a hitelintézet által elvégzett hitelbírálat határozza meg, amelyben fontos szerepet játszik az adósok jövedelme.

Mekkora a babaváró hitel kamata és törlesztőrészlete?

A babaváró hitel a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészlete pedig legfeljebb havi 50 ezer forint lehet. A kamattámogatás mértéke amúgy a havonta közzétett 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 1 százalékpont képletből jön ki. Ez alapján egy 10 milliós és 20 éves futamidővel rendelkező babaváró hitel esetén az induló törlesztőrészlet az állami garanciadíjjal együtt mintegy 46 ezer forint.

A babaváró hitel mire használható fel?

A babaváró hitel szabadon felhasználható, tehát az összegből a lakásvásárlás, az ingatlanfelújítás, a hitelkiváltás vagy az autóvásárlás is megvalósítható. Ugyanakkor a hitelintézetek ebben némi korlátozást tehetnek, mondjuk lakáscélt írhatnak elő, ám ez általában nem jellemző, mint ahogyan a hitelcélt sem kell igazolni. A bankok nagy része elvárja azonban, hogy a jövedelmét a hitelfelvevő a nála nyitott számlára érkeztesse.

Éppen a babaváró hitel felvételén gondolkodik, melyből ingatlanálmait valósítaná meg? Akkor nálunk a legjobb helyen jár! Legyen szó otthonfelújításról vagy házépítésről Kecskemét városában, a HelloHáz garantáltan 2023 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?