Lakásba vagy családi házba költözzünk?

A családi ház tágasabb, a lakás viszont gyakran jobb elosztású otthont jelent. A családi házban gond nélkül zajonghatunk, a lakásban ügyelni kell a közösségre, akikkel együtt élünk – megannyi előny és hátrány felmerülhet annak kapcsán, hogy mégis milyen otthont válasszunk, ha költözésre adjuk a fejünket. De vajon mit érdemes mindenképpen megfontolnunk, amikor életteret váltunk? Cikkünkben erre próbálunk választ adni.

A lakások esetében fontos az alkalmazkodás

A lakások esetében talán a legfontosabb hátulütő, hogy szinte alig alakíthatók. Azaz egy ilyen fajta életteret nem fogunk tudni bővíteni, ahogy a nagyobb belső átalakításokkal is több probléma adódhat. Összességében tehát sokkal kevesebb az esély arra, hogy egy felújítással olyanra formáljuk a rendelkezésünkre álló teret, amilyenre megálmodtuk azt.

További probléma lehet, hogy egy nagyobb család vagy egy otthonról dolgozó pár számára nem feltétlenül kellemes, ha egész nap egy kis helyre vannak összezárva. Márpedig a lakásban élés során a sok egyéb tényező mellett ezzel a faktorral is számolnunk kell. Vagyis az összezártság feszültséget teremthet, főleg abban az esetben, ha a családtagok fittyet hánynak egymás privát szférájára és állandó jelleggel zavarják egymást.

Érdemes ezeken felül azt is végig gondolnunk, hogy rendelkezünk-e autóval, s ha igen, úgy a parkolás mennyire megoldott a lakás környékén. Hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint ha egy nehéz nap után csak több száz méterre tudunk leparkolni, s úgy kell haza érkeznünk.

A negatív tulajdonságok mellett természetesen a lakásoknak van pozitív oldala is. Például egy lakásnak minden esetben gazdaságosabb lesz a fenntartása a családi házakénál, amit minden generációnak érdemes számításba vennie. Emellett a lakások rengeteg időt spórolnak meg a tulajdonosuknak: mivel az ilyen típusú ingatlanok zömmel a városközpontokban találhatók, így a lakóknak sokkal kevesebb időt kell utazással tölteniük.

A „lakást vagy házat” dilemma kapcsán kiemelkedő szempontot jelent, hogy melyikkel kell többet foglalkozni ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben megőrizhessük az ingatlan eredeti állapotát. Nos, ebben a versenyben a lakás lesz a nyerő, hiszen az ilyen otthonokban kevesebb a házimunka vagy a felújítás, a javítgatással töltött idő. Ezek mellett a takarítás és a karbantartás is sokkal kevesebb időt ölel fel, így gyakrabban szervezhetünk külső helyszínekre programokat, nagyobb kedvvel indulunk el kirándulni. Aki pedig nap közben szeretne kiülni a friss levegőre, annak sem kell feltétlenül házat vennie, hisz egy lakásnak is lehet erkélye, ami némileg kompenzálhatja a külső tér/kert hiányát.

Családi házban élni sem fenékig tejfel

Bár sokan azt gondolják, a családi házban élés sem feltétlenül a legnagyobb öröm a világon. Meg kell hagyni, egy ilyen élettérben belekóstolhatunk a kertészkedésbe, áthívhatjuk a barátokat sütögetni, illetve lehetőségünk adódik a nagy családi összejövetelek megszervezésére is. Az alkalmazkodásról viszont itt sem mondhatunk le teljesen, azaz a szomszédokat egy családi házban élve sem zavarhatjuk a hangoskodásunkkal. De kétség kívül sokkal szabadabbnak érezhetjük magunkat attól, hogy egy kerttávolságnál messzebb él tőlünk a következő család.

Az utóbbi időben komoly hangsúlyt kapott, hogy az energiaválság közepette érdemes új építésű és energiatakarékos ingatlanba fektetni. A HelloHáz természetesen erre is képes megoldást nyújtani, hiszen a cég generálkivitelezési csapata profikból áll, akiknek egyáltalán nem jelent gondot a váratlan igények kielégítése. 

Ám akinek nincsen pénze arra, hogy egy teljesen új házba költözzön, annak sem kell lemondani a családi házban élésről, hiszen manapság rengeteg utólagos korszerűsítési lehetőség áll a rendelkezésünkre, amivel a régebbi házakat is energiatakarékosabbá tehetjük.

családi házépítés Kecskemét

S ha már pénz: egy családi ház hátránya lehet, hogy ha elromlik valami, vagy túlságosan elavulttá válik, akkor a mi feladatunk lesz, hogy megszervezzük és levezényeljük a javítást vagy a cserét. Ezen kívül a fenntartási költségeket is nekünk kell egyedül kifizetnünk, a rezsiről nem is beszélve. Ez a családi házak esetében a lakásban megszokott összegnek a többszöröse szokott lenni.

Emellett a házimunka-faktor sem elhanyagolható, azaz még ha egy kisebb családi házra is esik a választásunk, akkor is le kell nyírnunk a füvet és el kell takarítanunk a lehullott leveleket vagy a havat a kapunk elől. Persze ha nem bánjuk, hogy a szabadságunkért cserébe több feladatot kell megoldanunk, akkor nem lehet gond a családi házba költözéssel sem.

A fentiekből összességében kitűnik, hogy a családi házak és a lakások esetében is számos előnyt és hátrányt lehet felsorolni arra, hogy miért éri meg és miért kevésbé, ha ilyen ingatlanba költözünk. Egy biztos: legyen szó otthonfelújításról vagy házépítésről, a HelloHáz minden felmerülő problémára képes megfelelő választ adni, így garantáltan 2023 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?