Szempontok, melyeket betartva környezettudatosan építkezhet

Egyre gyakrabban hallani a környezettudatosság és a fenntarthatóság fontosságáról, illetve arról, hogy az energiaválság miként nyomta rá a bélyegét az építőiparra. A téma hazánkban is jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi időben, a környezet megóvása érdekében egyre többen szeretnének klímasemleges otthonba költözni. A következőkben azt mutatjuk be, hogy minek kell teljesülnie ehhez, miként lesz egy ingatlanból biztosan ökoház.

Gondoljunk a jövőnkre

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy előre láthatóan meddig tervezzük otthonnak a felépítendő házunkat, mennyi idő alatt fog megtérülni a környezettudatosságunk. Hiszen amennyiben csak ideiglenes otthont építenénk, úgy nem feltétlen ez az építési elv lesz a legjobb választás. Ám ha nem nagyon szeretnénk már tovább költözködni, akkor érdemes megfontolni egy ökoház felépítését, mellyel nem csak a belefektetett anyagi többlet térül majd meg, de a környezet is jobban védve lesz a káros anyagok kibocsátásától. Ami jelenleg nagyon komoly probléma a világon! Egyes kimutatások szerint az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, majd ezt követi India és Brazília. Az Unión belül Németország a legnagyobb kibocsátó több mint 900 millió tonna üvegházhatású gázzal, míg Magyarország kibocsátása 61 millió tonnára tehető.

A kerekerdő közepén

Hegyre, völgybe, síkságra? – bizonyára sokakban felmerül ez a kérdés, amikor azon gondolkodnak, hogy új otthonukat hol építsék fel. Hiszen rengetegen szeretnének egy csendes helyen, mondjuk egy erdő közepén élni, ám abba már kevesebben gondolnak bele, hogy ezzel mekkora kárt okoznak a természetnek. Hiszen az erdőben gyakran több fát is ki kell vágni ahhoz, hogy egy ház elférjen, emellett az élővilág többi szereplőjére is komoly hatást gyakorolhatunk a költözésünkkel. Emellett fontos szempont az is, hogy bár házunk a természet lágy ölén helyezkedik majd el, otthonunk megközelítése viszont csak autóval lesz lehetséges. Márpedig a világ károsanyag-kibocsátásának jókora hányadáért a közlekedés a felelős.

Napfény járja át a házat

Sajnos rengeteg ingatlantulajdonos küzd azzal a jelenséggel, hogy házát az építőmesterek eltájolták, ezért az nem elég világos. Márpedig egy ökoháznál érdemes átgondolnunk, hogy mennyi világosság jut majd be a legfőbb helyiségekbe, hiszen ha a házba elegendő természetes fény jut be, akkor azzal rengeteg energiát spórolhatunk meg. Itt jön akkor szóba az a gondolat, hogy amikor telket választunk már figyelni kell arra, hogy a ház tájolása mindenképpen déli legyen. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez az aprónak tűnő kis elővigyázatosság bizony 10 százalékal képes csökkenteni a jövőbeli energiafelhasználást és ha sokáig tervezünk majd ott lakni, akkor ez nem kerülheti el a figyelmünket.

Érdemes odafigyelni, miből és hogyan építkezünk

Bár manapság rengeteg építőanyagot látnak el a környezetbarát jelzővel, ezeknek a jó része csupán marketingfogásnak tekinthető. Így nem árt kicsit jobban odafigyelnünk, hogy mit vásárolunk meg, miből építjük ökoházunkat, hogy az valóban az is legyen. A hivatalos meghatározás szerint azon építőanyagok minősülnek környezetbarátnak, amelyek egész életciklusukon keresztül nem bocsátanak ki káros anyagot, illetve fenntarthatóak és újrahasznosíthatóak. Ám maga az építőanyag még kevés, fontos az is, hogy milyen technológiával építtetjük meg a házunkat ahhoz, hogy az természetbarát legyen. Célszerű előre gondolkodni ebből a szempontból is és alaposan körülnézni, hogy mik azok a hosszútávú megoldások, amik a környezetünkre nézve is biztos végeredményt nyújtanak. Ilyen építési technológia lehet a kis eszközigényű vályog vagy a szalmabála építés. Emellett léteznek hagyományos népi technológiák is, úgy mint a vertfal, a rakott fal vagy a paticsfal.

Ne csak kívül, belül is legyünk energiatakarékosak

Bár sokan úgy gondolják, hogy elég, ha csak az otthonuk energiatakarékos és környezetbarát, ez sajnos még így önmagában nem elég. Hiszen az épület maga nem fog megmenteni minket a klímakatasztrófától. A környezetünk megóvására a házban élőknek is fontos odafigyelniük: minél kevesebb szintetikus anyagot használni, az energiaforrásokkal a lehető legnagyobb mértékben takarékoskodni, a szemetet megfelelő módon gyűjteni. Hiszen az élhető környezet mindenki számára fontos, az egy közös ügy, amiért mindenkinek tennie kell.

Fontos hangsúlyozni, hogy az általunk bemutatott szempontok csak a töredékét jelentik annak az egésznek, amitől egy ingatlan valóban környezetbarát és fenntartható lesz. Így akinek valóban fontos a természet és annak megóvása, annak érdemes megfelelő hozzáértéssel rendelkező szakemberhez fordulnia, melyet a HelloHáz minden esetben garantál ügyfelei részére. Legyen szó otthonfelújításról vagy házépítésről, a HelloHáz garantáltan 2023 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?