A tökéletes burkolat kiválasztása: Praktikus útmutató otthonod burkolásához 1. rész

Az otthonunk felújítása vagy a teraszunk kialakítása során a burkolatválasztás kulcsfontosságú döntés, amely nem csupán esztétikai, de praktikus szempontok alapján is meg kell történnie. A megfelelő burkolat nemcsak a látványt adja meg, de befolyásolja a komfortérzetet, a tartósságot, a tisztíthatóságot, sőt, akár az ingatlan értékét is.

Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk a legelterjedtebb burkolat típusokhoz, hogy megkönnyítsük a választást. A cikkben nem csupán a klasszikus opciókat, mint a kerámia csempe vagy a fapadló, de a modern, trendi burkolatokat is bemutatjuk, mint a kompozit burkolat vagy a vinyl padló.

Fontos kiemelni, hogy a burkolatválasztás során nem csupán a típusra kell összpontosítani, hanem figyelembe kell vennünk a színeket, mintákat, méreteket és felületeket is. A burkolatnak összhangban kell lennie az ízlésünkkel, otthonunk stílusával, hangulatával továbbá a helység használati funkciójának megfelelően és a fűtési igényeket is figyelembe véve kell választani. 

Beltéri burkolatok

A beltéri burkolat kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a különböző típusoknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A tájékozott döntéshez alapos mérlegelésre van szükség. A sikeres burkoláshoz egyenletes, előkészített betonfelület, megfelelő flexibilis ragasztó, fugázóanyag és a használatnak/helységnek megfelelő anyagú burkolat szükséges.

Fontos szempontok a burkolatválasztás során:

 • Színárnyalat és méret: A burkolat színe és mérete befolyásolja a tér hangulatát és arányait. Sötétebb színekkel kisebbnek tűnik egy helyiség, míg világosabb színekkel, megfelelő világítással és elrendezéssel optikailag növelhetjük azt. A méretválasztásnál vegyük figyelembe a fugák méretét is. Tévhit, hogy kis helyiségbe kis méretű burkolat kell. A kevesebb fuga a szemnek kellemesebb látvány, összefüggőbb felületet ad, ezáltal is növelve a térérzetet.
 • Kopásállóság: A PEI jelölés (3-5) tájékoztat a burkolat kopásállóságáról. Otthoni használatra a PEI 3-as besorolású burkolat is elegendő lehet, míg forgalmasabb helyiségekbe (pl. konyha, előszoba) PEI 4-es vagy 5-ös besorolású burkolat javasolt.
 • Csúszásmentesség: Az R betűvel és egy számmal jelölt csúszásmentességi besorolás a burkolat nedves felületű csúszásmentességét jelzi. Fürdőszobába és más vizes helyiségekbe legalább R9-es besorolású burkolatot válasszunk.
 • Megfelelő felület a helység funkcióját figyelembe véve: A fényes burkolatok elegánsak, de sérülékenyebbek és csúszósabbak is lehetnek. Kisgyerekes családok és idősek háztartásba, matt vagy félfényes burkolatot érdemes választani. A mázas felületek között találhatunk kizárólag beltéri és teraszra is alkalmas burkolatokat. A könnyen tisztítható burkolat praktikus választás, főleg konyhában és fürdőszobában.
 • Méret- és színkód figyelembe vétele: A dobozon található betű- és számkombináció a burkolat méretét és színkódját jelöli. Fontos, hogy egy felületen belül azonos gyártásból származzanak a burkolólapok, ezért vásárláskor figyeljünk a színkódra és méretre.
 • Vágási veszteség: A burkolás során mindig számolni kell a vágási veszteséggel, ezért javasolt 10%-kal növelni a szükséges burkolat mennyiségét. Diagonális vagy elforgatott minta esetén 15-20%-os ráhagyással kalkuláljunk.
 • Burkolatok vastagsága: A greslapok vastagsága általában 8-9 mm, a ragasztó további 3-4 mm-t ad hozzá. A burkoláskor figyelembe kell venni a nyílászárók és más burkolatok (pl. laminált padló) magasságát is.
 • Szintezés: A nagyobb lapok burkolásakor javasolt szintezőt használni az egyenletes felület kialakításához.
 • Fuga: A fugát a burkolat színéhez igazítják, de idővel elszíneződhet. Vízálló és színálló epoxy tartalmú fugázóanyagok is elérhetőek, de ezek drágábbak és használatuk nagyobb szakértelmet igényel.

A burkolás szaktudást igénylő munka, ezért javasolt tapasztalt szakemberhez fordulni. A szakszerű előkészítés és burkolás biztosítja a felület tartósságát, esztétikus megjelenését és a garanciális feltételek teljesülését. Sok esetben a burkolók együtt dolgoznak lakberendezőkkel, belsőépítészekkel is, ami nagyban megkönnyíti a munkát, hiszen az előzetes 3d látványtervnek és a hozzá tartozó burkolatkiosztásnak köszönhetően, pontos képet kaphatnak arról, hogy mennyi burkolandó felület van. milyen méretű termékkel fognak dolgozni, mennyi körülbelüli időt vesz igénybe illetve így elegendő segédanyagot, eszközt és embert tudnak biztosítani a munkálatokhoz.

 1. Kerámia burkolatok azaz gres- vagy kőporcelán lap:

A kőporcelán/greslapok a legnépszerűbb burkolattípusok közé tartoznak, és ez nem véletlen. Tartóssága, vízállósága és könnyű tisztíthatósága miatt ideális választás a konyhába, fürdőszobába, előszobába, de akár a nappaliba is. Széles szín- és mintaválasztéka révén bármilyen stílushoz illeszkedhet. A márványmintástól a fahatásúig, a kisméretűtől a nagy méretig széles választékkal találkozhatunk. 

Könnyű összehangolni a stílust a funkcionális elvárásokkal. Padlófűtésre is alkalmas, és akár a teraszra is rakható ez a padlólap típus. Továbbá sokan választják falra is ezeket a lapokat, akár csempével kombinálva, így igazán érdekes összhatás érhető el a többféle burkolat felhasználásával. 

 1. Természetes anyagú burkolatok:

A kőburkolat a természetesség és az elegancia szimbóluma. A gránit, márvány, mészkő és pala csak néhány példa. A kőburkolat rendkívül tartós, kopásálló és vízálló, így ideális választás a nagy forgalmú helyiségekbe is, falra, medence köré vagy teraszra is. 

De ide sorolható a terracotta burkolat is ami (az olasz „terra cotta” kifejezésből, ami „főtt földet” jelent) nem egyetlen anyagból készül, hanem tisztított és gondosan válogatott finomszemcsés agyagból. Az agyag típusa, összetétele és az égetési hőmérséklet befolyásolja a terracotta színét, textúráját és tulajdonságait. Általában vörösagyagból készül, de léteznek fehér, sárga, barna és fekete terracotta csempék is. Az agyag ásványianyag-tartalma adja a terracotta jellegzetes színét. A vörösagyag például vas-oxidot tartalmaz, ami vörösesbarna színt kölcsönöz neki.

Érdemes a természetes burkolatokat impregnálni és a felrakásához megfelelő szakértelemmel rendelkező burkolót hívni, mert a greslapokkal ellentétben ezek mérete nem feltétlen szabályos, és vastagságuk is természetes anyagukból adódóan különböző lehet.

 1. Fapadló:

A fapadló a melegség és a meghittség szinonimája. A természetes fa felülete kellemes tapogatóérzetet biztosít, és bármilyen stílushoz illeszkedhet. A fa padló számos előnnyel rendelkezik, de karbantartást igényel, és érzékeny a vízre és a párára. 

      A fapadlók típusai:

Parketta: mely igazi reneszánszát éli napjainkban is, a 80-as évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Ez a tömör fából készült, 2-3 cm vastagságú burkolat nem csupán tartósságával, de sokoldalúságával is hódít. A halszálkamintás, kocka vagy mozaik elrendezésben is letehető parketta csiszolhatóságának és felújíthatóságának köszönhetően évtizedekig megőrzi szépségét. A régi parkettaelemek, ha nem károsodtak, könnyedén új életre kelhetnek a modern terekben is, így ötvözve a klasszikus eleganciát a mai trendekkel. A parketta nem csupán szemet gyönyörködtető látványt nyújt, de természetes anyagával melegséget és meghittséget sugároz otthonunkba, miközben értékálló befektetésként növeli ingatlanunk értékét is.

Szalagparketta: Hasonló a parkettához, de vékonyabb (kb. 1 cm) és hajlékonyabb. Könnyebb fektetni, és kevesebb karbantartást igényel. Felülete már kezelt, több színárnyalatban és méretben elérhető így aki ragaszkodik a hagyományos faburkolathoz és a pénztárcája is engedi, mindenképp talál kedvére valót.

 

 

Hajópadló:  Alapvetően puhafa fajtákból készül, melyek közül a leggyakoribbak a fenyőfélék:

 • Lucfenyő: A legpuhább és legolcsóbb fajta, világos színű, egyenletes erezetű. Kevésbé igénybevett helyiségekben ideális, mint például hálószobákban.
 • Borovi fenyő: Keményebb és tartósabb, mint a lucfenyő, enyhén vöröses árnyalatú. Jól bírja a terhelést, így nappaliban, folyosón is alkalmazható.
 • Vörösfenyő: A legkeményebb és legstrapabíróbb fenyőfajta, vörösesbarna színű. Kiválóan alkalmas nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe, mint például konyhába, előszobába.

Ezen kívül ritkábban más puhafa fajtákból is készülhet hajópadló, mint például a nyárfa vagy a jegenyefenyő.

A hajópadló vastagsága 19-40 mm között változhat. A vastagabb padló strapabíróbb és tartósabb, de drágább is. A vékonyabb padló olcsóbb, de kevésbé bírja a terhelést. A hajópadló felülete sima vagy nútféderes lehet. A sima felületű padlót parkettázó lakkal kell kezelni, míg a nútféderes padlót ragasztással lehet fektetni. A hajópadló természetes színe a fafajtától függően világosbarnától vörösesbarnáig terjed. A padló színe megfelelő előkészítés után, lazúrral vagy festékkel megváltoztatható.

A fapadlók burkolása:

A fapadló fektetése összetett folyamat, melyet szakemberre érdemes bízni. A padló alatti aljzatnak egyenletesnek és száraznak kell lennie. A parkettát ragasztással vagy szegeléssel lehet rögzíteni, a szalagparkettát pedig klikkes rendszerrel lehet fektetni. 

Megfelelő páratartalom: A fa padló ideális páratartalma 40-60% között van. A túl alacsony páratartalom kiszáradáshoz és repedésekhez vezethet, míg a túl magas páratartalom penészedést okozhat. Fontos, hogy párásítót vagy légtelenítőt használjunk a páratartalom szabályozására.

Előkészületek: A fapadló fektetése előtt el kell távolítani a régi burkolatot, és ki kell egyenlíteni az aljzatot. Fontos a vízszigetelés is, hogy megakadályozzuk a nedvesség bejutását a faanyagba.

Fafajták: A fapadlóhoz leggyakrabban használt fafajták a tölgy, a bükk, a kőris, a dió és a hárs. A tölgy a legkeményebb és legtartósabb fafajta, míg a bükk puhább és rugalmasabb. A kőris gyönyörű erezettel rendelkezik, a dió sötét színe elegáns megjelenést kölcsönöz a helyiségnek, a hárs pedig világos színe miatt ideális kisebb terekbe.

A fa padló kiváló választás azok számára, akik meleg és meghitt hangulatot szeretnének teremteni otthonukban. Számos előnnyel rendelkezik, de fontos, hogy tisztában legyünk a karbantartási igényével és a fektetés összetettségével és magasabb költségeivel is.

 1. Laminált padló:

A laminált padló ami nem parketta! ideális választás azoknak, akik a fa padló melegségét és esztétikáját szeretnék megfizethető áron. Ez a praktikus burkolat régen ideiglenes megoldásként hódított, de a technológia fejlődésének köszönhetően mára már számos vastagságban és színben kapható, így tökéletesen illeszkedik bármilyen berendezéshez és stílushoz. A vízálló és kopásálló felülettel rendelkező típusoknak köszönhetően a laminált padló akár a konyhában is megállja a helyét. Bár azért erre jobb megoldás lehet  a hidegburkolat vagy a vinyl. Széles szín- és mintaválasztékának köszönhetően a klasszikus fahatástól akár a modern kőmintáig mindenki megtalálhatja a számára tökéleteset.

A laminált padló nem csak praktikus és esztétikus, de rendkívül strapabíró is. A kopásálló felületnek köszönhetően ellenáll a karcolásoknak és a foltoknak, így ideális családi házakba és akár irodákba is. A telepítése is egyszerű és gyors, akár saját kezűleg is lerakhatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a laminált padló nem csiszolható és nem felújítható, mint a parketta. Azonban a tartósságának köszönhetően ez nem jelent gondot, hiszen megfelelő ápolás mellett akár évtizedekig is megőrzi szépségét.

 1. Vinyl padló:

A vinyl padló az utóbbi évek egyik legkedveltebb burkolóanyaga, mely nem ok nélkül vívta ki magának a népszerűséget. Ez a modern padlóburkolat nem csak megfizethető, de praktikus és esztétikus is egyben. Kiváltható vele a pvc és árát tekintve összemérhető a laminált padlókkal, de számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami kiemeli a versenytársak közül.

A vinyl padló vízálló, így tökéletes választás akár a konyhába vagy a fürdőszobába is. Nem kell aggódnunk a fröccsenő víz okozta károkért, a vinyl padló gond nélkül bírja a nedvességet. Ezenkívül csúszásmentes felülete révén biztonságos közlekedést biztosít, ideális választás családi házakba, ahol kisgyermekek is laknak. A könnyű tisztíthatóság további előny, a szennyeződések egyszerűen eltávolíthatóak a felületéről.

 

 

A vinyl padló széles szín- és mintaválasztéka lehetővé teszi, hogy bármilyen stílushoz illeszkedjen. Választhatunk klasszikus fahatásút vagy kőmintásat, de vannak már egyéb mintával is gyártott burkolatok. A vinyl padló tökéletesen illeszkedik a modern trendekhez, és egyedivé varázsolja otthonunkat. 

A vinyl padló lerakásának folyamata a padló típusától függően kissé eltérhet. A pattintós vinyl padlólapok könnyen összeilleszthetőek, míg a ragasztott vinyl padlólapokat speciális ragasztóval kell rögzíteni, itt fontos a megfelelő illesztés hogy ne maradjanak hézagok. Mindkét típus lerakása viszonylag egyszerű, és nem igényel nagyfokú manuális ügyességet, de akinek kell hozzá némi útmutató számos online oktatóanyag és videó áll rendelkezésre, amelyek lépésről lépésre bemutatják a vinyl padló lerakásának folyamatát. 

A vinyl padló lerakása előtt fontos a felület megfelelő előkészítése. A padlónak síknak és tisztának kell lennie, minden egyenetlenséget és szennyeződést el kell távolítani. A szakkereskedésekben vagy szakemberektől tanácsokat és segítséget is kaphatunk a felület előkészítéséhez és a megfelelő anyagok kiválasztásához

 

Következő részben a kültéri burkolatokat fogjuk górcső alá venni, így további hasznos információkra tehetsz szert. Kövesd oldalunkat és addig is olvasd meglévő tartalmainkat, ahol sok érdekes szakmai tanácsot és érdekességet találhatsz. 

Ha építkezésben vagy felújításban gondolkodsz, és még nem találtad meg a megfelelő generálkivitelezőt, akkor nézd meg cégünk ajánlatait, referenciáit és vedd fel velünk a kapcsolatot. Tudj meg többet építési projektjeinkről, a felhasznált építési anyagokról, a kivitelezési módokról. 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?