Generálkivitelezés Kecskemét

Generálkivitelezés Kecskemét és környékén a HelloHázzal

Kecskemét az alföldi régió rengeteg nagy befektetés célpontja, ami azt jelenti, hogy a lakossági célokat kiszolgáló építkezések is nagyon felpörögtek az elmúlt években. Nem csak a [CSOK PLUSZ] megléte kínál sok új lehetőséget a fiatalok számára a 2024-es évtől, de számos ipari beruházás, valamint az egyre növekvő átlagjövedelem is hatással van az ingatlanárak meredek emelkedésére. A megváltozott ingatlanpiaci körképet látva számos vállalkozó figyelmét keltették fel az építőiparban rejlő lehetőségek.

Ennek eredményeképp országszerte gomba módjára szaporodnak a generálkivitelezők, de ugyanakkor az építkezésekkel járó financiális helyzet, a szakemberek egyre nagyobb hiánya, az építőanyagok drágulása mégis megnehezíti az ebben szektorban történő megmaradást. A régebbi, jól ismert építőipari vállalkozók mellett egyre gyakrabban jelennek meg az alacsony árakkal csábító új szereplők, akik számos esetben nem tudták teljesíteni a projekteket, így emiatt sok család került lehetetlen helyzetbe, otthon nélkül. Az ilyen, és ehhez hasonló etikátlan piaci magatartás nagyon sokba kerülhet az óvatlan építkezőknek, így ma még fontosabb, hogy stabil háttérrel rendelkező, jó hírnévvel bíró generálkivitelezőre bízzuk az otthonunk felépítését.

A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy az új trendek, előírások, környezetbarát megoldások beépítése nagyban befolyásolhatják a családi otthon tervezését és kivitelezését. Mindezek miatt ebben a cikkben végig vezetjük olvasóinkat a generálkivitelezés árkos-bokros teendőin, és megvizsgáljuk a kérdést: miért is érdemes még mindig építkezni?

 

generálkivitelezés - házvásárlás

Megéri építkezni?

Az otthonteremtés vágya kultúra- és korszak független tényező, mely az emberiség történelmének szinte minden időszakában hangsúlyos szerepet kapott. A 2008-as pénzügyi válságból való kilábalást követően a magyar gazdaságban egy építkezési-boom következett, melynek következtében szinte az összes rendelkezésre álló generálkivitelezési erőforrás lekötődött, és a szakemberhiány tetőzött. Azonban néhány előrejelzés egyre borúsabb jövőképet fest, és arra utal, hogy a jelenlegi építőipari helyzet leértékelődhet.

Többek közt az új CSOK PLUSZ rendszer átalakítása 2024-től új kihívásokat hozott az építőipar számára, hiszen egyes korosztályokat és családokat meglévő gyerekekkel is kizárt a lehetőségekből, szűkítve ezzel azok körét, akik belevágnak az új otthonok építésébe. Az ingatlan és telek árak drasztikus emelkedése sem hozza feltétlen közelebb az építési szereplőket. Ezen felül a hitelt biztosító intézetek is kevesebb kockázatot vállalnak a hitelek kibocsátása során, mivel azok kiutalását magasabb jövedelemhez és fiatalabb korosztályhoz igazítják jobban, emiatt az új házak építése, de még a használt ingatlanok megvásárlása, azok korszerűsítése is sok család számára egyre inkább elérhetetlenné válik.

Az elmúlt években szigorodó rendeletek miatt az új épületek energiahatékonysági elvárásai is megváltoztak, ami elkerülhetetlenné tette a kivitelezők számára a megújuló energiaforrások beépítését. Ennek következtében tovább nőttek az építési költségek, ami tovább nehezíti az új otthonok kivitelezésének lehetőségét. A mostanit is meghaladó árnövekedés, minden valószínűség szerint kedvét fogja szegni az építkezési kedvnek. Mindezek ellenére mégis azt javasoljuk, hogy akik építkezést forgatnak a fejükben, minél előbb hozzák meg a szilárd elhatározást és válasszák a HelloHázat generálkivitelezőjüknek, ugyanis mi még mindig vállaljuk az új építésű családi házak 2024/2025-es kulcsrakész átadását, az 5%-os ÁFA kulcs mellett.

 

Mekkora kihívás egy új családi ház felépítése?

Szakmabeliként pontosan tudjuk, hogy egy új családi ház felépítése minden esetben komoly kihívást jelent. Ez kiváltképp azok esetében igaz, akik a lehető legkomolyabban gondolják azt, hogy a jövőbe kívánnak befektetni. A magunk részéről azt mondhatjuk, hogy a HelloHáznál abban hiszünk, hogy egy családi ház felépítése során értéket teremtünk, így ehhez méltó elkötelezettséggel hajtjuk végre a ránk bízott generálkivitelezést. Ennek érdekében mindenre kiterjedő támogatást biztosítunk a kedves ügyfeleink részére, ami a házterv elkészítésével kezdve, a generálkivitelezésen át, egészen a szükséges engedélyek beszerzéséig magába foglal minden munkafolyamatot.

Ezen felül a HelloHáz előfinanszírozási konstrukciójában biztosítja azt, hogy az építkezésre szánt összeg az adott ütem végrehajtásáig ott marad, ahol a legjobb helyen van: a megbízónál. Tehát egyetlen forintot sem kérünk a még el nem végzett munkálatokért, vagy a szükséges építőanyagok lefoglalásáért. Ez azt jelenti, hogy a HelloHáz által koordinált generálkivitelezés során csak a már elvégzett munkálatokat, és a beépítésre került építőanyagokat kell megfizetni. Összegezve: a cégfilozófiánk alapja, az ügyfélközpontú szemlélet gyakorlati alkalmazása. Tapasztalataink szerint ez a szemlélet nagyban elősegítheti, hogy a generálkivitelezés egy örömteli várakozás legyen, a bosszúságokkal teli házépítési-maraton helyett.

 

generálkivitelezés - házépítésHogyan fog felépülni a házad?

Egy új családi ház felépítése több egymásra épülő folyamatból tevődik össze, a végeredményt pedig nagy mértékben fogja befolyásolni azt, hogy mennyire gondosan került végrehajtásra az építkezés adott szakasza. Szerencsére ezek a szakaszok nagyon jól körülírhatóak, emiatt könnyen meghatározhatjuk, hogy milyen jellegű szakértelemre kell támaszkodnod a tervezés során. A következő néhány pont ehhez a tervezéshez fog segítséget nyújtani.

Az építkezés anyagi tervezése

Az anyagi tervezés az építkezés elkerülhetetlen szakasza. Ennek ellenére, ezt rengetegen csak elnagyoltan képzelik el, sokan pedig teljesen elhanyagolják. Gondos előtervezés hiányában szinte borítékolható a kiadások kontrollálhatatlan növekedése, főként ha hitelt is igénybe kívánunk venni, építkezési terveink megvalósításához. Ez különösen régiónkra igaz, hiszen a generálkivitelezés Kecskemét és környékén ma kifejezetten drágának mondható, az árak még napjainkban is tovább emelkednek. Mindezeket figyelembe véve nagyon gondosan fel kell térképeznünk, hogy mekkora anyagi mozgástér áll rendelkezésünkre.

Az első komolyabb kiadást az építkezési telek megvásárlása fogja jelenteni, ami bizonyos esetekben a teljes költségvetés 25-30%-át is magába foglalhatja. Ezen kívül még figyelembe kell vennünk, hogy a kulcsrakész állapot nem foglalja magába a bútorok beszerzését, azok szállítását és összeszerelését. Ebből a tételből a legköltségesebb elem lehet a gépesített konyhabútor. Ezek költsége mind az anyagválasztáson, a kialakításon és a gépek típusán is múlik, így akár 1,5-3,5 millió forintot is kitehet. Ezen felül a szobák berendezéséhez szükséges bútorok, melyek minden ügyfelünk esetében más-más igény lehet, ezért a költségek itt is akár több millió forintra rúghatnak. Ökölszabályként azt javasoljuk, hogy az előzetes kalkuláción felül képezzünk még egy, a teljes költségvetés 10-15%-ának megfelelő összegű tartalékot, ami kellő mozgásteret biztosít az esetleges módosítások miatt jelentkező plusz költségek finanszírozására.

Ezt követi a családi ház tervezése, amelyet a HelloHáz ügyfelei számára díjmentesen biztosítunk, mely magában foglalja a módosításokat is, de lehetőség van típusházakból is választani, amennyiben a telek adottságai engedik ezen házak egyikének kivitelezését. A házterv elkészültét és elfogadását követően megkezdődhet a generálkivitelezés legköltségesebb szakasza, az építkezés.

 

 

A telek kiválasztása

A tervezéssel párhuzamosan érdemes a telket előkészíteni a munkálatok megkezdéséhez, ez magába foglalja a szükséges rendezési, és közműelőkészítési munkálatokat is. A pénzügyi előtervezés mellett sokan a megfelelő építési telek kiválasztásának fontosságát is alulértékelik. Ennek ellenére a lokáció alapjaiban fogja meghatározni az adott ingatlan későbbi értékét. Szerencsére a HelloHáz több mint 60 db építkezésre előkészített telekkel is rendelkezik, amelyek az adott egyéni preferenciák figyelembevételével ideális területet biztosíthatnak az új családi ház felépítésére. Ezen felül szakértőnk abban az esetben is segíthet, ha a kínálatunkban nem található az adott igényeknek megfelelő telek, akkor megkeressük a megfelelőt. Ezzel időt, energiát és rengeteg előre nem kalkulált költséget spórolhatunk meg.

generálkivitelezés - telek

A generálkivitelezés Kecskemét és környékén viszont számos buktatót is rejthet magában, hiszen a rosszul felmért talajszerkezet, az esetleges szintkülönbségek, talajvíz, nagyban megdrágíthatja az építkezés első mérföldkövét, az alapozást. További bosszúságot okozhat, ha az adott telek HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) szerinti besorolása csak rosszul tájolt ház felépítését teszi lehetővé. Mindezeken felül még számos kellemetlenség bújhat el a laikus szeme elől, de az éber szakértőnk felhívhatja ezekre a figyelmet.

 

A ház tervezése

Amennyiben megszereztük a megfelelő telket, akkor elérkezett a házzal szemben megfogalmazott elvárások formába öntésének ideje, ami magába foglalja a preferált építési technológia (könnyűszerkezetes vs. téglaház) kiválasztását is. A HelloHáz generálkivitelezővel építkezők számára téglából készült házakat építünk, amelyeket nem csak az élhetőség, az átgondoltság és a praktikum jellemez, hanem emellett az energiatakarékosságot is figyelembe vesszük. Ettől függetlenül az egyedi igényeket magába foglaló terveket is el tudjuk készíteni, ráadásul mindezt ügyfeleink részére teljes egészében díjmentesen.

generálkivitelezés - háztervezés

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy sokan nagyon konkrét elképzeléssel keresik meg a HelloHázat. Ezek az elképzelések remek alapot szolgáltathatnak a terv végleges formájához, de sok esetben nem vesznek figyelembe olyan telekadottságokat, mint például a beépíthetőség mértéke. A beépíthetőség mértéke egy százalékban megadott szám, ami elnevezésének megfelelően azt fogja megadni, hogy az adott terület hány százalékára építhetünk. A közhiedelemmel ellentétben, ez nem az adott családi ház lakható alapterületét (nettó négyzetméter), hanem a falakkal körbezárt területét (bruttó négyzetméter) jelenti. Emellett gyakori hibát jelent az is, hogy az építkező több szintes családi házat képzel el annak ellenére, hogy az adott területen a maximális építménymagasság erre nem ad lehetőséget. Ez a néhány sor ékes bizonyítéka annak, hogy egy jó tervező szakértelmére elengedhetetlen szükség van.

 

A ház építése

Az építkező szemszögéből egyetlen fontos kérdés merül fel a generálkivitelezővel szemben: mikor éri el a költözhető állapotot a ház? Általánosságban elmondhatjuk, hogy az első kapavágástól a kulcsrakész állapotig általában 10 hónap telik el, amely az időjárástól függően valamelyest hosszabb, de akár rövidebb is lehet. Azonban az első kapavágást meg kell, hogy előzze a szükséges építőanyagok beszerzése. Ez egy újabb fontos állomás, hiszen az építőanyagok színvonala alapjaiban fogja meghatározni egy családi ház használati értékét. Ezért büszkén mondhatjuk, hogy a HelloHáz szakemberei, csak minőségi anyagokkal dolgoznak, és ezt remekül visszatükrözi, hogy az általunk felépített házak a Wienerberger Mesterház Minősítését is megkapják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy több oldalas kontrollista segítségével minden munkafolyamatot rögzítünk, és a Wienerberger szakértőjével minősíttetünk. Ezzel a megoldással egyedülálló garanciát vállalunk a HelloHáz által épített házak minőségéért. Esetünkben azonban nem csak a felhasznált anyagok, de a végrehajtott kivitelezési munkálatok is első osztályúak. Ezt annak köszönhetjük, hogy remek mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Az építkezés végeredménye a kulcsrakész ház.

Mi sem bizonyítja jobban mindezeket mint elégedett ügyfeleink visszajelzései, akik ránk bízták otthonuk felépítését. Az elmúlt több mint 10 év tapasztalatai és több száz felépített ház, mind arra sarkallnak minket, hogy az általunk épített házak minden elvárásnak eleget tegyenek. Ezért évente 50 db családi házban maximalizáltuk az általunk évente felépíthető házakat Kecskemét, Szeged és Budapest tengelyére összpontosítva. Ez nem kevés munkát jelent számunkra, de vannak cégek, akik ettől is sokkal több ház generálkivitelezését vállalják be, pedig minőségi házakat csak előre jól megtervezett mennyiségben lehetséges felépíteni. Pont ezért fontos limitálni az éves generálkivitelezések számát, mert az ügyfeleink által elvárt minőség csak így tartható.