Könnyűszerkezetes ház vagy téglaház?

Családi ház építése előtt állsz és foglalkoztat a kérdés, hogy könnyűszerkezetes ház vagy téglaház mellett tedd le a voksod? Mi a HelloHáznál nem árulunk zsákbamacskát, minden általunk épített családi ház csak téglaház formájában láthatja meg a napvilágot. Miért döntöttünk így? Mert pontosan tudjuk, hogy egy ház időtálló értéket kell, hogy képviseljen – ezzel szemben a könnyűszerkezetes ház, minden előnye ellenére sem nevezhető hosszú távú befektetésnek.

A téglaház előnyei

A téglaház építésnek Magyaroszágon komoly hagyományai vannak, így jóval több szakértelmet sikerült az elmúlt évtizedekben, évszázadokban felhalmozni ezen a téren. Igaz ez akkor is, ha egy manapság épített családi ház esetében felhasznált téglák maximum nagyvonalakban emlékeztetnek azokra az elődeikre, amelyeket egy-két generációval ezelőtt használtak. Azt is el kell ismerni, hogy téglaház és téglaház között is lehet óriási különbség, ezért minden családi ház esetében kiemelkedően fontos a minőségi anyaghasználat, vagyis a megfelelő tégla kiválasztása. Ilyen tégla lehet például – a kiemelkedő ár-érték arány miatt – a HelloHáz által is favorizált Wienerberger tégla, amely remekül egybegyúrta az egyes téglatípusok legjobb tulajdonságait:

– tartós és értékálló
– gazdaságosan felépíthető
– könnyen bővíthető
– kiváló hőszigetelő (főleg az új klímatégla család)
– remek hangszigetelő
– elősegíti a költségmegtakarítást
– jó páraáteresztő

A Porotherm építési rendszerről

A Wienerberger téglák mellett fontos megemlíteni még – a HelloHáz által is – alkalmazott Porotherm építési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a családi ház minden egyes határoló felülete téglaalappal rendelkezzen. Ennek eredményeképp a téglaépületek minden előnye hatványozottan jelentkezik és így otthonunk jobb hő-, és hangszigetelése, valamint páraáteresztő képessége nem csak a jobb életminőséghez járul hozzá, hanem hosszú távon jóval magasabb költségmegtakarítást is eredményez.

Könnyűszerkezetes ház – megéri?

Kecskemét és környékén is nagy port kavar a fenti kérdés és ha a könnyűszerkezetes ház szókapcsolatra rákeresünk a következő előnyöket láthatjuk: (1) könnyen fel lehet fűteni, (2) gyorsan és (3) kevés pénzből fel lehet építeni (főleg egy téglából épült családi ház hasonló paramétereivel szemben). Beszéljünk ezekről az előnyökről egy picit bővebben is.

(1) Annak ellenére, hogy egy könnyűszerkezetes ház valóban könnyen – így viszonylag olcsón – felfűthető, nyáron azonban még könnyebben és még jobban felmelegszik. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy nincs hőtehetetlensége a falaknak, mivel az ezekben található „anyag” szinte csak hőszigetelés. Ez télen energiatakarékossá teszi az épületet, de azt is eredményezi, hogy nincs hőtároló tömeg. Egy téglából felépült családi ház esetében már beszélhetünk hőtehetetlenségről, amelynek eredményeképp valóban tovább tart felfűteni az épületet, de ezek a falak meg is tartják a hőt – egy-egy szellőztetést követően a belső levegő könnyebben hűl vissza, vagy melegszik fel a falszerkezet hőmérsékletére.

(2) Az is tény, hogy a generálkivitelezés gyorsabb, mint egy téglából épült családi ház esetében, de azt az apróságot sokszor elhallgatják, hogy a könnyűszerkezetes ház építésének folyamata szerelő jellegű, ami nagyon komoly szakértelmet igényel és ez azért is jelenthet problémát, mert a könnyűszerkezetes építési technológiának nincs igazi hagyománya Magyarországon. Egy könnyűszerkezetes ház esetében elkövetett gondatlan generálkivitelezés eredménye, hogy megereszkedik a mennyezet hőszigetelése és így az áldozatul esett családi ház először hőhidas lesz, majd rövid úton megjelenik a penész, amely már az ott lakók egészségét veszélyezteti (pl: asthma, allergia).

(3) Egy könnyűszerkezetes ház kivitelezése során több jó néhány technológia közül válogathatunk és ezek között valóban van olyan, ami látszólag olcsó, de ezt az árat csak a minőség rovására lehet alacsonyan tartani. Egy minőségi könnyűszerkezetes ház felépítése könnyen többe kerülhet, mint egy minőségi téglából épült családi ház kivitelezése. További problémát fognak jelenteni a rovarok is, amik előszeretettel költöznek be egy könnyűszerkezetes épület falának rétegei közé, arról nem is beszélve, hogy a gyenge belső hangszigetelés kellemetlenné teheti az otthoni magánéletet is.

Összefoglalva

A könnyűszerkezetes ház hazánkban inkább divatjelenség, semmint szükségszerűség. Ahol szükségből építették – elsősorban: Észak-Amerika és Skandináv országok – ott rendelkezésre áll a korábban már hangsúlyozott szakértelem, kultúra és ezen a területen szerzett tapasztalat. Ezeken a területeken fontos, hogy minél hamarabb, valamint szinte bármilyen időjárási körülmények között elkészüljön egy-egy családi ház, vagy épület – erre pedig azért van szükség, mert viszonylag sok természeti katasztrófa fenyegeti a már felépült készházak szerkezetét és ha teljesen elpusztul az épület fontos, hogy minél hamarabb és olcsóbban újra tető legyen a család feje felett.

Magyarországon sokkal kedvezőbb a helyzet, a mi éghajlatunkon egy kulcsrakész ház felépítése során a legideálisabb építőanyag a jóminőségű tégla. Végül, de nem utolsó sorban a hazánkban uralkodó trendekre nézve láthatjuk, hogy a használt ingatlan piacon egy ugyanakkora téglaház és könnyűszerkezetes ház reális eladási ára között egészen magas lehet a különbség, ugyanis a könnyűszerkezetes házakat 30%-al olcsóbban lehet értékesíteni

Tedd fel bátran az általad kiválasztott kivitelezőnek a kérdést: magadnak könnyűszerkezetes házat, vagy téglaházat építettél?