GYIK – Gyakran Ismétlődő Kérdések

Gyakran Ismétlődő Kérdések

A generál kivitelezés nem csak az építkezés teljes lebonyolítását foglalja magába, az állandó tájékoztatás, és a készház építésével kapcsolatos kérdések megválaszolása is mind a generálkivitelezők felelőssége, és feladata. Pontosan ezért a gyakran ismétlődő kérdések megválaszolása mellett, ha további kérdésed merülne fel családi házépítéssel kapcsolatban Kecskemét városában, és annak vonzáskörzetében – előzetes egyeztetés alapján – személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk.

házépítés Kecskemét, Szeged, Budapest gyakran ismétlődő kérdések

Mit jelent a Mesterház Minősítés?

Mesterház minősítés, a Wienerberger Téglaipari Zrt. olyan követelmény rendszere, amelyet egy családi ház építésénél alkalmazott anyagok, szabványok és munkatechnológiai eljárások függvényében állítanak ki. Amennyiben családi házad építését a HelloHáz csapatára bízod, a Mesterház Minősítés mellett csapatunk garantálja, hogy otthonod szakszerűen, megfelelő szakértelemmel és anyagokból épül fel, biztosítva ezzel a kedvező rezsiköltséget. A szigorú szemlék által bírált családi ház így nem csak időtállóvá, hanem remek befektetési forrássá is válik, amely egy igazán ritka gyöngyszemnek számit a használt ingatlan piacon.

Napelemmel csak akkor lesz áramom, ha süt a nap?

Talán az egyik legnagyobb tévhit napelemes rendszerekkel, kapcsolatban, hogy igazán csak napos időben hatékonyak. Ugyan, az tény, hogy a napelemek napsütésben, a legnagyobb beesési szögben működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek áramot. A napelem által termelt áram egy olyan egyenáram, amit a hagyományos elektromos berendezéseink (TV, számítógép, hűtő, világítás) nem tudnak felhasználni. Ezért ezt az egyenáramot egy inverternek nevezett berendezés átalakítja és visszatáplálja az elektromos hálózatba, ahonnan számunkra is felhasználható energiává alakul.

Mennyibe kerül egy új építésű családi ház?

A HelloHáz kivitelezésében egy kulcsrakész ház ára bruttó 499.000 Ft / hasznos m2 – ami nem tartalmazza a telek, valamint a konyhabútor költségeit, de magába foglalja a tervezést és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs költségeket, az építkezés ideiglenes körbekerítését, a mobil wc biztosítását, a beüzemelést és a hálózati rácsatlakozásokat. Az így átadott otthonok minden esetben a legmagasabb fokozatú Mesterház Minősítéssel rendelkeznek.

Mennyi idő alatt épül fel egy kertes ház?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy 100 m2 nettó hasznos alapterületű családi ház, a szerződés aláírásától számítva 10 hónap alatt kulcsrakész állapotában átadásra kerül.

Mit jelent a teljes körű ügyintézés?

A HelloHáz csapata minden erejével arra törekszik, hogy a lehető legjobban tehermentesítse ügyfeleit, átvállalva ezzel a tervezéshez, kivitelezéshez szükséges összes adminisztrációs terhet. Ezen felül, csapatunk álmaid otthonának felépítése mellett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény CSOK Plusz, vagy a családi ház egyéb finanszírozásával összefüggő kérdések tisztázásában is segítséget nyújt.  

Mennyibe kerül egy családi ház gázfogyasztása havonta?

Általánosságban elmondható, hogy egy általunk megépített 100 m2-es 30 cm vastag porotherm klímatégla falazatú családi ház, 25 cm vastag befújt cellulóz födémszigeteléssel, 15 cm vastag homlokzati hőszigeteléssel, valamint Bosch kondenzációs gázkazánnal, használati melegvízzel, illetve padlófűtéssel együtt, havonta körülbelül bruttó 7.000 Ft. 

Mi az az infrafűtés?

Az infrafűtés a jelenleg legkorszerűbb elektromos fűtés, aminek előnye, hogy utólag is beszerelhető, áthelyezhető panelekből áll. Olyan érzetet ad mintha, a Nap fűtené a családi ház belsejét, mivel a fűtésre infravörös sugarakat alkalmaz – akárcsak a Nap. Az infravörös sugarak vagy hullám 80%-ban a szobában lévő tárgyakat és 20%-ban a levegőt melegíti fel, a falak felmelegítése révén keletkezett pozitív hőérzet nem szárítja és nem is keringeti a ház levegőjét (így a port sem!), működése halk és szagtalan. Ugyan ez a jelenség játszódik le, amikor a Nap előbukkan egy felhő mögül és valamelyik bőrfelületünkre süt – a hőt közvetlenül átadja testünknek. Előnye, hogy az esetleg telepített napelemes rendszer szolgáltathatja a működéshez szükséges energiát – tehát nincs fűtésköltség.

Miért jó a Porotherm klíma tégla falazat?

A Porotherm klíma tégla az egyik legjobb megoldás egy családi ház felépítésére, hiszen kisebb falvastagsága akár 2%-kal is megnövelheti egy otthon hasznos alapterületét, miközben az előírt hőszigetelési értéket (U=0,24 W/m2K) akár 60%-kal kevesebb hőszigeteléssel is biztosítani tudja (az összehasonlítás alapja a hagyományos 30-as tégla). További előnye a kétoldali vakolatban rejlik, melynek használatával tökéletesen légtömör fal húzható fel.

Mi az a szeglemezes tetőszerkezet?

A szeglemezes kötésű tetőszerkezet lényegében egy üzemben előregyártott rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a szarufákat, illetve a tartó alsó és felső fogópárokat acél szeglemezek kapcsolják össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtják be a kapcsolódó fa elemekbe. A karmok kialakítása oldhatatlan kötést biztosít. Az így elkészült tetők szigetelése a korszerű cellulóz technológia alkalmazásával történik.

Kell-e műszaki ellenőr?

Minden generálkivitelezés során fontos kérdés, hogy kell-e műszaki ellenőr. Mivel Magyarországon a focihoz és az építkezéshez mindenki „ért” a válasz mindig, IGEN lesz! Ez nem csak saját, de a generálkivitelező érdeke is, hiszen egy rosszul megválasztott, beépített szerkezet évekig okozhat bosszúságot a leendő tulajdonosnak. Amennyiben az általad megálmodott családi ház kivitelezésével Kecskemét, Szeged, Budapest tengelyén és annak 30 km-es vonzáskörzetében a HelloHázat bízod meg, a teljes építkezésért felelős műszaki vezetőt, továbbá minden egyes munkamenetért szakági felelős műszaki vezetőt cégünk biztosítja. Ez többlet költséget nem jelent, az általunk megadott árak tartalmazzák ezt a szolgáltatást is. Természetesen lehetőséged van független műszaki ellenőr megbízására is, amelynek költsége általánosságban 200 000 – 500 000 Ft között mozog.

Milyen egyéb költségek merülnek fel egy családi ház építésénél?

Egy családi ház kivitelezésének első mérföldköve, hogy megtaláljuk az építési telket, ami paramétereitől függően további költségeket rejthet magában: tereprendezés, bontás, közművesítés. Fontos, hogy közúton mért 100 méteren belül legyen tűzcsap, amennyiben nincs, azt a városnak kell telepítenie (Kecskemét és környékén egy kérelmet kell benyújtanod, amelyet innen tudsz letölteni). További számottevő költséget jelenthetnek a (beépített) bútorok, mint például a konyhabútor, valamint otthonunk gépesítése és egyéb berendezések, redőnyök, riasztó és további okos megoldások alkalmazása, kert kialakítása, terület körbekerítése, öntözőrendszer telepítése, és végezetül a külső világítások elhelyezése és beüzemeltetése.  

Mi az a nettó és bruttó alapterület?

A nettó alapterület a készház hasznos, vagyis lakható alapterülete, amelybe nem számítanak bele például a belső válaszfalak. A HellóHáz által megjelölt árakat mindig nettó alapterületben adjuk meg.

A Bruttó alapterület magába foglalja a belső válaszfalakat és a külső tartófalakat. A telek beépíthetőségénél a bruttó alapterületet vesszük alapul.

Mi az a cellulóz szigetelés?

A cellulóz szigetelés, mint befújható hőszigetelő anyag, a födémszigetelés, tető szigetelés, és falak szigetelésénél egyaránt alkalmazható. A cellulóz szigetelés rendkívül jó védelmet nyújt a családi ház számára télen a hideg, nyáron pedig a meleg ellen. Rendkívül költséghatékony megoldás, amely az relatív alacsony ára mellett kimagaslóan jó hőszigetelést biztosít. A tető szigetelésnél alkalmazott befújásos technológiának köszönhetően a hőszigetelés rés-, és hézagmentes lesz. Ez a szigetelés eljárás garantálja a tartós és minőségi hőszigetelést. Magyarországon legfőképpen tetőszigetelés és födémszigeteléskor veszik igénybe a cellulóz szigetelést. A cellulóz szigetelés teljesen természetes, egészségre ártalmatlan.

Miért penészedhet egy ház?

A geometriai hőhidak az épület sarkainál, az ablakkávák mentén, a külső határoló falak és a válaszfalak csatlakozásánál tudnak kialakulni. Balkonok, loggiák, erkélylemezek különösen erős hőhidat jelenthetnek. Ezen felül még hőhíd tulajdonképpen a negatív falsarok is, mivel itt ugyanúgy többdimenziós hőáram alakul ki, mint a pozitív sarkoknál, csak ebben az esetben – mivel a lehűlő felület kisebb, mint a fűtött – nem lesz többlet energiaveszteség.

Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a hőhidak többnyire a falvastagságnál kétszer szélesebb sávban fejtik ki hatásukat, és a jelenlegi gyakorlat a 30-45 cm vastag fal, úgy könnyen beláthatjuk, hogy kicsi az a felület a homlokzaton, ahol semmilyen hőhídhatás nem érvényesül. Ennek az a következménye, hogy sem a családi ház energiafogyasztása, sem pedig a falfelület belső felületi hőmérséklete nem fogja elérni a tervezett szintet. Pontosan ezért, hőhídmentes épület nem is létezik, hiszen a határoló szerkezetek többnyire nem egyneműek, geometriai hőhidak pedig mindig is lesznek. Ráadásul gyakran sajnos az anyagváltás okozta hőhíd együtt jelentkezik a geometriai hőhíddal pl. egy sarokban elhelyezett pillér. Ezeken a felületeken jelentős többletenergia tud távozni, illetve ennek következményeként a belső felület számottevően hidegebb lesz, mint más pontokon. Amennyiben ezen hideg felületek hőmérséklete a levegő harmatponti hőmérséklete alatt van az elkerülhetetlenül páralecsapódáshoz vezet, ennek egyenes következménye a penészesedés.

Mit lehet a penész ellen tenni?

Sokan egy családi ház penészedéséért a műanyag nyílászárókat, és azok kitűnő légzáró tulajdonságát teszik felelőssé, ugyanis a hideg sarkokban a szellőzésmentes közeg lecsapódó párát eredményez, ez pedig a falakon lévő penész megjelenéséhez vezet. A penész elleni harc során megfelelő megoldást jelenthet az ablakba építhető résszellőző, valamint a szellőző-vasalat. Az előbbi optimális esetben képes arra, hogy kicserélje a belső tér elhasznált levegőjét így a páratartalmat 40-50% között tartsa, ami nem ideális a penészgomba számára. Utóbbi megoldás lehetővé teszi, hogy az ablakbilincs meghatározott elfordításának eredményeképp néhány milliméteres rés nyíljon, ezzel is elősegítve a levegőcserét. Ezek mellett fontos a hatékonyan szellőztetés. Egy családi ház esetén viszonylag egyszerű a dolgunk, naponta 2-4 alkalommal, legalább 10 percre szélesre kell tárni azokat az ablakokat, amelyek biztosítják a különböző helységek kereszthuzatát.

Mi az a páraáteresztő falazat?

A “lélegző fal” fogalma, bár már erősen átment a köztudatba, szakmailag hibás kifejezés. Egy családi ház esetében meg kell különböztetni lég-, vagy a páraáteresztő szerkezeteket. A két fogalom ugyanis nem ugyanazt takarja. Légáteresztésre példa lehet az, ha a rosszul illesztett téglák közül kispórolják a habarcsot, vagy ha a panelhézagok tömítése nem megfelelő, esetleg a rossz nyílászárókon keresztül fütyül a szél, tehát a levegő át tud jutni a szerkezeten. Ilyen szerkezet készítése senkinek nem állhat érdekében, vagyis a légzárás minden külső fal elengedhetetlen követelménye. Egy családi ház külső határoló szerkezeteiben a külső és belső hőmérséklet különbségének hatására nemcsak hővezetés, hőáramlás megy végbe, hanem ezzel egyidejűleg a külső és belső páranyomás-különbség hatására páradiffúzió (vízgőz áramlás) is bekövetkezik. A nedvességnek nincs szüksége nyitott résekre, mert annak ellenére, hogy nem látunk át rajta, a falazatot alkotó szilárd anyagon is képes átjutni a meleg oldalról a hideg felé. A páradiffúzió egy anyagban a diffúziós vagy páravezetési tényezőtől függ. A páradiffúzió komolyan megrongálhatja az épületszerkezetet. Ezért minden esetben olyan épületszerkezet kialakítására kell törekedni, amiben a pára kondenzálódása nem következhet be.

Hogyan vehető igénybe a CSOK Plusz?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismert nevén most már CSOK Plusz egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet bizonyos szociálpolitikai feltételekhez kötnek, egy összegben folyósítják, segítségével használt ingatlan vásárolható, vagy családi ház építtethető.