falpenész a sarokban

Miért penészedik a házam?

Sokan nem értik, hogy mit tehetnek a penész megjelenésének az elkerülésére, hiszen a legtöbben nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy valójában mi okozza ezt a jelenséget. A penész felbukkanhat különböző helyeken, úgy mint a falakon, az élelmiszeren, vagy akár ruhákon is. A falakon megjelenő penész esetében sincs különbség, hiszen akár tégla fallal rendelkezünk, vagy esetleg könnyűszerkezetes házzal, de lehet ez panel is, egyáltalán nem garancia, hogy nem fog előjönni ez a sokakat érintő probléma. Ez továbbá abszolut nem függ attól a ténytől sem, hogy az adott épület régebbi vagy új építésű, ezektől függetlenül képes megjelenni és kínos szagával elrontani a komfort érzetet és az egészségre gyakorolt negatív hatását sem hagyhatjuk szó nélkül. Picit betekintünk a részletekbe is, miszerint a penész gomba egy több ezer különféle típusú gombák csoportját képezi, ezt a külső jellemzők azonosságával illetve az ú.n. életmódjuknak köszönhetően határolják be. A leggyakrabban előforduló gomba típusok közé tartozik a Penicillum, az Aspergillus, az Alternaria és a Cladosportium, amelyek legtöbbször a ház falain fordulnak elő.

falpenész a sarokban

Ahogyan fentebb említettük nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem bizony komoly egészségügyi problémákat is képesek előidézni a megjelenésükkel. Lássuk tehát, hogy milyen komoly rizikója van egy penészes falak között élő ember egészségének és miért célszerű azonnal cselekedni, ha a kezdeti előfordulást tapasztaljuk.

Elsősorban az amúgy is népbetegségnek számító allergiás tüneteket képes előhozni, illetve felerősíteni az ezzel járó tüneteket, ami hasonlít a náthára, ezért sokan össze is keverik a kettőt. A penész felbukkanása miatt ezek a spórák mindenhol ott vannak és komoly felső és alsó légúti problémákat okoznak, úgy mint az állandó köhögés, a torokfájás, orrdugulás, fejfájást és akár kiütéseket és ártatlannak tűnő levertséget is. Ha nem veszik észre időben a penészes környezetet, akkor ez a betegség lehet súlyosabb neurológiai probléma is, illetve szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

allergia a penész miatt

 

Nézzük, mik azok a tényezők, amik előidézhetik a penész megjelenését.

Az alapvető probléma az, hogy a víz, ami valamilyen formában jelen van a lakásban, házban és ez szinte teljesen ártalmatlannak tűnhet. Ilyen fokozó faktor a túl magas páratartalom, a talajból származó nedvesség, valamint a szellőztetés hiánya, hőhíd, továbbá szivárgás vagy csőtorés is, de ezeken az gondokon kívül is előfordulhat penész. Gyakori probléma a talajvízból eredő penész, hiszen a 19 század előtt a házak még nem voltak talajnedvesség ellen szigetelve, mindösszesen egy földbe dolgozott agyagot helyeztek el az épület alá, amire már gyakorlatilag a padló burkolata került fel. Igaz, hogy a mészhabarcsba helyezett vastag falak a tömegüknek köszönhetően meggátolták a vizesedést, a ma már jól ismert vízzáró szigetelések csak jóval később terjedtek el. Abban az esetben, hogyha az ilyen épület falai már bevizesedtek és még nem túl késő, akkor lehetséges végrehajtani egy utólagos vízzáró szigetelést, ami képes meggátolni a továbbiakban történő felázásokat.

párás ablak

Ennél jóval gyakoribb, sőt a legtöbb esetben a páralecsapódás okozza a penész megjelenését, ez a harmatpontra csatol vissza. Ez a bizonyos harmatpont nem más, mint a levegőnek azon hőmérséklete, ami előidézi a kondenzációt. Ez a jelenség tulajdonképpen egy adott páratartalmú levegőben egy alacsonyabb hőmérsékleten a víztartalom kicsapódását eredményezi. A penészgomba további előfordulásához mindenképpen nedves levegő szükséges, ezért pont alkalmas környezet lehet számára egy helytelenül szigetelt sarok és egy magas páratartalom kombinációja.

harmatpont táblázat

Ez a bizonyos rosszul szigetelt sarok nem más, mint egy eltérő külső és belső falvastagság, ahol egy többdimenziós hőáram jön létre, hiszen nagyobb a lehűlt rész a fűtött résszel szemben. Gyakorlatilag a ház sarka hidegebb, mint a ház többi része, így az itt kialakult különbözet bizony kedvez a penész megjelenésének.

ház sarok hőtérkép

Sokaknál még ismert probléma a hőhíd megjelenése, hiszen ez a hiba jelenség szintén kedvező a penész gomba előfordulásának. A hőhíd következménye, hogy azok a bizonyos falszerkezeti részek, amik képesek jobban vezetni a hőt, azok sokkal könnyebben le tudnak hűlni és ezt saját kezünkkel is képesek vagyunk érzékelni.

Abban az esetben, hogyha már megjelent a penész és jelen van a helyiségben, akkor milyen megoldások lehetnek, amik segítenek a végleges kiirtásában. Az imént említett gyakori probléma ugye a hibás szigetelés miatt kialakult penész volt, ezért az első lépés, hogy ezeket a helytelenül végzett munkafolyamatokat ki kell javíttatni. Ha megfelelő a szigetelés, akkor kiegyenlítjük, avagy minimális differenciára hozhatjuk a falak közötti hőmérséklet különbséget, ami már abszolút nem lesz kedvező a penészgomba számára. A továbbiakban pedig a leggyakoribb problémát mindenképp szüntessük meg, ami ugyebár szintén a probléma forrása lehet, a magas páratartalom. Ezt gyakori szellőztetéssel is megtehetjük, de ma már számos segítség áll rendelkezésre, úgy mint az ablakokba felszerelt szellőző, vagy egy résszellőző funkcióval ellátott nyílászáró. A zuhanyzás során létrejött párát mindenképpen tartsuk bent a fürdőszobában, zárjuk be az ajtót és ott alaposan szellőztessünk, ezáltal elkerülhető a magas páratartalom. Amit még sokan alkalmaznak, az a padlástérbe épített szellőző rendszer, ami szintén segít, hogy ne legyen penész a házban, arról nem is beszélve, hogy ezzel a verzióval semmilyen feladatunk nincsen. Abban az esetben, ha a házban alapvetően melegebb van, akkor kisebb a penész előfordulásának esélye, hiszen a magasabb hőmérséklet szárazabbá teszi a levegőt, ami egyáltalán nem egy kedvező feltétel.

szellőztetés

Ha betartjuk ezeket a javaslatokat, akkor bizonyára elkerülhető ez a cikkben írt nem kívánatos probléma és időtállóvá tehetjük az otthonunkat, továbbá nem mellesleg megőrizhetjük az egészségünket is. Ezek az apró figyelmességek akkor is kedveznek, hogyha később eladásra kínáljuk a házunkat, így a jövőbeli tulajdonosnak is nyugodt szívvel adhatjuk át a birtokába.

Sajnos nem egyértelmű az, hogy valójában mi az a hőmérséklet és páratartalom, ami képes biztosítani a megfelelő kényelem érzetet, hiszen mindannyiunk számára más-más az ideális hőérzet. Van azonban egy átlagos ajánlás, miszerint az optimális hőmérséklet 21C lenne, valamint a hálószobákban ennél is alacsonyabb, körülbelül 19C az, ami a legtöbb ember számára kedvező. Az általános pára mennyisége 40-60% közé essen, hiszen ez szinte minden esetben megfelelő a komfortérzetnek is, valamint ezzel a szinten tartással elkerülhető a penész előfordulása is.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?