A penészesedéssel szemben gyakran csak a szakemberek vehetik fel a versenyt

Otthonunk ellensége a penészesedés

A penészesedés gyakran okoz bosszúságot az ingatlantulajdonosok számára. Gyakran mi magunk próbáljuk felvenni vele a harcot, de van, hogy a probléma már olyan szinteket ér el, hogy szakember segítségére van szükség.

Mi a penész?

A penész egy gombafajta, ami lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. A penészesedés szinte bárhol jelentkezhet, ahol megfelelő hőmérséklet és elegendő nedvesség áll a gomba rendelkezésére. Az egyik legismertebb penészgombafajta a feketepenész, mely nemcsak hogy nem szép, de borzasztó egészségtelen is.

Miért alakul ki?

Mint azt már említettük, a penész megtelepedését alapvetően két tényező határozza meg, a penészesedésnek azonban vannak egyéb feltételei is, melyek a következők:

  1. Alacsony a fal felületi hőmérséklete

A penészesedés egyik leggyakoribb oka a fal alacsony felületi hőmérséklete. Ennek hátterében általában a vizes falszerkezet áll. Gyakori penészesedést okozó tényező még, ha a fal hőhidas, vagyis a falfelület hővezetési képessége jobb, mint környezetéé. A hőhidak okozta problémákat nehéz kivédeni, ugyanis bizonyos hőhídtípusok nehezen vagy nem szigetelhetőek.

A penészesedés sok bosszúságot okozhat a fürdőszobában is
A penészesedés sok bosszúságot okozhat a fürdőszobában is
  1. Túl magas a lakás páratartalma

Tudta? Már a puszta létezésünkkel is párásítjuk a lakásunkat, míg egy négyfős család átlagosan akár 10-14 liter párát juttathat a levegőbe. A vizesedő falak a fent leírt alacsony falfelületi hőmérséklet mellett szintén növelik a levegő páraterhelését, a sok pára pedig felhalmozódhat, ami a nedvesség kicsapódását okozhatja, ezzel megteremtve a penészesedés lehetőségét.

  1. Az ingatlan műszaki jellemzői és belső kiegészítői

Ma már szinte alapelvárás, hogy egy ház vagy lakás legyen felújított vagy új nyílászárókkal felszerelve, amelyek minden meleget benn tartanak. Ám a benntartott meleg levegőtől hiába lesz alacsonyabb a fűtésszámla, levegő és szellőztetés nélkül megindul a penészesedés. A folyamathoz ráadásul – bármilyen meglepő is – a berendezési tárgyaink is hozzájárulnak. A falokon lévő műanyagalapú festékek és tapéták például kevésbé ellenállóak a penésznek, illetve a bútorok alatt/mögött is könnyűszerrel kialakulhat a gombásodás. Tipikus „penészesítő” berendezés lehet minden beépített bútor, kiváltképp a konyhabútorok. Ezek alatt ugyanis nem jár a levegő, illetve takarják a falakat, így az általuk borított felületek alacsonyabb felszíni hőmérséklettel bírnak.

Mit tehetünk ellene mi magunk?

A penészesedés elleni védekezés során kiemelten fontos a probléma megelőzése, melynek során érdemes mielőbb kivizsgálnunk az aktuális helyzetet. Azaz tisztáznunk, hogy a penészesedés emberi hibából alakult-e ki, vagy inkább az épület tulajdonságai tehetnek róla? Amennyiben ezzel megvagyunk, úgy érdemes a szellőzetlen helyiségekben (például ablaktalan WC, fürdőszoba) szagelszívó/párátlanító berendezéseket felszerelni, hiszen nélkülük a párával teli levegő nem tud távozni a helyiségből. Emellett páramentesítő készülékek használatával is felvehetjük a harcot a penészesedés ellen, hiszen ezek a gépek a szoba levegőjét folyamatosan szűrik. Emellett rendelkezésre állnak különböző házi praktikák is (pl. só, hypo, citromos víz…stb.), melyeket ki-ki belátása szerint kipróbálhat, garanciát ugyanakkor egyikük sem jelent a penészesedés ellen.

A penészesedéssel a legtöbbször házi praktikákkal vesszük fel a harcot
A penészesedéssel a legtöbbször házi praktikákkal vesszük fel a harcot

Mit tesznek a szakemberek ellene?

Bárhogyan is próbálnánk tagadni, vannak olyan helyzetek, amikor már nem tudjuk felvenni a kesztyűt a penészesedés ellen. Ilyenkor feltétlenül szakember segítségét kell igénybe vennünk, és általában a következő munkák elvégzésére van szükségünk: a fal szennyeződésektől való megtisztítása és a durva kiálló szemcsék, érdes felületek, sószerű kivirágzások csiszolással vagy kaparással történő eltávolítása. Ajánlott lehet a penészölő (fungicid) tartalmú alapozás elvégzése is, kiemelt figyelmet fordítva a penésztelepek teljes megsemmisítésére. Ezzel elkerülhetők ugyanis, hogy spórák milliói jussanak belőlük a levegőbe. Ezt követően jöhetnek az esetleges felületi egyenetlenségek tömítéséhez, tapaszolásához, gletteléséhez kapcsolódó munkák, majd az érintett falfelület festése.

Persze a penészesedéssel járó bosszúságokat könnyedén elkerülhetjük, ha a HelloHáz szakértőire bízzuk családi házunk megépítését. Mi ugyanis minden projektünk során értéket teremtünk – és természetesen a vállalt határidőket is fontosnak tartjuk. A vállalatunk minden esetben első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozik, valamint minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfeleink által megálmodott kulcsrakész házat.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?