10 fontos szempont a megfelelő telek kiválasztásához

Amikor házépítésre adjuk a fejünket, az első és legfontosabb lépés a megfelelő telek kiválasztása. Sok jó és sok kevésbé érdemes telek közül választhatunk, ezért alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy milyen épületet szeretnénk ráépíteni, és ennek megfelelően kell utánajárni a beépíthetőségnek, valamint annak, hogy milyen engedélyek szükségesek. 

Különböző jogszabályok vonatkoznak a magánszemélyekre és a cégekre, ezért fontos, hogy ezeknek is utána járjunk. Egy házépítési projekt sikere szorosan összefügg a megfelelő telek kiválasztásával. Ennek érdekében összegyűjtöttük, hogy milyen fontos szempontokat kell figyelembe vennünk.

 

1. Elhelyezkedés

Az ingatlan elhelyezkedése az egyik legfontosabb szempont a megfelelő telek kiválasztásánál. Lehetőleg olyan területet válasszunk, amely megfelelő közlekedési lehetőségekkel rendelkezik. Ez magában foglalhatja a telekhez vezető bekötő utak meglétét és minőségét, a közeli busz- és vonat állomásokat, valamint könnyű megközelíthetőséget az autópályákhoz és főbb útvonalakhoz. Ez különösen fontos lehet, ha munkába járásról van szó, vagy ha gyakran utazunk. Ezen felül célszerű, hogy közel legyen az alapvető szolgáltatásokhoz, mint például iskolák, orvosi rendelők, bevásárlási lehetőségek és egyéb közösségi létesítmények. Ezek kényelmesebbé teszi mindennapi életünket, és csökkenti az utazásra fordított időt és költségeket.

2. Méret és forma

A telek mérete és alakja alapvetően meghatározza, hogy milyen építkezési lehetőségek adódnak, és milyen módon tudjuk kihasználni az ingatlant. Ez azt jelenti, hogy elegendő teret kell biztosítani minden olyan létesítménynek, amelyet tervezünk építeni, legyen szó lakóházról, kerti teraszról, vagy esetleg melléképületekről.

A formának is jelentősége van, mivel az befolyásolhatja az építési lehetőségeket és a leendő épület elhelyezkedését a telken belül. Például egy téglalap alakú telek könnyebben kezelhető az építkezés során, míg egy szabálytalan alakú vagy akár szintkülönbséggel rendelkező vagy domboldalon álló telek esetén, kreatívabb megoldásokra van szükség. Gondoljuk át alaposan ezeket a szempontokat, és akár egyeztessünk egy szakemberrel is a telek megvásárlása előtt, hogy biztosak lehessünk a döntésünk helyességében.

 

 

3. Jogszabályok és engedélyek

Minden településnek saját építési szabályzata van, amely meghatározza az adott területen megengedett építési módokat, épületmagasságokat, beépíthetőségi százalékokat, stb. Ezért érdemes alaposan tanulmányozni ezeket a szabályokat, hogy megfelelően tervezhessük az építkezést, és ne ütközzünk semmilyen jogi vagy szabályozási problémákba később. Előző cikkünkben bővebben kifejtjük, hogy mit kell tudni a telek átminősítéséről: https://hellohaz.hu/2021/11/12/minden-amit-a-telek-atminositeserol-tudni-erdemes/

A telek megvásárlása előtt ajánlott a földhivatalt is megkeresni és a telekre vonatkozó adatokat lekérni, hogy milyen besorolást kapott az adott terület és milyen előzményei, tulajdoni viszonyok kísérik. Ez segít megérteni az ingatlan teljes történetét és azt is, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatjuk meg.

 

 

Ezenkívül fontos utána járni, hogy megkaphatjuk-e az adott telekre a szükséges építési engedélyeket. Ez lehet építési engedély, használatbavételi engedély vagy egyéb helyi szabályozásokhoz kötött dokumentáció. Továbbá a közmű szolgáltatókkal is fel kell venni a kapcsolatot, hogy megismerjük az ingatlanhoz kapcsolódó víz-, gáz-, villamosenergia- és csatornaszolgáltatások elérhetőségét, valamint a csatlakozási feltételeket.

Az engedélyek beszerzése időigényes folyamat lehet, ezért érdemes előre megtervezni és intézkedni, ami biztosítja, hogy az építkezés gördülékenyen haladjon, és ne akadályozza semmi az építési folyamatot. Olvasd el előző cikkünket, amiben további információt találhatsz a telekvásárlással és átminősítéssel kapcsolatban:  https://hellohaz.hu/2023/12/07/telekvasarlas-es-telekatminosites-fontos-tudnivalok-hazepites-elott/

4. Környezeti tényezők

A telek környezeti tényezői jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és az ingatlan értékét. Fontos hogy a szomszédos ingatlanok hogyan helyezkednek el, hogy az építeni kívánt ingatlan megfelelő távolságban legyen a szomszéd telkektől-házaktól. Ezenkívül tájékozódjunk a lehetséges zajforrásokról, például forgalmas utak vagy ipari területek a közelben, valamint a szélirányt és a napsütéses oldalakat is vegyük figyelembe, annak érdekében, hogy az építkezés során ezeket a tényezőket optimalizálni lehessen.

 

 

5. Természeti kockázatok

A természeti kockázatok értékelése szükséges lehet a megfelelő telek kiválasztásához. Például fontos tudnunk, hogy az adott terület árvízveszélyes-e, sok-e a talajvíz, vagy hogy földrengési zónában található-e. Az erdőtüzek lehetséges veszélyeit is figyelembe kell venni különösen a hegyvidéki területeken. 

6. Ár és megfizethetőség

Fontoljuk meg, hogy az kiválasztott telek valóban megfelel-e a családi költségvetésének, elképzeléseinknek és hogy az eladási ár összhangban van-e a piaci árakkal. Ne feledd, hogy az ár mellett figyelembe kell venni az esetleges fejlesztési és karbantartási költségeket is. Az árak összehasonlítása és alapos átgondolása segíthet abban, hogy a legjobb ár-érték arányú teleket válasszuk.

7. Infrastruktúra

Az infrastruktúra jelenti az adott terület fejlettségének és hozzáférhetőségének alapját. Fontos megvizsgálni az úthálózatok minőségét és kapacitását, mivel ez befolyásolja az ingatlan megközelíthetőségét és mindennapos közlekedést. További szempont, hogy megfelelő legyen a vízellátás és szennyvízelvezetés az építkezés során. Az internet- és kommunikációs szolgáltatások elérhetősége és lefedettségét is érdemes ellenőrizni, mivel a modern életvitelhez és munkavégzéshez nélkülözhetetlenek ezek a szolgáltatások. Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy az építkezés vagy ingatlanfejlesztés zökkenőmentesen és hatékonyan valósulhasson meg.

 

 

8. Környezet és természetvédelem

Ha a telek természetvédelmi terület közelében található, vagy bármilyen környezetvédelmi szempontból fontos tényező befolyásolja, akkor ezekről előre kell tájékozódni. A természetvédelmi területek közelében ugyanis lehetnek speciális építési korlátozások, amelyek hatással lehetnek az építkezési tervekre és lehetőségekre. Az építkezés során figyelembe venni az adott terület élővilágát, hogy minimalizáljuk az ökológiai lábnyomot és megóvjuk a természetes környezetet, amennyire csak lehetséges.

9. Fejlesztési potenciál

A terület jövőbeli fejlesztési potenciáljának elemzése segíthet abban, hogy hosszú távú befektetésként tekintsünk a telekre és az arra épülő ingatlanra. Lehet, hogy jelenleg egy elhanyagolt területre esik a választásunk, de a tervezett infrastrukturális projektek vagy városfejlesztési tervek révén az adott telek jövőbeni értéke nagyban nőhet. Például új közlekedési útvonalak, bevásárlóközpontok vagy lakóparkok tervezése elérhető közelségben, jelentősen javíthatja az ingatlan értékét. Érdemes tájékozódni az adott terület fejlesztési terveiről és projektek előrehaladásáról, hogy olyan helyet válasszunk, amely hosszú távon is vonzó lehet.

10. Közösségi és szociális szempontok

Mindenki más elképzeléssel rendelkezik a leendő ingatlan megépítéséhez és ezek az igények befolyásolhatják az otthon kiválasztását. Például egy csendes, nyugodt környezetet keresőknek más preferenciáik vannak, mint azoknak, akik élénkebb városi életre vágynak. Egyeseknek fontos lehet a természet közelsége, hegyek, tavak, vagy erdős részek, míg másoknak az, hogy milyen közel vannak óvodák, iskolák, parkok játszóterek és egyéb közösségi létesítmények illetve az, hogy milyen látványosságok vagy szórakozási lehetőségek találhatóak a környéken. 

ÖSSZEFOGLALVA

A telek kiválasztása az építkezés vagy ingatlanfejlesztés első és legfontosabb lépése. Ahhoz, hogy sikeresen megépíthessük álmaink otthonát, alaposan meg kell vizsgálnunk a lehetséges telkek minden adottságait. Ez magában foglalja a jogi és szabályozási keretek alapos ismeretét, beleértve az építési szabályokat, engedélyeket és tulajdoni viszonyokat.

Fontos továbbá tájékozódni a terület fejlesztési potenciáljáról, valamint figyelembe venni a környezeti és társadalmi tényezőket is. Ezek együttesen segítenek abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb telket, amely ideális alapot nyújt az álmaink otthonának megvalósításához, és hosszú távon is kielégíti igényeinket és elvárásainkat. 

 

Telket keresel? Miért fárasztanád magad a kevés elérhető telek keresgélésével, amikor nálunk a HelloHáznál több, mint 60 telek közül is választhatsz? Ha már próbálkoztál több ingatlanirodával a megfelelő telek megtalálásáért, és még mindig nem találtad megfelelőt, akkor se csüggedj!

Itt a megoldás: a HelloHáz több mint 60 építési telek kínálatával vár Téged Kecskeméten és környékén! Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma:

https://hellohaz.hu/kapcsolat/

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?