A tavaszi kertrendezés öröme és fontossága

Az április az első igazi olyan tavaszi hónap, amikor a természet újjászületése teljes lendületet vesz. Ez az időszak különösen izgalmas a kertészek és kerttulajdonosok számára, hiszen jelzi a kinti tevékenységek kezdetét. Az álmos, hideg téli hónapok után a növények felébrednek álmukból, zöld leveleik és virágaik pedig újra életre kelnek. Ez a hónap ideális időpont a régi növények cseréjére vagy átültetésére, valamint az új növények ültetésére a kert színesítéséhez és virágzásához.

Emellett az április fontos előkészületet jelenthet a nyári növénytermesztéshez is, konyhakert kialakításához. A megfelelő időzítésű munkálatok, mint például a talaj előkészítése, a vetés vagy a palánták elültetése, hozzájárulnak a későbbi gazdag terméshez és virágzáshoz. 

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen tevékenységeket is érdemes a tavasz kezdetével elvégezni, hogy a lehető legtovább élvezhessük annak szépségeit.

Lomtalanítás és nagytakarítás a kertben

A tavasz kezdete ideális időszak arra, hogy átvizsgáljuk kerti szerszámainkat és felszereléseinket. Ha találunk olyan eszközöket, amelyek javíthatók vagy felújíthatók, érdemes rájuk időt és energiát fordítani, például olajozással vagy élezéssel. Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak a kertben is. Az elszáradt levelek, ágak és egyéb hulladék eltávolítása nem csupán esztétikailag javítja a kert megjelenését, hanem elősegíti a növények egészséges növekedését és fejlődését, valamint ezáltal átszellőztethetjük a földet is. 

A rendrakás, takarítás során érdemes átvizsgálni a kerti bútorainkat és egyéb kiegészítőket is. Ha szükséges, tisztítsuk meg vagy végezzünk rajtuk felújítást, hogy újra élvezhessük őket a kerti pihenés vagy baráti, családi rendezvények alkalmával.

 

 

Kerti házak, pavilonok elhelyezése, funkciók meghatározása

Mielőtt elhelyeznénk a kerti házakat vagy pavilonokat, fontos meghatároznunk, hogy milyen célt fognak szolgálni. Ezek a szerkezetek lehetnek tárolóhelyek, pihenő- vagy étkezőhelyek, esetleg szaletlik is lehetnek. Az elhelyezés során nem csupán az esztétikát kell figyelembe vennünk, hanem azok funkcióját is optimalizálni kell ahhoz, hogy a kert teljes funkcionalitását ki lehessen használni. Ehhez figyelembe kell vennünk a növényzet elhelyezkedését, a napfény és az árnyék viszonyait is. Egy jól megtervezett kerti ház vagy pavilon nem csak esztétikailag emeli a kert értékét, hanem praktikus szerepet is betölthet a kertészeti és pihenési tevékenységekben.

Ha még most van tervben a kertrendezés, akkor előző cikkünkben hasznos tippeket találhat a kert kialakításával kapcsolatban.

Kerti bútorok

A kerti bútorok kiválasztásánál fontos szempont a kényelem és a funkcionalitás. Válasszunk olyan bútorokat, amelyeken kényelmesen lehet ülni vagy feküdni, és alkalmasak az általunk tervezett tevékenységekre (pl. étkezéshez, pihenéshez). Ügyeljünk arra is, hogy a bútorok ergonomikusak legyenek, és megfelelő támogatást nyújtsanak a testnek. A kerti bútorok anyagának tartóssága és időjárásállósága kulcsfontosságú tényező. Olyan anyagokat válasszunk, amelyek ellenállnak az időjárási viszonyoknak, könnyen tisztíthatóak és kezelhetőek, és hosszútávon megőrzik esztétikus megjelenésüket: például rozsdamentes acél, alumínium, műanyag vagy teakfa, műrattan, de akár készülhet raklapból és farönkből is, amelyek megfelelő felületkezeléssel, sokáig ellenállnak az időjárásnak.

 

 

Növények ápolása és ültetése – Tavaszi metszés, karbantartás

Ez az időszak ideális a tavaszi metszés elvégzésére. Ez magában foglalja a díszfák, cserjék és bokrok metszését, az elszáradt növény részek eltávolítását, hogy ezzel elősegítsük az egészséges növekedést és megfelelő formát adjunk nekik. Emellett ilyenkor célszerű a gyepet szellőztetni és a trágyázást is elvégezni. Ilyenkor érdemes az új növényeket beszerezni és elültetni a kertben, és a cserepekben, de érdemes előre megtervezni, hogy milyen típusú növényekkel szeretnénk gazdagítani kertünket, és ezeknek megfelelően kell kiválasztani az ültetés helyét és időpontját. Ügyeljünk arra is, hogy a kiválasztott növények megfelelően alkalmazkodjanak a kertünk adottságaihoz és az éghajlati viszonyokhoz, illetve a föld PH értékét is növények igénye szerint javítsuk fel.

Ha nincs kerted, a balkonon is lehet egy kis oázisod

Az erkélyek gyakran kis területek, így fontos, hogy okosan rendezzük be a rendelkezésre álló helyet. Használjunk ki minden lehetséges felületet: függőleges kertek, fali polcok vagy állványok segítségével növelhetjük a tárolókapacitást, ahol növényeket, díszeket, használati tárgyakat is elhelyezhetünk. Kompakt, összecsukható, kis helyigényű bútorokat érdemes választani, amelyek könnyen tárolhatóak vagy áthelyezhetőek szükség esetén. Az erkélyünk dekorálásánál a színek, textúrák és minták használata segíthet abban, hogy az erkélyünk vonzó és meghitt legyen. Színes párnák, díszpárnák, textilek és kerti dekorációk, lámpások, belátásgátlók, árnyékolók segíthetnek egyedi hangulatot teremteni.

 

 

Ültess a balkonra is növényeket 

A megfelelő növények elhelyezésvel fokozhatjuk a balkon hangulatát és a természetes környezet közelebb hozását. Amikor kiválasztjuk a növényeket, ügyeljünk arra, hogy alkalmasak legyenek az erkély viszonyaira: bírják az erős napfényt, a szélesebb időt, és mivel növényeinket kisebb méretű cserepekben tudjuk elhelyezni, ezért ügyelni kell a kellő víz és tápanyag utánpótlásra.

Az ideális növények közé tartoznak pl. a cserjék, így változatosságot és struktúrát adhatunk a balkon kialakításához. A futónövények ültetése szintén kiváló választás, mivel megfelelő támogatással felfelé kúsznak és így egyrészt árnyékolnak, másrészt részben takarják a kíváncsi szemek elől az erkélyünket. A fűszernövények és kerti zöldségek ültetése szintén kiváló ötlet, hiszen nemcsak dekoratívak, hanem hasznosak is. Ezeket a növényeket, akár kisebb ládákban vagy edényekben is termeszthetjük, így nemcsak a szépségüket, hanem az ízüket is élvezhetjük, gazdagítva ételeinket és nyári italainkat is.

Igaz nem mindenki vágyik kertes házra, de ha azon gondolkodik mégis, hogy nagyobb kertre és térre van szüksége, akkor itt van néhány előny, amiért érdemes családi házat venni

Fenntarthatóság és környezettudatosság

  • Víz- és energiahatékony megoldások

Az esővízgyűjtés és annak felhasználása, egy hatékony módszer a vízpazarlás csökkentésére és a környezeti terhelés minimalizálására. Telepítsünk esővízgyűjtő rendszereket olyan helyekre, ahol könnyedén összegyűjthetjük és hozzáférünk. Ezt a vizet használhatjuk kerti öntözésre, autómosásra, vagy akár WC öblítésére is, ezáltal csökkentve az ivóvíz felhasználást.

  • Energiahatékony világítás

Válasszunk LED vagy más energiatakarékos világítótesteket, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Használjunk automatikus fényérzékelőket és időzítőket, hogy a világítás csak akkor legyen bekapcsolva, amikor szükség van rá, így további energiamegtakarítást érhetünk el.

 

 

  • Komposztálás

A komposztálás egy hatékony módszer a kerti hulladék újrahasznosítására és a talaj termékenységének növelésére. Készítsünk komposztáló tárolót a kertben, és használjuk azt a fűnyíráskor, levelek és egyéb növényi hulladék komposztálására. A komposztált anyagok kiváló tápanyagforrások lehetnek a növények számára, és segíthetnek a talaj szerkezetének javításában is. Akkor is megoldható a komposzt gyűjtése, ha lakásban élünk, hiszen több méretben is elérhetőek komposztáló dobozok, így a növényi hulladékok nem a kommunális szemétbe kerülnek.

  • Permakultúra és természetközeli tervezés

Olyan megközelítéseket jelentenek, amelyek harmonikusan egyesítik az emberi tevékenységet a természettel. A permakultúra elveit alkalmazva olyan kerteket tervezhetünk, amelyek önellátóak, kis energiával fenntarthatóak és a biodiverzitást támogatják.  A természetközeli tervezés során, olyan növényeket és kerti elemeket válasszunk, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi ökoszisztémánkhoz és éghajlatunkhoz. Ez segíti a kert biológiai sokféleségét és hozzájárulnak a helyi élőhelyek megőrzéséhez, menedéket nyújtanak a kisállatoknak, bogaraknak.

 

 

A kert gondozása valóban sok munkát igényel, főként a tavaszi-őszi időszakban, de az általunk végzett gondoskodásnak hosszú távon gazdag jutalmai vannak. A rendszeres karbantartás és ápolás eredményeként, nemcsak gyönyörű és virágzó kertet teremthetünk, hanem élőhelyet is biztosíthatunk a kisállatoknak és segítjük a természetes ökoszisztéma létrejöttét. A kertünkben sétálva nincs is jobb érzés, amikor élvezhetjük az évszakok változásait, és megfigyelhetjük az élővilág kavalkádját. Tehát bár sok munka van vele, de a kert gondozása igazi öröm és meghálálja a befektetett időt és energiát.

Szép kert nincs megfelelő ház nélkül. Ha új családi házban gondolkodik, akkor mi a Helloház szívesen segítünk álmai otthonának megépítésében Kecskemét és 50 km – es körzetében, a tervektől a kulcsátadásig, végig számíthat ránk. További információt rólunk és a házépítés folyamatairól bővebben oldalunkon találhat.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?