Hogyan válasszunk megfelelő generálkivitelező céget?

Az elmúlt évek sajnálatos tapasztalatai sok családot tettek tönkre, akik bizonytalan generálkivitelező cégek miatt kerültek ilyen nehéz helyzetbe. Ezek a rémtörténetek inspiráltak minket arra, hogy cikkünkben részletesen áttekintsük, mire érdemes figyelni generálkivitelező választásakor. Amikor generálkivitelezőt keresünk és választunk építési projekteinkhez, otthonunk felépíttetéséhez, számos fontos szempontot kell figyelembe vennünk.

Ezek között szerepel az adott cég árbevétele, az alaprajzok elkészítése és módosítási lehetőségei, a különféle engedélyek beszerzéséhez szükséges információk megléte, az azonnal rendelkezésre álló, tapasztalt szakemberek, a pénzügyi stabilitás biztosítása, a szerződéskötés folyamata, valamint a vállalt határidők betartása és garanciák megléte, mind a szerkezetre, az elvégzett szakmunkákra, mind a beépített anyagokra vonatkozólag. Az alábbiakban részletesen ismertetünk 10 fontos szempontot, amelyek segítségével könnyebben megtalálhatod a legmegfelelőbb generálkivitelezőt az építési projektedhez.

 

 

1. Árbevétel és pénzügyi háttér

Mielőtt belevágunk az építkezésbe, fontos, hogy megvizsgáljuk a generálkivitelező cég árbevételét, mivel ez mutatja a cég stabilitását és növekedési potenciálját. A magasabb árbevétel általában azt jelzi, hogy a vállalkozás sikeres és jól működik. Egy stabil és jól működő cég nagyobb valószínűséggel tudja teljesíteni a vállalt és tervezett építési projektjeit, ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy az árbevétel önmagában nem feltétlenül jelent minőségi munkát vagy kiváló szolgáltatást, ezért érdemes további referenciákat és egyéb információkat is gyűjteni az adott generálkivitelezéssel foglalkozó vállalkozásról. 

A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozások hatékonyan tudják kezelni mind a kisebb, mind a nagyobb építési projektek finanszírozási igényeit. Ez magában foglalja az anyagok és szolgáltatások időben történő beszerzését, valamint a váratlan kiadásokra való felkészülést, továbbá biztosítani tudják a munkavállalók, alvállalkozók és további szakemberek fizetését is, ami nélkülözhetetlen az építési projektek folytonosságához és sikeres végrehajtásához.

2. Tervezés és engedélyek, teljeskörű ügyintézés lehetősége

A generálkivitelezővel való együttműködés során elengedhetetlen, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani az engedélyek beszerzésében és tisztában legyen a helyi előírásokkal és szabályozásokkal. Emellett kiemelten fontos, hogy lehetőségünk legyen arra, hogy a megfelelő alaprajzokat elkészítsék, ezeket az elképzeléseinkhez tudják igazítani, figyelembe véve mind a telek adottságait, mind az egyéb szabályozásokat. Ez létfontosságú ahhoz, hogy a házépítés zökkenőmentesen és sikeresen valósuljon meg, és hogy teljesítsük a jogszabályi követelményeket.

 

 

Az önkormányzati és közművek ügyintézése, számos adminisztratív és engedélyezési feladatot foglal magában, mint az építési engedélyek beszerzése, az önkormányzati előírások betartása, valamint a közművek, például víz, gáz, villany és szennyvízcsatorna csatlakozásának engedélyezése. Egy korábbi cikkünkben erre is kitértünk.

Egy tapasztalt generálkivitelező, megfelelő információkat biztosíthat az ügyfeleknek az önkormányzati és közművek ügyintézésében is. Ennek köszönhetően az építési projektek zökkenőmentesebben haladhatnak, és megkönnyítik az ügyfelek számára az adminisztratív terheket. Fontos tehát, hogy a generálkivitelezővel való együttműködés során tisztában legyünk azzal, hogy mennyire segítőkészek és jártasak az önkormányzati és közművek ügyintézésében.

3. Szerződéskötés és előfinanszírozás lehetősége

Fontos, hogy részletesen megbeszéljük és írásban rögzítsük a szerződéses feltételeket, beleértve az építési munkák terjedelmét, a költségvetést, a határidőket, a garanciákat és minden további egyéb lényeges részletet. Ez segít elkerülni a későbbi vitákat és problémákat az építési folyamat során. 

Az előfinanszírozás megléte is lényeges szempont, mivel ez lehetővé teszi számunkra, hogy az építési költségeket a generálkivitelező cég megfinanszírozza, ami segíthet nekünk könnyebben tervezni és kezelni a pénzügyeinket az építési projekt során. Szükséges azonban megérteni, hogy az előfinanszírozás lehetősége vállalatonként és projekt alapján változhat, és nekünk ügyfeleknek alaposan tájékozódni kell a generálkivitelező által nyújtott feltételekről és lehetőségekről, mielőtt döntést hozunk. 

 

 

Egyes generálkivitelező cégek, hitelfelvételi lehetőséget is kínálhatnak ügyfeleiknek az építési projektek finanszírozásához. Ez különösen előnyös lehet, ha nincs elegendő likvid pénzügyi tartalékunk az építkezés megkezdéséhez, vagy szeretnénk elosztani az építési költségeket hosszabb időszakokra.

A generálkivitelező által nyújtott hitelfelvétel lehetőségével, az építési költségek ilyen módon történő részbeni finanszírozására és részletfizetésére tehetünk szert, megkönnyítve ezzel az építési projekt megvalósítását. Azonban fontos hogy megértsük, a hitelfelvétel cégenként változhat és az építési projekt szerint is eltérő lehet, ezért alaposan mérlegelni kell a generálkivitelező által nyújtott lehetőségeket és feltételeket. Ez segíthet nekünk abban, hogy az egyéni igényeinknek és pénzügyi keretünknek, legmegfelelőbb hitelfelvételi megoldást válasszuk. 

5. Telek kiválasztása

A generálkivitelező választásakor fontos azt is megvizsgálni, hogy a cég mennyiben tud segíteni a megfelelő telek kiválasztásában. Sok generálkivitelező rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal, pl. ingatlanügynökökkel vagy területfejlesztőkkel, akik segíthetnek az ideális telek megtalálásában az építési projekt számára. De néhány cégnek, ahogy nekünk, HelloHáz-nak is, több mint 60 telek van a kínálatunkban, hogy ügyfeleink számára megfelelő telekvásárlási lehetőséget tudjunk biztosítani Kecskeméten és környékén.

6. Megfelelő szakemberek megléte

A generálkivitelezőnek olyan szakemberekkel kell rendelkeznie, akik hatékonyan képesek irányítani és végrehajtani az építési folyamatokat a tervezéstől a kulcs átadásáig. Az ilyen szakemberek közé tartoznak az építészek, mérnökök, belsőépítészek és további szakemberek.

Kulcsfontosságú, hogy ezek a szakemberek megfelelő tapasztalattal rendelkezzenek és egy jól összeszokott csapatot alkossanak, hogy hatékonyan tudják végig vinni az építkezés minden szakaszát. Lényeges szempont, hogy nekünk is legyen lehetőségünk arra, hogy az építkezés egyes szakaszait ellenőrizhessük, együttműködve az építési vezetővel, hogy garantáltan megvalósuljanak az elképzeléseink. A HelloHáznál a tervek módosítására ingyenesen van lehetősége ügyfeleinknek: 

 

 

7. Garanciák

A megfelelő generálkivitelező kiválasztása során vizsgáljuk meg azt, hogy az épített szerkezetekre és anyagokra vonatkozó garanciák mire, mennyi időre és milyen feltételek mellett vonatkoznak, hiszen ezek nyújtanak védelmet esetleges hibák vagy problémák esetén. Ez lehet például az épületszerkezetekre, valamint a felhasznált anyagok és beépített termékek és az elvégzett szakmunka minőségére vonatkozó garancia. Mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek a garanciák mennyi ideig érvényesek, és milyen körülmények között érvényesíthetőek. A jól meghatározott és megfelelően dokumentált garanciák, növelik az ügyfelek bizalmát, és biztosítják az építési projekt zökkenőmentes és sikeres lebonyolítását.

 

8. Típusház módosítás lehetősége/egyedi igények figyelembevétele

Az egyik fontos szempont generálkivitelező kiválasztásakor az, hogy lehetőség legyen a típusházak módosítására és testreszabására, egyedi igényeink szerint. Általában a generálkivitelezők kínálatában megtalálhatóak az előre megtervezett típusházak, amelyek alapján könnyebben megvalósítható egy projekt. Azonban minden ügyfél más és más igényekkel rendelkezik, ezért fontos, hogy legyen lehetőség változtatni és testreszabni ezeket a típusokat. Ez magában foglalhatja például a belső elrendezés módosítását, extra szobák vagy funkciók hozzáadását, vagy akár külső megjelenési változtatásokat. A kivitelezőnek rugalmasnak kell lennie az ügyfelek egyedi igényeivel szemben, hogy az elkészült munka tökéletesen illeszkedjen az ügyfél elképzeléseihez és igényeihez.

 

 

9. Referenciák

Az egyik legmegbízhatóbb módszer arra, hogy meggyőződjünk a generálkivitelező minőségéről és hozzáállásáról az, ha referenciákat kérünk és korábbi ügyfelek véleményeit is figyelembe vesszük. A referenciák segítenek megismerni a generálkivitelező korábbi munkáit és eddigi tapasztalatait, valamint azt, hogy milyen típusú projekteken dolgoztak korábban.

Ezenkívül lehetőséget ad arra is, hogy közvetlenül kommunikáljunk korábbi ügyfelekkel, és megkérdezzük őket a generálkivitelezőről és a velük való tapasztalataikról. Az elégedett ügyfelek visszajelzései, megerősíthetik vagy megkérdőjelezhetik az adott generálkivitelezőre vonatkozó véleményünket, így megalapozott döntést hozhatunk az építési projektünket illetően.

 

10. Energetikai hatékonyság

Az energiahatékonyság megléte egy épületnél egyre fontosabb szempont mind az ügyfelek számára, mind az építőipar szereplőinek. A gyártóknak és a kivitelezőknek figyelembe kell venniük az energiaforrások ésszerű kihasználását, az ökológiai fenntarthatóságot és az ügyfelek igényeit egyaránt. A megfelelő energiabesorolással rendelkező épületek csökkentik az üzemeltetési költségeket és a környezeti terhelést, valamint hosszú távon jelentős megtakarítást eredményeznek. A generálkivitelezőnek nyitottnak kell lennie az energiahatékony anyagok és eszközök beépítésére, hogy az ügyfeleik energiahatékony és környezetbarát otthonokban élhessenek.

ÖSSZEGZÉS

Fontos megjegyezni, hogy házépítési projektek során számos tényezőt kell figyelembe venni. A megfelelő generálkivitelező kiválasztása kiemelkedő fontosságú a projekt sikeres megvalósításához és az elégedett ügyfelek eléréséhez. A fent említett szempontok segíthetnek abban, hogy megtaláljuk az ideális generálkivitelezőt, és hogy az elkészült épület valóban megfeleljen az elvárásainknak és igényeinknek. 

 

Telket keresel? Miért fárasztanád magad a kevés elérhető telek keresgélésével, amikor nálunk a HelloHáznál több, mint 60 telek közül is választhatsz? Ha már próbálkoztál több ingatlanirodával a megfelelő telek megtalálásáért, és még mindig nem találtad megfelelőt, akkor se csüggedj!

Itt a megoldás: a HelloHáz több mint 60 építési telek kínálatával vár Téged Kecskeméten és környékén! Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma:

https://hellohaz.hu/kapcsolat/

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?