Minimal típusú kulcsrakész ház a kert felől

Épp a kertjén gondolkodik? Adunk pár tippet hozzá

Családi házat jellemzően akkor vásárolunk vagy építünk, amikor a gyerekek és a magunk nyugalma miatt is szeretnénk elmenekülni a városi nyüzsgés elől. Egy családi ház nyilvánvaló előnye, hogy a szomszédok – a legtöbb esetben – tisztes távolságban vannak, így nem hallunk mindent, például a szomszéd barkácsolását, vagy a beszélgetéseit. A családi házak előnyei továbbá, hogy kert is tartozik hozzájuk, melyek lehetnek szerényebb, de akár hatalmas méretűek is. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a meleg nyári estéken a család együtt üldögéljen a szabadban, együtt élvezve a kertes ház minden előnyét.

De vajon mi kell ahhoz, hogy élvezhetővé váljon egy kert? Sokan úgy gondolják, hogy maguk tervezik meg és kivitelezik a kertjüket, ami alapvetően nem egy rossz döntés, amennyiben éppen nem futja a családi büdzséből saját kertészre. Ám van pár dolog, amire érdemes ilyenkor figyelni:

  • A kert és saját magunk adottságainak a felmérése: ez nem jelent mást, mint annak meghatározását, hogy mit tudunk a kertművelésre fordítani, mennyi időnk van rá, milyen forrás társul a kert-projekthez.
  • A kert megtervezése: milyen legyen a kert elrendezése, hova és milyen növényeket ültessünk bele, milyen a föld minősége, figyeljük meg a napos és árnyékos helyeket és ennek megfelelően kezdjünk tervezni, növényeket vásárolni. Ha elakadnál, ebben a témában nagyon sok irodalom és hasznos tanács található az interneten és a kertépítő szakkönyvekben, magazinokban.
  • A kerti építmények kialakítás: ehhez érdemes inkább szakembert hívni, noha az építőanyag áruházak árulnak már kész kerti kamrákat. Ezeknek a felállításához azonban rengeteg előmunka szükséges, melyek idő és forrásigényesek.

kertész, karbantartó

Más a helyzet, ha van elegendő forrásunk saját kertészre, aki nagyon sok gondtól szabadíthat meg minket, de legalábbis a fentiektől biztosan. Egy felkészült szakember ugyanis a földmunkáktól kezdve a kertápoláson át a növényvédelemig mindenhez ért. Ezzel nem csak időt spórol nekünk, de rengeteg fölös kiadásnak is elejét veszi.

Egy jó kertész tisztában van vele – a DIY kedvelőinek pedig tud tanácsot adni benne –, hogy egy adott területhez milyen kialakítású kert illik a legjobban, legyenek-e benne esetleg színes és illatos virágszigetek vagy inkább az egységes kialakítású gyep és az árnyékot adó fák domináljanak benne. Előbbi kiváló választás lehet az olyan családok számára, akik természetközelinek tartják magukat, akik szeretnek gyönyörködni az egyes virágok szín és illatpompájában. Utóbbi pedig inkább a kisgyermekes családoknak válhat az előnyére, hiszen a gyep nem egy túl igényes növény, kis odafigyeléssel a jég hátán is megél.

Emellett egy szakember segítségével azt is könnyedén meghatározhatjuk, hogy hol érdemes a háziállatainkat tartani. Hiszen állatokra szükség van a ház körül, hiszen ezzel is biztosíthatjuk kertünk természetes körforgását. Vegyünk csak egy esetet: az állati szerves trágya magas ásványi anyag és tápanyagtartalmú, amit hogyha komposztálás útján visszaforgatunk a kertbe, akkor jó hasznát is vehetjük 1-2 kis nyúlnak vagy pár darab kapirgálós tyúknak. (És persze a családban élő gyerekeket is közelebb hozhatjuk a természethez, az állatok szeretetéhez.) Ezen a ponton persze érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy háziállatot nem mindenhol szabad tartani, erről érdemes az önkormányzatok vonatkozó rendeleteit figyelembe vennünk.

Vannak helyzetek viszont, amikor sem mi magunk nem szeretnénk a ház- és kertépítéssel foglalkozni, inkább rábíznánk azt a profikra. Ilyenkor lehet jó döntés a HelloHáz szakembereihez fordulni, akik a családi házak megépítésétől kezdve a kert kivitelezéséig minden terhet levesznek a vállunkról. Nézzen körül oldalunkon, kérjen ajánlatot itt:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?