A bútorfestés nem csak aktív kikapcsolódást jelent, de értéket is teremt

Bútorfestés: higgyünk önmagunkban!

Bár rengetegen vannak, akik amikor megunják valamelyik bútorukat, akkor ahelyett hogy felújítanák, inkább vásárolnak egy újat. Ez nem feltétlenül jó, az efféle leselejtezett használati tárgyakból ugyanis rengeteg szemét keletkezik, melyet az emberiség hamarosan már nem lesz képes feldolgozni. Pontosan ezt megelőzendő indult útjára a DIY nevű mozgalom, mely annyit tesz, csináld magad. Azaz ahelyett hogy kidobnánk a régi dolgainkat, inkább újítsuk fel azt, mondjuk alkalmazzuk a bútorfestés technikáját.

Ész nélkül ne vágjunk bele

Mielőtt azonban ecsetet ragadnánk, hogy belekezdjünk a bútorfestésbe, érdemes átgondolnunk, hogy miért és hogyan érdemes ezzel foglalkoznunk. A pozitív érveket napestig lehetne sorolni, melyek közül a legfontosabbak talán, hogy maga a tevékenység roppant szórakoztató, a festés pedig óriási sikerélményt nyújt. Persze a munka során vannak olyan univerzális szabályok, amiket mindig érdemes betartanunk, hogy a végeredmény megfelelő minőségű legyen. Ezek a következők:

  1. Érdemes csiszolni

A csiszolás – bár a tényleges bútorfestéshez képest unalmasnak tűnhet – minden esetben az első lépését jelenti a felújítási munkának. Noha rengeteg festékre rá van írva, hogy nem szükséges az előző réteg eltávolítása, a szép és tartós eredmény érdekében mindenképpen érdemes beiktatni ezt a mozzanatot.

  1. Portalanítás

A bútorfestés során kiemelten fontos, hogy a felújítandó bútorunk megfelelően tiszta legyen. Ennek eléréséhez nem kell mást tennünk, mint portalanítani a festésre szánt tárgyunkat, ugyanakkor ezt sem mindegy, hogyan tesszük. A tökéletes eredményhez olyan rongyot használjunk, mely vonzza a port, a papírtörlő és a szöszölő konyharuha erre a célra nem jó.

  1. Alapozzon

A felület előkészítésének egyik fontos mozzanata az alapozás. Ez a művelet az utolsó kósza porszemet is eltávolítja a felületről és elősegíti, hogy a bútorfestés alatt a festék szépen, egyenletesen tapadjon. Az alapozással ráadásul a festés tartósságát is meghosszabbíthatja.

  1. Megfelelő eszközök

A festéshez érdemes mini szivacshengert használni, vagy olyan ecsetet, mely szivacsból készült. A szálas ecsetekkel ugyanis nehezebb teljesen egyenletesen festeni, ráadásul sokszor épp a kilazult szálak okoznak gondot azzal, hogy beleragadnak a festékbe. S ha már festék: annak száradási idejét mindenképpen érdemes betartanunk.

A bútorfestés jó lehetőség arra, hogy új esélyt adjunk megunt bútorainknak
A bútorfestés jó lehetőség arra, hogy új esélyt adjunk megunt bútorainknak

Ha nem vagyunk biztosak magunkban

Összességében egy régi, kopott bútor otthoni felújításával, azaz a bútorfestéssel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Hiszen egy szakemberre egyfelől rengeteg időt kell várni, másrészt semmi garancia nincs arra, hogy a restaurátor munkája azt tükrözi majd, amit előzetesen megálmodtunk. Ezt pedig mi mással védhetnénk ki, mint saját magunkkal?

Persze vannak, akik nem mernek egyből hozzányúlni egy régi bútorhoz, mert félnek, hogy munkájukkal valamilyen kárt okoznak benne. Ilyenkor érdemes lehet kicsit körbenézni az interneten, hiszen ma már rengeteg olyan workshopot találni, ahol egyrészt rengeteg sorstársunkkal találkozhatunk. S ami mégfontosabb: jó hangulatban, valódi hozzáértőktől sajátíthatjuk el a bútorfestés technikáit.

Mindez ugyanakkor mit sem ér, ha bútorainkat nem tudjuk hol és hová elhelyezni. Ehhez nyújt segítséget a HelloHáz, ahol minden esetben arra törekszünk, hogy megmutassuk, ügyfeleink a velünk való együttműködéssel jó döntést hoztak. Hiszen a projektjeink során értéket teremtünk, a vállalt határidőket betartjuk és kizárólag első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Ezen túl minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfelek által megálmodott kulcsrakész ház minden porcikáját.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?