lakásfelújítás Kecskemét

Lakásfelújítás Kecskemét és környékén

Novák Katalin családokért felelős miniszter szinte felrobbantotta az internetet a legújabb családtámogatási program új elemével, az otthonfelújítási támogatással, ezzel elérve, hogy a „lakásfelújítás Kecskemét” a Google egyik legtöbbet keresett kulcsszava lett. Úgy gondoltuk, hogy a – már több tízéves – szakmai tapasztalatunknak köszönhetően megírjuk a témával kapcsolatos gondolatainkat és még az is lehet, hogy segíthetünk azoknak, akik a lakásfelújítás cseppet sem egyszerű feladatát Kecskemét városában tervezik. Talán kevesen vannak azok, akik Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán ismertetett otthonfelújítási program részleteit hallva képzeletben már ne költötték volna el azt a 3-6 millió forintig terjedő összeget otthonuk szépítésére, amit a kormány a legalább egy gyermekes családok számára tett elérhetővé. Ám gyakorlatban már sokkal kevesebben vannak, akik tudják azt, hogy miből is áll egy lakásfelújítás, és mit foglalnak magába annak bizonyos elemei.

Mielőtt azonban gondolatban felújítanád otthonodat, fontosnak tartjuk ismertetni az otthonfelújítási támogatás feltételeit és azt, hogy mire használható fel.

Mit jelent pontosan a kormány legújabb otthonfelújítási támogatása?

A 2021. január 1-jétől érvénybe lépő otthonfelújítási kedvezmény feltételei közé tartozik, hogy a támogatás csak legalább egy gyermek, illetve minimum egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és köztartozás-mentesség mellett igényelhető. Az egyszer igénybevehető maximum 3 millió forintos támogatást – ami az ugyancsak 3 milliós önerővel együtt 6 millió forintot jelent lakásfelújításra Kecskemét városában és országszerte mindenhol – anyagköltségekre, felújítási és bővítési munkálatokra használhatják fel egyedülálló és elvált szülők egyaránt. Az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető, amit a lakását felújító családnak kell megelőlegeznie, majd utólagosan igényelheti a támogatást a MÁK-tól.

lakásfelújítás Kecskemét - festés

A támogatás elérhető a legalább egy gyermekes családok – házaspárok, élettársak és gyermeküket  egyedül nevelő szülők – számára, amelynél gyermeknek számít a 12. hetes magzat és a 25 éves családi otthonban élő fiatal is. A köztartozásmentesség mellett legalább 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és/vagy felsőoktatási jogviszony (a tb-jogviszony csak maximum 30 napos megszakítással érvényes, ezen kívül az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető) tartozik a feltételek közé.

A kormány legújabb programját kizárólag felújításokra lehet felhasználni, azon belül kültéri és beltéri munkálatokra, beleértve mind az anyagköltséget, mind a munkadíjat. Fontos megemlíteni még azt is, hogy a felújítással járó összes dokumentációt (anyagköltségről számlák, munkadíj és munkaszerződés) kitöltött számlaösszesítővel az államkincstárhoz kell benyújtani elszámoláshoz, így fontos minden egyes beruházásról számlát kérni és azt biztos helyen megőrizni.

Hol tudom igényelni a támogatást?

Személyesen a kormányablakoknál lesz igényelhető a támogatás 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között, illetve postai úton, valamint a Magyar Államkincstár elektronikus felületén is. Akár az ügyintézés teljes folyamata elektronikusan is megoldható, melynél a munka befejezését követően 60 nap áll rendelkezésünkre a dokumentumok beküldésére. Ezután az államkincstárnak 30 napja van az elbírálásra és további 5 nap a pozitív elbírálás után az összeg utalására.

Egyéb hasznos tudnivalók: A támogatás pozitív elbírálása után, 180 napon belül a kormányhivatal ellenőrizheti a támogatás felhasználását. Ehhez helyszíni szemle is társul, ami lényegében azt jelenti, hogy a kormány a felújítás helyszínén megbizonyosodik arról – a megbízott alkalmazottainak segítségével – hogy ténylegesen elvégezték-e a felújítási munkálatokat. Ha jogtalanul lett igénybe véve a támogatás, akkor ezt büntetőkamattal növelten kell majd visszafizetni. Amennyiben a család az állami támogatás felhasználásával felújított házat a későbbiekben eladja sem kell visszafizetni a felvett összeget, viszont egy következő ingatlanra már nem használhatja fel újra ezt a lehetőséget. A felújított ház új tulajdonosa, ha nem igényelte még más ingatlanra a támogatást, akkor felveheti új otthonára (az otthonfelújítási támogatásból előző tulaj által felújított ingatlanra) a felújítási támogatást. Tehát megállapítható, hogy a támogatás személyre szól és nem ingatlanra. A gyermeket külön-külön nevelő elvált szülők ugyan osztozhatnak a támogatáson, de ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult. Lehet egyszerre igényelni a CSOK és az otthonfelújítási támogatást is, de fontos azonban tudni, hogy ugyanazt a számlát nem lehet kétszer elszámolni – ezt az államkincstár is ellenőrzi. Míg a babaváró hitel teljesen független az otthonfelújítási támogatástól, sőt a babaváró hitel összege akár az önerő biztosítására is fordítható. 

lakásfelújítás Kecskemét - tető felújítás

Jó hír ez azoknak, akik a lakásfelújítás munkálatait Kecskemét környékén tervezik, hiszen a HelloHáz csapata mind az otthonteremtési programokkal, mind a legkorszerűbb felújítási tervekkel napra készen várja a megrendelőket. 

Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás?

Ugyan a program részletezésénél többször elhangzott, hogy szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkálatra felhasználható a támogatás, az alábbi pontokban részletezzük, hogy pontosan mi is tartozik a „szinte mindenbe”, kezdve a legnépszerűbbekkel, amit a későbbiekben jobban ki is fejtünk: 

  1. Fűtési rendszerrel kapcsolatos munkálatok: fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is, új kazán vagy bojler beszerzése.
  2. Napelemes rendszerrel kapcsolatos munkálatok: napkollektor, napelemes rendszer telepítése vagy cseréje.
  3. Az épület szigetelésével kapcsolatos munkálatok: külső-belső szigetelés, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  4. Fedélszerkezettel kapcsolatos munkálatok: tető cseréje, felújítása, szigetelése, és ide vehetjük még a terasz, loggia, erkély, előtető építését vagy felújítását is.
  5. Külső nyílászárókkal kapcsolatos munkálatok: külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.
  6. Klímaberendezés: telepítés és csere.
  7. Közműszolgáltatással kapcsolatos munkálatok: víz-, csatorna-, elektromos áram-, gáz bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
  8. Kazán: Égéstermék-elvezető építése és korszerűsítése.
  9. Belső tér felújításával kapcsolatos munkálatok: festés, mázolás, tapétázás, belső fali-, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréje, felújítása, a galériaépítés, a belső lépcső kialakítása és cseréjet, a szaniterek beépítése vagy cseréje, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása.
  10. Melléképülettel kapcsolatos munkálatok: nyári konyha, mosókonyha, tároló felújítása.
  11. Kerttel kapcsolatos munkálatok: kerítés építése, télikert kialakítása, térburkolat készítése vagy cseréje.
  12. Gépjármű tárolóval kapcsolatos munkálatok: gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsi beálló kialakítása.
  13. Konyhával kapcsolatos munkálatok: beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése és cseréje.
  14. Asztalosmunkálatok: beépített szekrények, konyhabútor.
  15. Szerkezeti felújítások: A ház alapozási szerkezet megerősítésével kapcsolatos munkálatok. 

lakásfelújítás Kecskemét - csempézés

Egyéb hasznos tudnivalók: Míg a fürdőszoba, WC esetében a rendelet kifejezetten nevesíti, hogy az ingatlanban ilyen helyiség kialakítása finanszírozható a támogatásból – amennyiben a ház nem rendelkezik még ilyen helyiséggel – ugyanez nem mondható el a konyháról. Ugyanis a konyha nincs nevesítve semmilyen formában a programban, az elvégezhető munkálatokat tartalmazó felsorolásnál. Ám ne keseredjenek el azok, akik pont konyhájuk felújításáról álmodoztak, hiszen a beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje már finanszírozható a 3+3 millió forintból.

Lakásfelújítás Kecskemét városában

A lakásfelújítás Kecskemét városában nem kevés logisztikázás előz meg, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni  még a legapróbbnak tűnő munkálatok során is. Az alábbi pontokban részleteztük az otthonfelújítási program pár elemét, ezzel egy kis ízelítőt nyújtva arról a rengeteg háttérinformációról, aminek ismerete elengedhetetlen egy szakszerű és minőségi lakásfelújítás során. 

Fűtési rendszerrel kapcsolatos munkálatok: Köztudott, hogy az energia költség legnagyobb részét a fűtés teszi ki, aminek csökkentésére az egyik legjobb módszer a fűtéskorszerűsítés. A legtöbben a fűtéskorszerűsítés kapcsán a fűtőberendezés cseréjére gondolnak, azon belül kondenzációs kazánra, pellet kazánra vagy modern automatizált vegyestüzelésű kazánra. Ám a megoldás sokszor ennél egyszerűbb, ugyanis a fűtéskorszerűsítés leglényegesebb része az automatizálás. Sok pénz takarítható meg azzal, ha egy ház helyiségeit pontosan arra a hőmérsékletre fűtjük fel, amennyire szükség van vagy csak azt a szobát fűtjük, amiben éppen tartózkodunk. Ehhez kezdetnek nincs szükség másra, mint egy hőérzékelőre vagy termosztátra, aminek segítségével figyelhetjük a hőmérséklet változását a lakás különböző helyiségeiben vagy fűtési rendszerében. Azonban, ha jobban bele akarunk merülni a fűtéskorszerűsítésbe, fontos megemlíteni még az infrafűtést is, ami jelenleg a legkorszerűbb elektromos fűtéstechnika. Előnye, hogy utólag is beszerelhető, áthelyezhető panelekből áll. Az infravörös sugarak vagy hullám 80%-ban a szobában lévő tárgyakat és 20%-ban a levegőt melegíti fel, a falak felmelegítése révén keletkezett pozitív hőérzet nem szárítja és nem is keringeti a ház levegőjét, működése halk és szagtalan, ezen kívül nem keringeti a port sem a levegőben. Az infravörös sugarakhoz hasonló jelenség játszódik le, amikor a Nap valamelyik bőrfelületünkre süt és a hőt közvetlenül átadja testünknek. Az infrafűtés összehangolható a napelemes rendszerekkel, aminek segítségével akár a teljes fűtésköltségtől megszabadulhatunk. Aki a lakásfelújítást Kecskemét városában tervezi és fűtéskorszerűsítésre szeretné felhasználni a támogatást, annak a HelloHáz csapata készséggel segít.

lakásfelújítás Kecskemét

Napelemes rendszerrel kapcsolatos munkálatok: A napelem kétség kívül a modern kor egyik legnagyszerűbb találmánya és a kormány otthonfelújítási támogatásának egyik leginkább család- és környezetbarát eleme. Ugyan a beszerelésének költsége megegyezhet akár 10 évnyi villanyszámla összegével a 3+3 milliós támogatásnak köszönhetően, egy jövedelmező és hosszú távú befektetéssel növelhetjük házunk értékét és csökkenthetjük villanyszámlánk összegét. Napelemes rendszer telepítése az otthonfelújítási támogatás igénylése nélkül is egy jó befektetésnek bizonyulhat, ami egy 4 fős család számára átlagos (évi 2200 kWh) áramfogyasztást kielégítő rendszer (vagyis a havi körülbelül 10 000 forintos villanyszámlát kiváltani képes, 2,5 kilowattos rendszer) 10 év alatt meg is térítheti az árát. A lakásfelújítás Kecskemét szerencsés fekvésének, és Magyarország általánosságban jó besugárzási értékének köszönhetően az egyik legjobb megoldás napelemes rendszerek telepítésére és nemcsak a környezettudatosság szempontjából. Jó ha tudjuk, hogy egy ilyen konstrukció akár 30-40 éven keresztül biztosíthatja háztartásunk energia ellátását, ezért mindenféleképpen olyan leinformálható szakemberre bízzuk a napelemes rendszer beszerelését, aki nem csak megbízható gazdasági háttérrel rendelkezik, de az általa ajánlott garancia is fedezi – megközelítőleg – ezt az időszakot. A „megközelítőleg” alatt pedig azt értjük, hogy a teljesítménygarancia egy napelemnél 25 év után 80%-os teljesítményt ígér. Örülhetnek azok, akik a lakásfelújítást Kecskemét városában tervezik, hiszen a HelloHáz leinformálható csapatával, tapasztalt szakemberekre bízhatják a napelemes rendszerek – garanciával rendelkező  – telepítését IS.

lakásfelújítás Kecskemét - napelem

Az épület szigetelésével kapcsolatos munkálatok: A cellulóz szigetelés – mint befújható hőszigetelő anyag – a födém- és tető szigetelés valamint a falak szigetelésénél egyaránt alkalmazható. A cellulóz szigetelés rendkívül jó védelmet nyújt a házak számára a téli hideg vagy a nyári meleg ellen. Rendkívül költséghatékony megoldás, amely – relatív – alacsony ár mellett kimagaslóan jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ez a szigetelési eljárás garantálja a tartós és minőségi hőszigetelést. A cellulóz szigetelés teljesen természetes, egészségre ártalmatlan, csakúgy, mint a hungarocell és a kőzetgyapot anyagból készült szigetelés. A hungarocell hőszigetelés jelenleg a piacon lévő legkedvezőbb árú homlokzati hőszigetelő anyag. Rendkívül jól szerepel hő- és páratechnikai szempontból. Míg a költségesebb szigetelőanyagok közé tartozó kőzetgyapot alapú, ásványgyapot szigetelés legnagyobb előnye a természetességben rejlik. Alapanyaga a bazaltkő, amelynek tartóssága a feldolgozás után is megmarad. Kiváló hanggátló és tűzvédelmi tulajdonsággal bír, olvadáspontja magasabb, mint 1000°C, így tűzvédelmi besorolása „A1” – nem tűzveszélyes és nem is éghető. Ahhoz, hogy a lakásfelújítás során Kecskemét városában otthonunk szigeteléséhez a megfelelő szigetelőanyagot válasszuk ki, számos szempont figyelembe vétele szükséges, amelyben a HelloHáz csapata szakmai segítség mellett a kivitelezési munkálatokban is segítséget tud nyújtani.

lakásfelújítás Kecskemét - ház szigetelés

Fedélszerkezettel kapcsolatos munkálatok: A tetőnek, vagy hivatalosabb szóval élve fedélszerkezetnek az évek előrehaladtával – a klímaváltozás miatt – egyre fontosabb szerepe van otthonunk megóvásában, a csapadék, szél és egyéb szélsőséges időjárási tényezőkkel szemben. A lakásfelújítás ezen része Kecskemét városában az utóbbi évek kártékony jégesőinek köszönhetően egyre inkább kiemelt fontosságú, ami nagyban meghatározhatja házunk élettartamát. Legalább ilyen fontos a tető szakszerű szigetelése, ami a későbbiekben elég sok nem tervezett extra kiadástól kímélhet meg bennünket. Akkor is hasznos lehet az otthonfelújítási támogatás ezen elemére beruháznunk, ha a későbbiekben napelemes rendszer telepítését tervezzük, mivel az stabil tetőfelületet vagy szerkezetet igényel. Mi a HelloHáznál a szeglemezes kötésű tetőszerkezet ajánljuk, ami lényegében egy üzemben előregyártott rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudak, illetve a tartó alsó és felső övet acél szeglemezek kapcsolják össze. Az ezzel a technikával elkészült tetők szigetelése pedig a korszerű cellulóz technológia alkalmazásával történik. Az így alkalmazott befújásos technológiának köszönhetően a hőszigetelés rés-, és hézagmentes lesz. Tudjuk, hogy a fedélszerkezet felújítása a lakásfelújítás egyik legkörülményesebb munkái közé tartozik, azonban ha mégis belevágna, a HelloHáz csapata Kecskemét városában ehhez is rendelkezésére áll.

lakásfelújítás Kecskemét - tető csere

Külső nyílászárókkal kapcsolatos munkálatok: Mivel a belső hőmérséklet akár 40%-ban is függhet a nyílászárok állapotától ez a lakásfelújítás Kecskemét városában nem csak a közérzetünket javíthatja egy állandó belső klíma kialakításával, de nagymértékben csökkentheti a havi fűtésszámlánkat is.

lakásfelújítás Kecskemét - ablak csere

Klímaberendezés telepítése és cseréje: A légkondícionáló berendezések telepítése és cseréje ugyancsak a lakásfelújítás fontos eleme, hiszen Kecskemét ismert a nyári – sokszor elviselhetetlen – forróságáról. Amennyiben az otthonfelújítási program pontjaival kapcsolatban további szakmai tanácsra lenne szükséged, a HelloHáz csapata készséggel áll a rendelkezésedre.

lakásfelújítás Kecskemét - klíma telepítés, csere

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos negatívumok 

Mint minden támogatásnál, az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban is fellelhetőek olyan negatívumok, amik meg tudják nehezíteni a kedvezmény igénybevételét. Ilyen például az, hogy a családnak legalább egy éve az ingatlanban kell lakni, ahhoz, hogy a támogatást igénybe tudják venni. Természetesen – mint mindenhol – itt is vannak kivételek, mint például, ha az anya várandós vagy még nincs egy éves a nevelt gyermek.

Fontos kiemelni, hogy az otthonfelújítási támogatás összegét utólag folyósítja az állam, ezért elengedhetetlen, hogy meggyőződjünk a felújítás előtt arról, hogy jogosultak vagyunk-e az állami támogatásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkálatokat nekünk kell előre finanszírozni, ezzel megduplázva a pozitív elbírálásig az önerő összegét.

Amennyiben cikkünk elolvasása után kedvet kaptál otthonod kicsinosításához, vagy további kérdésed merülne fel a lakásfelújításról Kecskemét városában – előzetes egyeztetés alapján – személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?