otthonteremtési program 2021

Otthonteremtési program 2021 összefoglaló

Miután a 2020-as év kétségkívül az utóbbi évek egyik legdrámaibb és sokak számára keserű időszaka volt, többen abban reménykedünk, hogy majd a 2021-es évben egy kicsit fellélegezhetünk. Szerencsére a magyar kormány is úgy döntött, hogy hozzájárul ahhoz, hogy január elsejétől kicsit pozitívabban lássuk a jövőt. Ahogy a 2020-as évet nagyrészt a világjárvány okozta megpróbáltatások uralták, a 2021-es évet már inkább a családok fogják, köszönhetően az otthonteremtési program legújabb 5 elemének.

Az utóbbi hónapokban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, többször is megcsillantotta a remény sugarát Facebook oldalán azon családok számára, akik a 2021-es évben otthonteremtésbe kezdenének. Valószínűleg, ha akarnánk se tudnánk jobb nevet adni ennek a programnak, amely valóban az otthonteremtés alapjait biztosítja a családok számára: az újra érvénybe lépő 5%-os lakásáfával, a visszaigényelhető áfával új építésű CSOK-os ingatlanok után, vagy illetékmentesség ugyancsak CSOK-os ingatlanok után, az otthonfelújítási támogatás és végezetül a közjegyzői illeték kedvezmény. A Lakásfelújítás Kecskemét és környékén című cikkünkben már részleteztük, hogy mit is foglal pontosan magába a kormány otthonfelújítási támogatása – miszerint az állam a felújítási költségek felét hárommillió forintos értékhatárig finanszírozza a legalább egy gyermeket nevelő családok számára – ebben a cikkünkben pedig részletezzük az összes 2021. január 1-jétől elérhető támogatásokat.

Novák Katalin

Kezdjük az otthonfelújítási támogatás legújabb feltételeivel, amit Novák Katalin hivatalos Facebook oldalán tett közzé. Ebben választ kaphattunk olyan kérdésekre, miszerint nem feltétel, hogy az érintett ingatlanon ne legyen haszonélvezeti jog, de feltétel, hogy legalább az egyik szülőnek munkavégzéshez, tanuláshoz vagy gyermekneveléshez kapcsolódó tb-jogviszonnnyal kell rendelkeznie. A videóból az is kiderült, hogy nem probléma, ha a lakást bármiféle jelzálog terheli, de a lízinggel vásárolt és még hitellel terhelt lakásra csak abban az esetben igényelhető a támogatás, amennyiben a kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik.

5% lakásáfa

2021. január 1-től a mostani 27% helyett ismét 5% ÁFA-t kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor. Ismerős lehet ez azoknak, akik már egy ideje ingatlanvásárláson törik a fejüket, hiszen 2016 és 2020 között már egyszer vonatkozott 5%-os ÁFA az újépítésű ingatlanokra. Ez az elég nagyvonalú áfakedvezmény több milliót megspórolhat a családok számára – miután egy 50 millió Ft+ÁFA árú újépítésű ingatlan vételárából 13,5 millió Ft az áfatartalom, így az 5%-os áfával akár 11 millió forintot spórolhatunk meg a kedvezménynek köszönhetően. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy kizárólag vásárolt újépítésű vagy generálkivitelezés útján épített ingatlanokra érvényesíthető az 5%-os ÁFA, azon belül 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házakra. További jó hír, hogy a kedvezmény előreláthatólag 2026 végéig érvényes, így nem kell elkapkodnunk a döntést, vagy beleugranunk egy olyan üzletbe, amit később megbánnánk.

Visszaigényelhető ÁFA – az új építésű CSOK-os ingatlanok után

2021-től a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz CSOK felhasználásával vásárolt új építésű ingatlanok áfa-tartalma végezetül 0 % lesz, tekintve, hogy az előbb említett 5 %-os áfát, utólag vissza lehet majd igényelni. Jelenleg az áfa visszaigénylés csak a falusi CSOK program keretében előtérbe helyezett kistelepüléseken vehető igénybe 5 millió forintos összeghatárig, a jelenleg érvényben lévő 27%-os áfával.

Illetékmentesség – a CSOK-os ingatlanok vásárlása után

2021. január 1-től kezdődően a családosoknak vagy családot tervezőknek Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel vásárolt ingatlan esetén nem kell illetéket fizetni az új építésű vagy használt ingatlanok esetében, így a vagyonszerzési illeték, ami az ingatlan vételárának 4 %-a, a családok zsebében maradhat. Amennyiben a vállalt gyermek nem születik meg és emiatt a CSOK-os kedvezményt vissza kell fizetni, az illeték kiszabásáról a NAV fog intézkedni. Abban az esetben viszont, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi okok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt, nem kell az illetéket visszafizetni.

Többgenerációs otthonteremtés – elérhetővé válik a CSOK a tetőtér beépítésére

2021. január 1-től az úgynevezett többgenerációs CSOK is elérhetővé válik a családosok számára a kormány jóvoltából. Ahogyan azt a CSOK-nál már évek óta tudjuk, egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatás válik ugyancsak elérhetővé családi házak tetőtér-beépítéséhez. A támogatás feltételeit képezi, hogy önálló otthonnak kell létrejönni külön bejárattal, mivel a földszinti és az emeleti lakásoknak más kell, hogy legyen a tulajdonosa. Ugyan nincsen megszabva a feltételrendszerben a gyermekek életkora a támogatás igényléséhez, ám az már igen, hogy hány m2-es tetőteret kell beépíteni a gyermekek számához mérten. Egy gyermek esetén 40 m2, két gyermek esetén 50 m2, három vagy több gyermek esetén pedig legalább 60 m2 új lakótérrel kell rendelkeznie a tetőtérnek.

Közjegyzői illetékkedvezmény

Utolsó pontban a közjegyzői okiratok kiállításához szükséges munkadíjat maximalizálja a kormány – amelyet jelzáloghitelek felvételekor Magyarországon minden lakáshitel után kötelező megfizetni – ezzel több tízezer forint megtakarítást biztosítva a családok számára.

Amennyiben szeretnéd, hogy a 2021-es év egy jobb évként induljon, mint ahogy a 2020-as zárul, keresd a HelloHáz csapatát bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?