építési műszaki ellenőr

Mi az építési műszaki ellenőr feladata?

Az építési műszaki ellenőr az építési folyamat fontos szereplője, hiszen egy építkezés során ő az a szakmabeli, aki 100%-ban a leendő otthon tulajdonos érdekeit képviseli. Pontosan ezért ajánlott, már a tervezés fázisában felkérni egy építkezésért felelős ellenőrt, aki már ebben a szakaszban is hatalmas segítésnek bizonyulhat, hiszen értelmezheti nekünk a terveket, vagy akár még a dokumentációt is ellenőrizheti. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a generálkivitelező ne tenné meg magától a műszaki vezető javaslatait, de mint minden nagy befektetésnél, egy építkezésnél is jó ha bebiztosítjuk magunkat.

A műszaki ellenőr amennyiben magán úton kérjük fel, akkor a mi teljes körű meghatalmazottunk, megbízottunk. Teljes jogkörrel képviseli a leendő otthon tulajdonost a házépítés teljes folyamatában. Lehet rájuk úgy is gondolni mint házunk jogi képviselőire, hiszen olyan döntésekért felelősek, ami nagyban befolyásolhatja az építkezés menetét. Így mint minden döntésért felelős hivatás képviselői, az ő munkájuk árát is rendesen meg kell fizetni. Ez az ár sajnálatos módon az évek haladtával egyre csak emelkedik, viszont sokunknak a ház életünk befektetése, aminek akkor van a legnagyobb esélye hogy túléljen minket vagy a következő generációt, ha a generálkivitelező és az ellenőr egyetértésben dolgozik. Fontos megemlíteni azt is, hogy a műszaki ellenőr jelentős költségeket tud megspórolni egy építkezésnél, illetve segít megelőzni a hibás kivitelezésből eredő károkat, amivel sokszor vissza is jön a megbízásánál kiadott ár összege.

Ugyan az építkezések többségénél kötelező ellenőrt megbízni, de azokban a kivételes esetekben amikor nem kötelező is ajánlott, főleg annak, aki nem folyékonyan beszéli az építkezés nehéz és körülményes nyelvét.

Ki is az a műszaki ellenőr?

A köznapi nyelvben az építési műszaki ellenőr feladatait ellátó személyt általában csak műszaki ellenőrnek nevezik. Személye alatt egy olyan építkezés helyszíni képviselőjét értjük, aki a generálkivitelezési munkálatok helyszínén építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában elősegíti és ellenőrzi a vonatkozó jogszabályokat, hatósági előírásokat, szabványokat, szerződéseket, a kivitelezési dokumentációkat és azok betartását.

építési műszaki ellenőr

Ahhoz, hogy valaki műszaki ellenőr legyen szigorú feltételeknek kell megfelelnie: például nem állhat ilyen tevékenységet kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, büntetlen előéletűnek kell lennie, rendelkezik a kormányrendelet alapján meghatározott szakirányú felsőfokú végzettséggel és a szakirányú végzettség megszerzését követően megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezik.

Mi a különbség a felelős műszaki vezető és a műszaki ellenőr között?

A műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető tevékenysége is mérnöki kamarai jogosultsághoz kötött. Feladatuk elég hasonló, hiszen mindketten a kivitelezőt ellenőrzik, ám különbségük főként abban rejlik, hogy melyik kinek az érdekeit képviseli.

A műszaki ellenőr a leendő otthon tulajdonos érdekeit védi és biztosítja arról, hogy az építkezésért felelős kivitelező a terveknek, a hatályos előírásoknak és az engedélyeknek megfelelően végezze dolgát.

A felelős műszaki vezető ezzel ellentétben a kivitelező érdekeit védi, aki elsősorban a kivitelezés szabályosságáért, szakszerűségéért felel, biztosítja a kivitelezőt arról, hogy munkájáért a későbbiekben ne vonhassák felelősségre. A felelős műszaki vezető az, aki bejegyzést tehet az építési naplóba, és aki a baleset megelőzésért és környezetvédelemért is felelős. Fontos hozzátenni, hogy minden építkezés során a kivitelezőnek kötelező felelős műszaki vezetőt alkalmaznia.

Mi tartozik a műszaki ellenőr feladatai köré?

Feladatait – az Építési törvény és a Kivitelezési kódexben leírtak alapján – 6 csoportra különíthetjük el:

   – a beruházás valamennyi stádiumában fennálló feladatok;

   – az építési tevékenység megkezdésével kapcsolatos feladatok;

   – az építési tevékenység folytatásával kapcsolatos feladatok;

   – a teljesítésigazolással kapcsolatos feladatok;

   – az építési termékekkel kapcsolatos feladatok;

   – az építési tevékenység befejezésével kapcsolatos feladatok;

Ahogyan az a fenti pontokból is kitűnik a műszaki ellenőr feladatköre a generálkivitelezés teljes folyamatára kihat, hiszen ő ellenőrizni az építési-szerelési munka szakszerűségét a jogerős építési engedélyt, illetve műemlék esetén örökségvédelmi hatósági engedélyt és a hozzá tartozó jóváhagyott építészeti-műszaki dokumentációt, valamint a kivitelezési dokumentációt is.

építési műszaki ellenőr

Az építési naplóban rögzíti a hibákat, hiányosságokat, eltéréseket, ezért a legfontosabb munkafolyamatoknál jelen kell hogy legyen. Javaslatokat tesz műszaki, illetve gazdasági szükségességből indokolt tervváltoztatásokkal kapcsolatosan. Ellenőrzi az egyes építményfajták műszaki teljesítmény-jellemzőit, a technológiával összefüggő biztonsági előírások betartását. Műszaki kérdésekben javaslatot tehet, például szakértő bevonására és részt vesz az átadás-átvételi és a birtokbaadási eljárásban. A ellenőr kötelező közreműködése az építési szerződés megkötésétől egészen az építési beruházás végszámla kiegyenlítéséig tart.

Mikor kötelező a műszaki ellenőr alkalmazása?

Ahogyan azt fentebb is írtuk néhány esetben nem kötelező műszaki ellenőrre bízni, leendő otthonuk kivitelezésének ellenőrzését, mégis kiemelten ajánlott, hogy minden építkezést felülvizsgáljon a generálkivitelezőnk kívül más szakember is. Műszaki ellenőri tevékenységet csak az folytathat, aki építési műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkezik és jogszabály kötelez minket az alábbi pontoknál ellenőr megbízására:

   – amennyi az kivitelezési munkálatokat több fővállalkozó kivitelező végzi;

   – amennyiben az építési beruházás a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik;

   – amennyiben a kivitelezési munkálatok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi;

   – amennyiben a kivitelezési munkálatok műemlékvédelem alatt álló építményt érint;

   – amennyiben az építési beruházás során építtetői fedezetkezelő működik közre

Mennyit ér a műszaki ellenőr munkája? 

Amennyiben csak a törvény előírásainak betartása végett bérelünk fel egy ellenőrt, ami azt jelenti, hogy nincs szükségünk olyan mélyreható elemzésre akkor a munkadíj is kevesebb. Ebben az esetben az ár körülbelül 95.000 Ft és 145.000 Ft között váltakozik a ház nagyságától függően. Egy jóval körültekintőbb vizsgálat azonban akár a beruházás 1,8 %-a is lehet, ami még nem foglalja magába a sikerdíjat, ami általában a bizonyítható költségcsökkentés 10-15 %-a. Ez heti egyszeri helyszíni konzultációt és néhány órás irodai háttérmunkát jelent.  

Egy jó műszaki ellenőr az építkezés során sok gondot levehet és gyakorlatban le is vesz a vállunkról, ezért hasznos már az építkezés előtt utánanézünk, mennyiért vállalná el a munkát egy megbízható szakember. Sok ellenőr még a megfelelő kivitelező kiválasztásában is segítséget tud nyújtani, hiszen ismerik a szakmát és a szakma képviselőit. Személye ugyan kulcsfontosságú, de jó ha tudjuk, hogy egy szerződés meglétekor a megrendelő mindig laikusnak, a vállalkozó vagy kivitelező pedig szakembernek tekintendő. A kivitelező nem mentesül a felelősség alól, ha a megrendelő az ellenőrzést elmulasztotta, vagy nem megfelelően végezte el. Még akkor is, ha a megrendelő megbízottjaként eljáró, szakmailag felkészült műszaki ellenőrnek észlelnie kellett volna a hibát. Ez természetesen nem mentesíti a megrendelőt az esetleges hiba kártérítésénél, a javításánál fellépő hosszas pereskedés alól vagy nem kívánt jogi procedúrák ellen. Amennyiben a HelloHáz csapatát bízod meg leendő házad építésével, a teljes építkezésért felelős műszaki vezetőt, továbbá minden egyes munkamenetért szakági felelős műszaki vezetőt cégünk biztosítja. Ez többlet költséget nem jelent, az általunk megadott árak tartalmazzák ezt a szolgáltatást is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem bízhatod meg saját független szakemberedet, de mivel minden általunk épített házat A Mesterház Minősítési Rendszer által tanúsítva adunk át – ami lényegében azt jelenti, hogy munkánkat már alapozástól a saját felelős műszaki vezetőnk mellett a Wienerberger vállalat mesterház szakértőjével is ellenőriztetjük és véleményeztetjük – velünk biztos kezekben vagy te is és leendő házad is.
.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?