Padlófűtés

Mivel váltható ki a gázkazán a jelenleg kialakult helyzet miatt: infra elektromos padló vagy mennyezetfűtés komplett napelemes rendszerrel?

A szomszéd országban zajló háború negatív következményeinek mérséklése komoly fejtörést okoz mindannyiunknak. A nemzetközi energiapiacon zajló folyamatok rövid- és hosszú távon nagyobb kihívás elé állítanak minket, mint azt korábban gondoltuk. Hazánk jelentős orosz gázellátási kitettséggel rendelkezik, valamint a globális gázpiac is feszültebb, a szokásosnál. Ezért sokunk már most gazdaságos, biztonságos, hosszú távú alternatívát keres a fűtés hatékony megoldására.

Mi a megoldás?

Érdemes infra elektromos padló- vagy/és mennyezetfűtésben gondolkodni. Amennyiben ezeket a rendszereket külön vagy egyben napelemes rendszerrel kombináljuk, környezetünk megóvásáért is komoly erőfeszítést teszünk. A napenergia vonzó energiaforrás, hiszen nem függ a semmitől, még az oroszoktól sem, nincs károsanyag-kibocsátása, vagyis tiszta és megújuló energia.

„Tisztán” a jövőbe

Jövőbiztos, rendkívül hatékony fűtési mód az infra elektromos padló használata. Az elektromos infrafűtés sikerének titka a speciális rétegtechnikában rejlik. A hő veszteség nélkül közvetlenül a fűtőrétegből áramlik a helyiségbe. Járólap, parketta, szőnyeg, műpadló – mindegyik padlóburkolat esetén megengedett az elektromos padlófűtés. Fontos tudnunk, hogy a legalacsonyabb beépítési magasság: a 0,4 mm. A 29°C fokos felületi hőmérséklet pedig kellemes beltéri hőmérsékletet teremt, amely természetesen termosztáttal szabályozható. Egyenletes és gyors hőkibocsátás érhető el ezzel a fűtési rendszerrel.

Napelem

Amit az infra elektromos padlófűtésről tudni érdemes

Az elektromos padlófűtés családi házban és lakásban is sokféleképpen beépíthető. Az ilyen típusú fűtési rendszer többnyire utólag is könnyen beszerelhető. Bekapcsolása után az infravörös padlófűtés pillanatok alatt kellemesen meleg padlót és megfelelően temperált helyiséget biztosít. Az infravörös padlófűtés tisztán elektromos működtetésű. A padlóba integrált fűtőelemek az elektromos energiát hővé alakítják, ami a padló gyors felmelegedését biztosítja. Az infravörös padlófűtés a legtöbb helyiségbe könnyedén beépíthető, akár részterületeken, akár teljes felületen. A normál szigetelésű infravörös padlófűtés teljes fűtési megoldásként vagy kiegészítő fűtésként is használható. Az elektromos fűtéshez rövid felfűtési idő tartozik, viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy a felmelegedési idő a lerakott padlóburkolattól is függ.

A mennyezetfűtő rendszer a gázfűtésnek is alternatívája lehet?

A padló vagy mennyezeti fűtési rendszert felületfűtési rendszernek is hívjuk. Lakásunkban a kellemesen meleg mennyezet a hideg téli napokon segít megőrizni a megfelelő hőmérsékletet. A mennyezetfűtés egészséges alternatívája lehet a hagyományos fűtési rendszernek, és utólag ez a fűtési rendszer is beépíthető lakásunkba. A mennyezetfűtés is egyenletes és kellemes szoba hőmérsékletet biztosít otthonunkban.

Hogyan működik a mennyezetfűtés?

Nagyon egyszerű elven működik ez a rendszer, a sugárzásos hőcsere elvén. Mennyezetfűtés esetén meleg víz kering a csövekben, amelyet hőszivattyú működtet. A hőszivattyú működésekor a kompresszor a hűtőközeget összenyomja, ezáltal annak nyomását és hőmérsékletét  jelentősen megemeli. A kompresszor ezt a forró gázt a kondenzátorba továbbítja. A hőszivattyú átadja ezt a hőt a rendszerben cirkuláló víznek. A hőszivattyú segítségével bent fűtünk, kint pedig hűtünk, de ez a körfolyamat egy váltószelep segítségével egyszerűen megfordítható, így a rendszerrel hűteni is lehet. A váltószelepnek köszönhetően a hőszivattyúval működtetett rendszer alkalmas lesz arra, hogy hűtésre és fűtésre is használjuk.

Mennyezetfűtés

A felületfűtési rendszerek előnyei

A mindkét fűtési rendszerre jellemző, hogy csendes és energiatakarékos. Padló és mennyezetfűtés használata esetén helyiségeink huzat mentesek maradnak, valamint a por és egyéb szennyeződések áramlása is elenyésző marad, mely jelentős mértékben javítja a légúti megbetegedésekben szenvedők életminőségét. Mivel lakásunk helyiségeiben nincs fűtőtest, így a rendszer működése zajmentes, és nem zavarja pihentető alvásunkat. Ezek a rendszerek energiatakarékosabbak, mint a hagyományos gázfűtéssel működő berendezések, mert a felületfűtő rendszerek, a sugárzásos hőcsere elve alapján már 29°C-os hőmérséklet mellett is megfelelő hőkomfortot biztosítanak.

Az energiaköltség csökkentésének további lehetősége

Amennyiben tovább szeretnénk csökkenteni a felületfűtő rendszerünk költségeit, érdemes napelem rendszerrel kombinálni azt. A fosszilis nyersanyagokkal ellentétben a napenergia egy megújuló és ingyenes energiaforma. A napenergia egyike azon energiaformáknak. amelyek használatával mi is aktívan hozzájárulhatunk a klímavédelemhez. Ezzel óvjuk környezetünket, miközben saját CO2 lábnyomunkat is csökkentjük. A saját napenergia felhasználásunknak köszönhetően szinte a nullára csökkennek energiaköltségeink, miközben jelentősen megnő otthonunk értéke. A fotovoltaikus rendszerek nagymértékben függetlenítenek minket a nyilvános villamosenergia hálózattól, és akár többletenergiát is képesek betáplálni abba.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?