Lakberendezés

Divatirányzatok a lakberendezésben 2022-ben

Minden évben vannak újabb trendek, amelyek meghódítják a designerek szívét, és visszaköszönnek neves lakberendezési lapok fotóiról, kiállításokról. Cikkünkben csemegéztünk a divatirányzatok közül, amelyek meghatározzák a lakberendezési piacot 2022-ben.

Biofil design: vissza a természetbe

A biofil design a koronavírus-járvány idején erősödött fel igazán. A trendbe tartozó tervezési elvek alkalmazásával a megnyugtató környezet kialakítása, a megfelelő világítás, szellőzés kiépítése, élő növények és növényfalak telepítése került előtérbe, illetve minden olyan mozzanat, ami fokozza a természettel való közvetlen kapcsolatunkat. Ennek a szemléletnek fontos része a fenntarthatóságra való összpontosítás, ami a tudatos anyagválasztásban és a tudatos vásárlásban nyilvánul meg. 

Mivel a járvány ideije alatt felértékelődtek az otthoni tevékenységek a munkán túl is, előtérbe kerültek a hobbik, a szabadidős tevékenységek, ezért ma már szükség van arra, hogy legyen egy erre kialakított hely a lakásban, egy újabb privát szféra, ami kiemelt értéket képvisel több tagú család esetén. Ezeknek a berendezése is sok esetben olyan bútorokkal, kiegészítőkkel történik, ami intenzíven hat az érzékeinkre és a lelki világunkra. 

Biofil design
A Biofil design az év trendje

Vintage-stíus: régiből újat

A 2022-es lakberendezési divatirányzatok között megjelent a retró és vintage stílus. Az előbbihez hasonlóan ez is beleillik a fenntarthatóság keretrendszerébe, hiszen régebbi tárgyakat, bútorokat használunk fel újra, kicsit átalakítva, modernebb környezetbe ültetve. A retró itt életteli színt visz az alapszínű modern otthonba, például narancssárgát, citromsárgát vagy mohazöldet, de csak egy-két helyen felvillantva azt.

Az irányzathoz szükséges régi tárgyakat és bútorokat pedig beszerezhetjük magunk is, ehhez csak rendszeresen kell látogatnunk az antik boltokat, vásárokat, piacokat, esetleg az ilyen típusú Facebook-csoportokat. A Vintage-stílus lényege tehát röviden: ha meglátunk egy elhasznált, megkopott bútort, akkor ne menjünk rögtön tovább, főleg ha jó ajánlatnak ígérkezik. Inkább gondoljuk át, hogyan tudnánk kicsit felújítani

Vintage stílus
Idén teret hódít a Vintage stílus

Idén a finom formák hódítanak

Már a 2021-es trendek között is felvillant, hogy az emberek „barátságosabb”, finomabb vonalvezetésre vágynak, tehát nem szögletes kanapékra, fotelekre, bútorokra, hanem lekerekített formákra. Valóban, használni is kellemesebb az ilyen bútorokat, és a végeredmény a szemnek is kellemesebb. Idén azonban már nem csak a formák és vonalak számítanak, az anyagok terén is fontos ez az otthonosság, melegség. Újra teret hódított a bársony, amivel a ridegebb üvegfelületeket tudjuk ellensúlyozni. Mindkettő modern, így jól megférnek egymás mellett, mégis a bársony kicsit lágyít az üvegen.

Bársony

Az év színe a Very Peri

Nem is gondolnánk, de a lakberendezési divatirányzatok meghatározó szempontja, hogy aktuálisan melyik az év színe. Nos, idén a Pantone a „Very Peri”-t választotta 2022-es év színének. A merész kék, ibolya-piros felhanggal, a bútoroktól a dekorációig mindenben feltűnik, így a lakberendezésnél mindenképpen érdemes számításba venni.

Amennyiben cikkünknek köszönhetően kedvet kaptál egy kis lakberendezéshez, de nincs még meg hozzá a 4 fal, esetleg rossz állapotban van, keresd csapatunkat bizalommal. Otthonfelújítás vagy házépítés Kecskemét városában a HelloHázzal, garantáltan 2022 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?