A beépített és a sima terasz előnyei és hátrányai

Szerencsére már nem csak a naptáron, hanem az időjáráson is észre lehet venni, hogy megérkezett a tavasz. Nem is lehetne hát aktuálisabb kérdés, hogy milyen terasz illene jobban hozzánk és a házunkhoz.

Ezt tudja a zárt terasz

Kizárható időjárási viszontagságok, megnövelt tér

A teraszunkon való minőségi időtöltést nem csupán a szél, az eső és a hideg akadályozhatják meg. A szálló pollen, a padlózat és a bútorok gyakori koszolódása vagy a falevelek is elvehetik a kedvünket a terasz használatától. Egy beépített terasz esetén azonban ilyen problémánk biztosan nem lesz: a beépítéshez használt modern üvegeket nagyon könnyen tisztán lehet tartani, a bútorok és a padló is sokkal tovább maradnak tiszták, továbbá kizárhatjuk az időjárás viszontagságait is.

A beépített terasszal ráadásul egy plusz teret nyerhetünk. Jó pár négyzetméterrel megnövelhetjük az életterünket, hiszen a beépítésnek hála, nem csak jó időben, hanem akár télen is használhatjuk. Ami valljuk be, a hideg és zord időben jelentős mértékben dobhat a hangulatunkon. Hiszen akár kandallót vagy kályhát is építhetünk bele, így télikertnek és pihenőszobának is kiváló lehet. 

Segít energiát spórolni

A beépítésnek hála a lakásunk sokkal védettebb lesz, kevesebb energiára lesz szükségünk annak melegen tartásához. Nem éri közvetlenül sem a hideg, sem a szél, az üvegfelületnek köszönhetően pedig a napsütés felmelegíti a levegőt, ami szintén csökkenti a fűtésre felhasznált energiamennyiséget.

A fedett teraszból könnyen szauna válhat

A nagy üvegfelületeknek köszönhetően könnyedén szaunává válhatnak a beépített teraszok, ezért azoknak az árnyékolásáról sem szabad soha megfeledkezni. Ha erre nem szánunk pénzt, akkor a melegebb nyári hónapokban lehet, hogy alig bírunk majd megmaradni a teraszunkon. A pénztárcánktól függően persze olyan beépítési megoldást is választhatunk, melynél az ajtók teljesen szétnyithatók, így nyáron sokkal jobban fogunk tudni szellőztetni, így ráadásul kertre nyíló teraszt alakíthatunk ki belőle.

Borsos ár

Az biztos, hogy a terasz beépítése nem egy olcsó mulatság, így valóban jól meg kell fontolni, hogy tényleg belevágunk-e vagy sem. Emellett, amíg egy terasz építése sokszor nem engedélyköteles, addig a beépítése esetén nem ilyen egyszerű a helyzet. Tudni kell, hogy ha csak egy oldalfalat építünk a teraszunkhoz, akkor az már bővítésnek minősül, ami abban az esetben engedélyköteles, ha ezzel az épület hasznos alapterülete meghaladja a 300 négyzetmétert. Ha nem éri el, akkor nem engedélyköteles, de be kell jelenteni. 

Összességében a zárt teraszok rengeteg örömöt, de megannyi bosszúságot is okozhatnak. Éppen ezért sokan maradnak inkább a nyitott verziónál, révén hogy annak adottságait szintén jól ki lehet használni. A következőkben megosztunk néhány tippet erre vonatkozóan.

Terasz

Fókuszban a hagyományos teraszok

Kertészkedés a béke szigetén

A megfelelő méretű, alaprajzú és fekvésű teraszon a béke valódi szigetét alakíthatjuk ki magunknak, illetve növénytermesztésre is adhatjuk a fejünket. Egy pár dézsás gyümölcsfa vagy egy kis konténerbe, függesztett kosárba ültetett szamóca valódi csemegét jelenthet. Ezen felül akár kialakítható rajta kifejezetten balkonokra szánt növényekkel is bűvészkedhetünk. Azaz valódi kiskertet varázsolhatunk magunk köré. A futtatott, támasztékon nevelt növények ráadásul külön előnyöket is hordoznak: nem csak a szelet fogják fel, hanem nagyszerű lehetőségei a takarásnak, és a szemet is gyönyörködtetik. Esetenként gyümölcseiket is fogyaszthatjuk. Sok szó esik a mediterrán tájakról származó edényes növényekről, de miért ne díszítenénk a hazai tájak növényeivel?

Családi és baráti programok kiváló helyszíne lehet

Általában véve a teraszok előnye, hogy az átlagosnál sokkal közelebb érezhetjük magunkat a természethez. A teraszon ülve csodálhatjuk a kertünket, magunkon érezhetjük a napsugarakat, hallhatjuk a madarak csiripelését. Emellett a jó hangulatú összejövetelekhez és nyáron a napozáshoz is kiváló helyszínt jelenthet. Emellett akár kialakítható rajta nyári konyha vagy egy kellemes családi pihenő hely. Illetve jobb időben a reggeli kávé is ízletesebb egy teraszon fogyasztva.

A nyitott teraszok ellenségei, a bogarak

Bár a virágok gyönyörűek, kiválóan díszítik a kertünket, az illatuk azonban rengeteg rovart és bogarat csalogatnak magukhoz. Vagyis egyet pislogunk, és már meg is támadták a teraszunkat. A legyek, szúnyogok, hangyák vagy más rovarok rendkívül bosszantóak lehetnek, megjelenésük jelentősen ronthat a teraszon eltöltött időnkön, kényelmetlenné tehetik a nyugalmasra tervezett kikapcsolódásunkat. Persze a kellemetlen betolakodók ellen hatékonyan védekezhetünk, ha a terasz oszlopai közé olyan szúnyoghálós rolót szereltethetünk, ami légáteresztő és a kertünk látványát sem csökkenti. Így kellemesen tudjuk majd eltölteni az időnket tavasztól akár késő őszig is. 

Szélsőséges időben nem használható

Ahogyan azt már korábban írtuk, a szélsőséges időjárás könnyen megkeserítheti a teraszon töltött életünket. Ha nem megfelelő bútort választunk, azok hamar tönkre mehetnek, az amortáció pedig könnyen komoly kiadásokat eredményezhet. 

Összességében kijelenthetjük, hogy a beépített és a hagyományos teraszok is rengeteg előnyt és hátrányt hordoznak. Egy biztos: legyen szó teraszról, otthonfelújításról vagy házépítésről, a HelloHáz minden felmerülő problémára képes megfelelő választ adni, így garantáltan 2023 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?