Panel vagy családi ház? Segítünk dönteni!

Egy ingatlan megvásárlása mindig komoly kihívás, főleg amikor azt kell tisztázni, hogy panelba vagy családi házba költözzünk. A döntés nem könnyű, ugyanakkor van néhány szempont, ami sokat nyomhat, segíthet.

Nincs meglepetés

A panelekről elsőre mindenkinek egy omladozó Kádár-kori förtelem jut eszébe, az ilyen épületek mégis hordozhatnak magukban jelentős előnyöket. Ilyen például a kellemetlen meglepetések hiánya, mely egy átlagos családi ház felújítás során szinte bármikor előbukkanhat. Azaz a panelekben a parketta cseréjekor nem kell vastag szeméttel teli salakfeltöltést találni, illetve nem szakad le a vakolat. Hogy a régen épült családi házak építése során használt, ám mára elavulttá vált építőanyagok (hullámpala, azbeszt) tengeréről ne is tegyünk említést… 

A szomszéd főztje mindig…

A panel kapcsán rengetegen tartanak a beton által kiválóan vezetett zajtól, valamint a szellőzőnyílásokból áradó rettenetes ételszagtól. Ennek megoldása ma már nem lehetetlen, azonban mielőtt súlyos összegeket adnánk ki erre a célra, előtte érdemes elgondolkodnunk egy családi ház megvásárlásán. Hiszen ma már egy nagyvárosi, több szobás lakás ára közel azonos szinten van egy vidéki házéval. Ráadásul azt a pénzt, amit egy lakás szellőztetésére költenénk, miért ne szánnánk inkább egy családi házra? Főleg ha megszabadulhatunk a szomszédok okozta „bosszúságoktól” is.

 

Télen sem izzaszt meg a meleg

A panelekben jellemzően tiszta és átlátható a betonszerkezet, emellett általában a gépészet is jól működik. Nem csoda, hogy télen a lakásokban nincs olyan, hogy az egyik szobában meleg van, míg a másikban nincs, vagy hogy sakkozni kell a fűtéssel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a gázszámla. A „betonpalotákban” ezen felül nincsenek a kazánok karbantartásából eredő rejtett költségek, és nem kell kéményekkel vesződni. Sőt, amióta a radiátorok nagy részén egyedi fűtésmérőt helyeztek el, óriási fűtésköltséggel sem kell számolnia a lakóknak.

 

Csak az a szép zöld fű

A panelek és családi házak összevetésében talán az egyik legfontosabb szempont a kert, illetve annak hiánya. Gondoljunk csak bele: egy lakásban élő család bizonyára rendszeres vendége valamelyik játszótérnek, míg a kerttel rendelkezők nem feltétlenül hordják gyermeküket el otthonról ebből a célból. A családi házakhoz tartozó zöldfelületek persze a felnőttek számára is tartogat előnyöket, a kertészkedés például segít megőrizni a fizikai és mentális egészségünket.

El kell ismerni, hogy vannak helyzetek, amikor egy panel jobb választásnak bizonyul a családi háznál. Ugyanakkor a HelloHáznál minden esetben arra törekszünk, hogy megmutassuk, ügyfeleink a velünk való együttműködéssel a lehető legjobb döntést hozták. Projektjeink során értéket teremtünk, a vállalt határidőket mindig betartjuk és mindig első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Ezen túl minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfelek által megálmodott kulcsrakész ház minden porcikáját.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?