Cikkek, érdekességek

Panel vagy családi ház? Segítünk dönteni!

Egy ingatlan megvásárlása mindig komoly kihívás, főleg amikor azt kell tisztázni, hogy panelba vagy családi házba költözzünk. A döntés nem könnyű, ugyanakkor van néhány szempont, ami sokat nyomhat, segíthet.

Nincs meglepetés

A panelekről elsőre mindenkinek egy omladozó Kádár-kori förtelem jut eszébe, az ilyen épületek mégis hordozhatnak magukban jelentős előnyöket. Ilyen például a kellemetlen meglepetések hiánya, mely egy átlagos családi ház felújítás során szinte bármikor előbukkanhat. Azaz a panelekben a parketta cseréjekor nem kell vastag szeméttel teli salakfeltöltést találni, illetve nem szakad le a vakolat. Hogy a régen épült családi házak építése során használt, ám mára elavulttá vált építőanyagok (hullámpala, azbeszt) tengeréről ne is tegyünk említést… 

A szomszéd főztje mindig…

A panel kapcsán rengetegen tartanak a beton által kiválóan vezetett zajtól, valamint a szellőzőnyílásokból áradó rettenetes ételszagtól. Ennek megoldása ma már nem lehetetlen, azonban mielőtt súlyos összegeket adnánk ki erre a célra, előtte érdemes elgondolkodnunk egy családi ház megvásárlásán. Hiszen ma már egy nagyvárosi, több szobás lakás ára közel azonos szinten van egy vidéki házéval. Ráadásul azt a pénzt, amit egy lakás szellőztetésére költenénk, miért ne szánnánk inkább egy családi házra? Főleg ha megszabadulhatunk a szomszédok okozta “bosszúságoktól” is.

 

Télen sem izzaszt meg a meleg

A panelekben jellemzően tiszta és átlátható a betonszerkezet, emellett általában a gépészet is jól működik. Nem csoda, hogy télen a lakásokban nincs olyan, hogy az egyik szobában meleg van, míg a másikban nincs, vagy hogy sakkozni kell a fűtéssel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a gázszámla. A “betonpalotákban” ezen felül nincsenek a kazánok karbantartásából eredő rejtett költségek, és nem kell kéményekkel vesződni. Sőt, amióta a radiátorok nagy részén egyedi fűtésmérőt helyeztek el, óriási fűtésköltséggel sem kell számolnia a lakóknak.

 

Csak az a szép zöld fű

A panelek és családi házak összevetésében talán az egyik legfontosabb szempont a kert, illetve annak hiánya. Gondoljunk csak bele: egy lakásban élő család bizonyára rendszeres vendége valamelyik játszótérnek, míg a kerttel rendelkezők nem feltétlenül hordják gyermeküket el otthonról ebből a célból. A családi házakhoz tartozó zöldfelületek persze a felnőttek számára is tartogat előnyöket, a kertészkedés például segít megőrizni a fizikai és mentális egészségünket.

El kell ismerni, hogy vannak helyzetek, amikor egy panel jobb választásnak bizonyul a családi háznál. Ugyanakkor a HelloHáznál minden esetben arra törekszünk, hogy megmutassuk, ügyfeleink a velünk való együttműködéssel a lehető legjobb döntést hozták. Projektjeink során értéket teremtünk, a vállalt határidőket mindig betartjuk és mindig első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Ezen túl minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfelek által megálmodott kulcsrakész ház minden porcikáját.