Építkeznél? Légy tudatos, így spórolj a fűtéssel!

Klímaváltozás ide vagy oda, ha az ember a télre gondol, rögtön eszébe jut a hó, a fagy, a rövid nappalok, és azokkal gyorsan beköszöntő hosszú hideg esték. Másra sem vágyunk ilyenkor a zimankó helyett, mint a jó meleg szobában mézes teát szürcsölgetni valami könnyed film és esetleg egy szerető család társaságában. Ez az idilli kép egy csodás téli estéről nem valósulhatna meg, ha a lakásban hideg van, vagy legyen bár meleg, az este akkor sem az igazi, ha nem tudod magad átadni az élménynek, mert azon görcsölsz, hogyan fogod kifizetni a fűtéssel járó költségeket. A padlófűtés nagyszerű alternatíva lehet, így érdemes megfontolni, hogy spórolj a fűtéssel. Viszont ahhoz, hogy ezt megtehesd, kicsit el kell merülni a témában.

Mit is érdemes ehhez tudni magáról a technológiáról?

Alapvetően két különböző padlófűtési technológiát különböztetünk meg:

1. Víz keringetésű padlófűtés: Ez készülhet nedves, illetve száraz technológiával. Az utóbbinak talán legnagyobb előnye, hogy nincs szilárdulási idő, így a kiépítési idő jelentősen lecsökken. A vízkeringésű padlófűtés a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a burkolatok alá vezetett csöveken meleg víz áramlik, aminek segítségével melegítjük a padlót. 

2. Elektromos padlófűtés: Ez lehet elektromos fűtőkábeles, illetve fűtőfilmes paldófűtés. Az előbbi rendszert magába az aljzatbetonba fektetik, míg utóbbit az aljzatbeton alá. 

A padlófűtésnek számtalan előnye van, a teljesség igénye nélkül:

• meghibásodástól mentes, hosszú élettartam
• hosszú élettartam
• nem akadályoz a lakberendezésben
• nem igényel karbantartást
energiatakarékos
• szabadon kombinálhatod más fűtésrendszerekkel

Mit érdemes tudni a kiépítésről?

A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha már az építkezésnél betervezed a padlófűtést, mert ha ezzel utólag számolsz, bizony jó eséllyel fel kell szedni, ami már lent van. Könnyebben megválasztható még időben az összes körülmény, minden alapanyag. Fontos, hogy egy kitűnő szakemberen kívül szükséged lesz egy gépészeti tervre is.

Ne rémítsen meg, ha átalakítás, vagy felújítás keretében szeretnél padlófűtést, van rá lehetőség. Viszont néhány kellemetlenségre azért fel kell készülni: padlóburkolatok, amik építkezéskor még nincsenek lenn, itt már fel kell szedni. A padlófűtésnek is kell egy kis hely, ezért a legtöbb esetben a padló néhány centivel magasabbra fog kerülni. Nem tűnik komolynak, de ezzel a néhány centivel fontos, hogy számolj.

A rendszer megrendelése előtt érdemes a kazánt ellenőrizni, mert ha nem megfelelő, nem biztos hogy a lehetőségekhez mérve a legenergiatakarékosabb rendszerünk lesz. Nagyszerű társa a padlófűtésnek egy kondenzációs kazán, de erről még később részletesebben írunk.

Miután a kiépítéssel megvagyunk

Egy padlófűtéssel szerelt helyiséghez az egyik legmegfelelőbb burkolatválasztás a hidegburkolat, mert könnyen felmelegszik, és remekül vezeti a hőt. Ha a járólap tetszik jobban, tökéletes választás a kerámia és a gresslap. A látszó- vagy csiszolt beton is jól alkalmazható ehhez a technológiához, így a trendek követői nyugodt szívvel választhatják a padlófűtést.

Ha parkettáról álmodsz, arról sem kell lemondanod, de az jár egy kis kompromisszummal, mert minél vastagabb a parketta annál kevésbé érvényesül a padlófűtés. Hatásfokban 5-10%-kal lehet gyengébb, ha ilyen anyagot választasz. A laminált parketta, és szalagparketta a fűtőfilmes rendszerekhez jobb választás, bár enyhébb mértékben itt is csökken a hatásfok. A bambusz-, hajópadló-, vagy szőnyegpadló burkolat is kombinálható padlófűtéssel, de ezen anyagok nagyon alacsony hősugárzási képességekkel rendelkeznek, ezért alapos megfontolás után, ennek tudatában ajánlott.

A hő fizikája

Mint tudjuk, a meleg levegő felfelé tart, míg az annál hidegebb lent marad. Hogy miért jó, hogy ezt tudjuk? Ha egy hagyományos radiátoros fűtési rendszert veszünk alapul, ott a plafonnál a felfelé áramló hő hatására a levegő akár 30°C is lehet, amikor te közlekedési magasságban kellemesnek érzed, és messze a leghidegebb a padló szintjén.

A padlófűtésnél ez egy kicsit másként alakul, ahol is a padló szintjén mérhetjük a legmagasabb hőmérsékletet, ami nagyban megnöveli a komfortérzetet, hiszen sokkal közelebb van a közlekedési szintünkhöz, mint a „feleslegesen fűtött plafon”. Már meg is spórolható a teljes szobamagasság fűtése. A padlófűtés vízszintes hő elosztása is sokkal egyenletesebb a klasszikus radiátoros fűtéshez képest, hiszen a padlófűtés lefedi a teljes alapterületet, míg a radiátor csak a szoba egyik oldalából melegít.

Annak, hogy meleg a padló alattunk, ezen kívül is számtalan előnye van:

• pillanatok alatt felszárad, egy felmosás után
• felfázás? kizárt!
• egy nagyobb baráti társaság is kockázat- és párnák nélkül társasozhat, vagy kártyázhat a földön ülve
• Nincs radiátor, ezért szabadon tervezhet a lakberendező, kompromisszumok nélkül. Sem a radiátorok, sem azok alatt vagy mögött nem lesz nyűg a takarítás.

Mindenki ismeri azt a városi legendát, hogy egy padlófűtött szobában lebeg a por a padló felett, ami csak megnehezíti az asztmások, és allergiások életét. Vagyis megnehezítené, ha így lenne, de nincs így. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A konvekciós fűtés a levegő keringésével, mint közvetítő közeggel melegíti fel a szobát, ám a sugárzásos rendszerek szilárd testek felmelegítésével adják át a hőt a környezetüknek.

Konvekciós fűtésrendszer például a radiátoros, a sugárzásos pedig a padló-, fal-, és mennyezetfűtés. A por a levegő mozgása által változtathatja helyét, sugárzásos módszernél a teljesen különböző működési elv miatt ez a probléma nem lehet jelen.

Költségek

A költségek számításakor nem szabad elfelejteni a tervezési és munkadíjat sem, és bár egy ilyen rendszernek a kivitelezése drágább lehet mint egy radiátoros rendszeré, az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb. Hozzávetőlegesen 15-25%-ot spórolhat a fűtésen a padlófűtéses ház tulajdonosa, ami annak köszönhető, hogy jóval alacsonyabb hőfokkal dolgozik a rendszer ugyanannak a hőmérsékletnek az eléréséhez. Egy ilyen rendszer teljesen más fűtési technikát alkalmaz.
A radiátor egy megszokott látvány az otthonokban, de nem muszáj annak lennie!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?