Generálkivitelező kiválasztása Kecskeméten

A megfelelő generálkivitelező kiválasztása egy igen meghatározó döntés a házépítés kapcsán, hiszen az építész álatal megtervezett családi ház kivitelezése rajta múlik. Mivel egy családi ház felépítése komoly költségekkel jár és sajnos rengeteg rosszat lehet hallani a silány minőségű anyagokból és komoly kivitelezési hibákkal felépített házakról, jogosan tehetőek a fel a következő kérdések; megbízhatok-e a kiválasztott generálkivitelezőben?; spórolni fog az anyagokon a tudtom nélkül?; mi lesz a pénzemmel ha a kivitelezés közben megszűnik a cég? stb.

A generálkivitelező kiválasztásának főbb szempontjai:

(1) Ne csak az árat nézzük, ugyanis “olcsó húsnak híg a leve”. A családi házakat jóformán egy életre építik, ezért nem biztos, hogy megéri alacsonyabb kategóriás téglából építeni vagy éppen rosszabb minőségű nyílászárókkal felszerelni leendő házunkat. Házunkban hőhíd, pára és a penész is megjelenhet vagy éppen télen hamarabb kihűl, nyáron pedig könnyebben felmelegszik és a korábban megspórolt összegnek máris bottal üthetjük a nyomát. Sok generálkivitelező sajnos még mindig a “bruttó” négyzetméter ár megjelölésével próbál trükközni, ami akár 30%-os árkülönbséget is jelenhet a valós hasznos “nettó” alapterülethez képest.

(2) Kérjünk referenciákat, esetleg menjünk ki az általa felépített házakhoz és kérjük ki az ott lakók véleményét.

(3) Az Internet segítségével olvassunk utána az adott cégnek. Mivel az internet korát éljük, valószínűleg Google barátunk segítségével gyorsan találunk jót vagy éppen rosszat az adott generálkivitelezőről.

(4) Személyes találkozó, mely során a kivitelező a megküldött árajánlatot bővebben részletezi, másrészt lesz egy személyes benyomásunk is. Fontos a jó kommunikáció, ugyanis az elkövetkező 8-10 hónap során ezen múlhat a kivitelező és az építtető között lévő jó viszony, későbbiekben pedig a pozitív értékelés is.

(5) Szerződés a generálkivitelezővel. Mivel rengeteg buktatóval járhat egy rossz építési szerződés aláírása, azt javasoljuk, hogy ne sajnáljuk a pénzt ügyvédre. Érdemes a szerződésbe a következő mondatokat belefogalmazni: “A szerződéses összegen felül semmilyen egyéb költséget nem számlázhat a kivitelező a megrendelő felé, kivéve ha megrendelő pót munkát rendel meg”. Amennyiben ezt a mondatot a kivitelező nem hajlandó belefogalmazni a szerződésbe, úgy gyaníthatjuk, hogy a későbbiekben akadnak majd meglepetések.

(6) Műszaki ellenőr alkalmazása. Egy családi ház felépítésénél nem kötelező, viszont így biztosak lehetünk benne, hogy valóban a műszaki leírásban szereplő alapanyagokból építik meg leendő családi házunkat, ugyanis a műszaki ellenőr nekünk tartozik elszámolással. A műszaki ellenőr alkalmazása az építtető költsége!

(7) Előfinanszírozás. Válasszunk olyan generálkivitelezőt, aki előfinanszírozási konstrukcióval is rendelkezik. Ebben az esetben a teljes generálkivitelezés 6-7 ütemre van bontva, ahol is mindig csak az elkészült és átadott-átvett ütemek után kell fizetni, amit akár a műszaki ellenőrre is rábízhatunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?