Hatalmas az építőipari szakemberek hiánya ma Magyarországon

Nagy ugrást mutat idén az építkezések iránti kereslet, hiszen az eleinte kedvezőnek tűnő új CSOK törvénynek köszönhetően sokan döntöttek úgy, hogy saját családi házat építenek. A kezdetekben még valóban megérte belevágni, hiszen kedvező árakon lehetett mindezt elindítani, az már más kérdés, hogy azóta mennyit emelkedtek a kifizetendő összegek. A fő probléma nem is itt kezdődik, hiszen kevesek számára szembetűnő mindaz, hogy az építkezések folyamata során mik a valódi negatív tényezők, melyek keresztbe húzhatják számításainkat.

A mai társadalomban számtalanszor felmerül az a probléma, hogy munkaerő hiány lép fel a piacon rengeteg iparágban, nem találni a megfelelő szakembereket az adott munkák elvégzéséhez. A legkorábbra visszavezethető ok valójában az iskolapadban kezdődik ezzel kapcsolatosa, hiszen köztudott, hogy a magyar oktatási rendszerben a szakképzés terén igen fokozott figyelmet fordítanak az elméleti és kevésbé hasznos tárgyakra, mindezt annak rovására, hogy a gyakorlati tárgyakra már sem idő, sem energia nem jut. Több frissen végzett fiatal is alátámasztotta ezt a tényt és nyilatkozta, hogy az első évben mindösszesen egy-két gyakorlati munka lett volna a tanterv szerint, amit az iskolák hiányos felszereltsége miatt nem tudtak elvégezni, csak számítógépen hajtották végre a feladatot. Azt a kevés gyakorlati órát is sietősre vették az oktatásban, ami nyújthatott volna annyi kis tapasztalatot, hogy ne a nulláról kelljen kezdeni a szakmát, ha kikerülnek a pályára. Ami a legszebb az egészben az, hogy mivel ekkora szakemberhiány van az építkezéseken, ezért senkinek nincs arra ideje és türelme, hogy az ilyen pályakezdő fiatalokat betanítsa és alkalmassá tegye arra, hogy képesek legyenek megfelelő munkákat kiadni a kezeik közül.

Szépen lassan az oktatók, a tanárok is szembesültek ezzel a ténnyel és igyekeztek behozni a lemaradásokat és az utolsó évben megpróbáltak mindent, hogy a gyakorlati órákon megfelelő képzést nyújtsanak, azonban ez már nem volt lehetséges ennyire sietősen a megfelelő alapossággal biztosítani. A felületes képzések miatt sajnos a fiatalok állítása szerint csak a segédmunkákra lettek alkalmasak, de sokan közülük még azt is nehézkesen végzik, illetve a főnökeik szerint többször kell nekik szólni, hogy teljesítsék a rájuk bízott feladatokat.

Ugyan a végzettségükben szerepel, hogy alkalmasak egy családi ház önálló felépítésére, azonban ez csak a papírforma szerinti szaktudás, valójában arra is alkalmatlanok, hogy egy kéményt felállítsanak egyedül. A problémát tetőzi az, hogy mindezeknek köszönhetően sajnos egyre kevesebben jelentkeznek efféle képzésekre és a hiány csak méginkább fokozódik ezen a területen is. Ha mindezek ellenére is akadtak megfelelő képességű és elegendő tapasztalattal rendelkező szakemberek az országban, akkor sajnos a nagytöbbségük már régóta külföldön helyezkedett el és rendesen meg is vannak fizetve. Hiába kapnának az átlagnál magasabb fizetést főnökeiktől, az akkor sem tudná felvenni a versenyt a külföldi keresettel.

Ha kicsit visszább tekintünk az okokat keresve, akkor magyarázat erre az is, hogy 2008 és 2013 között olyannyira nem voltak beruházások, hogy senki nem kereste a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakképzett embereket sem, így akkoriban sokan döntöttek úgy, hogy immáron nem várnak tovább itthon, hogy akadjon valamilyen elvégezendő munka, hanem kihasználva a lehetőségeket inkább külföldön próbálnak szerencsét. Amint a mostani helyzetben láthatjuk is, hogy nagy sikerrel jártak, hiszen azóta is folyamatosan munkákkal vannak ellátva, meg is becsülve azt, és az azért járó magas fizetést is megszerzik.

Magyarországon rengeteg a kis- és magánvállalkozás, ahol folyamatosan ilyen és ehhez hasonló problémákkal küzdenek, így megoldást jelenthetne, hogy olyan képző intézményeket hoznak létre, amelyek biztosítanák a megfelelő szaktudást olyannyira, hogy az ott végzett fiatalok akár nemzetközi szinten is meg tudják állni a helyüket. Ha ez sikerülne, akkor megbízható mesterek lennének a szakmában és rájuk lehetne bízni a komolyabb feladatokat is. 

Hétköznapi példa manapság, hogy a vállalkozókat bízzák meg a megrendelők olyan egyszerűnek tűnő munkákkal, mint például egy átlagos felújítás, vagy kisebb korrekciós munkálatok, azonban ezek a munkák elhúzódnak akár évekig, arról nem is beszélve, hogy a kívánt cél, a végeredmény, amit elképzelnek a megrendelők nem éppen úgy sikerül, ahogy azt eredetileg tervezték a fentebb leírtak eredményeképpen.

A sok kellemetlenséget elkerülve igyekeznek beletörődni és elfogadni jelen állapotot a megrendelők, de a valóban hozzáértő szakemberek azt javasolják, hogy bármilyen nehéz is elérni, inkább türelmesen várjunk egy megbízható, nagy hatáskörrel rendelkező generálkivitelezőre, aki gondosan felméri a helyzetet, legyen szó akár építkezésről, akár felújításról és ehhez mérten szab egy határidőt és összeget. Mivel ők vállalják a felelősséget, ezért nem érhet olyan meglepetés, mint egy magánvállalkozónál, bármennyire is először ők tűnnek sokkal inkább kézenfekvőnek. A megfelelő generálkivitelező kiválasztása először lehet, hogy nehéznek bizonyul, azonban nagy segítség lehet a referenciák alapos megfigyelése, illetve különböző szakvélemények figyelembe vétele és megfontolása.

A Hello Ház Kft. mindig is törekedett arra, hogy a szerződésben meghatározott idő-garanciának eleget tegyen. Ez röviden annyit jelenti, hogy ha nem a megbeszélt időpontra készül a megrendelt családi ház, akkor a Hello Ház Kft. kötbért fizet a megrendelőnek. Ezen felül a Hello Ház Kft. még a szoros határidők ellenére is elkötelezett híve a minőségi építőipari szolgáltatósoknak, éppen ezért cégünk inkább fizet kötbért a megrendelőnek mintsem, hogy a minőség csökkentésével időben befejezze a megrendelt házat.

[one_third]
Icon

Előfinanszírozás

[/one_third]

Ár-garancia

[one_third_last]

Idő-, és minőség garancia

[/one_third_last]

Miért fontos számunkra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk? Erre válasz cégünk előfinanszírózási funkciója, ami azt jelenti, hogy 1 ft összeget sem kérünk el az ügyfeleinktől előre, még a szerződés aláírásakor sem! Nálunk elég a szerződést aláírni, fizetni csak akkor kell, ha megkezdtük az építkezést és egy ütemmel elkészültünk. A teljes generálkivitelezés 6-7 ütemre van bontva, ahol is mindig csak az elkészült és átadott-átvett ütemek után kell kedves ügyfeleinknek fizetni. Mivel cégünk a saját tőkéjéből finanszírozza az építkezések ütemeit, ezért alapvető fontosságú számunkra, hogy Megrendelőnk (és esetlegesen megbízott műszaki ellenőre) elégedett legyen. Ha nem lenne elégedett nem fizetné ki az adott ütemet. Éppen ezért nagyon odafigyelünk a minőségi, határidőre történő munkavégzésre.

Hogyan tudjuk időben átadni a családi házat és a megbeszélt minőséget tartani? Cégünk 50 db családi házban maximalizálta az általa évente felépíthető házak darabszámát. Ez nem kevés munkát jelent, de vannak cégek akik ettől is sokkal több ház generálkivitelezését vállalják be. Szívesen felépítenénk minden kedves érdeklődő ügyfelünk házát azonban a cégünk és az ügyfeleink által elvárt minőség csak így tartható. Mint a fenti cikkben részletesen olvasható, Magyarországon jelenleg óriási hiány van jó építőipari szakemberekből. Aki sok házat akar felépíteni az akarva-akaratlanul is rákényszerül, hogy mindenféle innen-onnan toborzott munkással végeztesse beruházásait ami biztosan a minőség, a műszaki tartalom és az átadási határidő rovására fog menni! Ez pedig az ügyfél bosszankodásához, elégedetlenségéhez fog vezetni. Ezt mi nem szeretnénk, ezért maximáltuk az éves felépíthető darabszámot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?