készház kecskemét fém panellal

Készház Kecskemét jövőbeni építkezőinek

Talán mindenki, aki a közeljövőben családi ház építését tervezi, azzal kezdi, hogy megpróbál minél több információt magáévá tenni a jelenleg elérhető kivitelezési lehetőségekről. A családi fészek nem néhány hónapra, vagy néhány évre épül, azért készül, hogy akár egész hátralévő életünket leéljük benne mi, és az egész családunk egyaránt. Fontos tehát, hogy már az elején elkerüljük a buktatókat, ne vegyünk zsákbamacskát, hiszen ha utólag szembesülünk a bizonyos előre nem látott problémákkal, mert nem a számunkra legmegfelelőbb döntést hoztuk, könnyen komoly falba ütközünk. Érdemes ezért ily módon akár készház Kecskemét környéki, akár téglaház választása előtt körültekintőnek lenni.

A készház

A készház Kecskemét és környékén is egyre könnyebben elérhető. Lényegében, ahogyan bárhol máshol, a gyorsház, vagy készház Kecskemét vonzáskörzetében is ugyanazt jelenti, mint máshol: előre elkészített fal, tető és födémszerkezet, amit egy – az építkezéstől független – műhelyben gyártanak le előre. Ezt követően pedig ezeket az elemeket szerelik össze az épület végleges helyén.

készház Kecskemét

Ezek az épületek készülhetnek agyagkavicsból, acélszerkezetből, faanyagból stb. Tapasztalataim szerint, a legcsábítóbb szempontok, amik miatt népszerű a készház Kecskemét jövőbeni építkezőinek:

  • Gyorsan felépül
  • Könnyű felfűteni
  • Olcsó

Az interneten tájékozódva sajnos legtöbbször csak kivitelezők elfogult cikkeire bukkan az avatatlan érdeklődő. Fontosnak érzem megemlíteni, hogy a készház Kecskemét környéki lehetőségeiben is két oldala van az éremnek. Erről a „Könnyűszerkezetes ház vagy téglaház?” című cikkünkben már korábban is írtunk.

Gyorsan felépül, hiszen nagy, előre legyártott építőelemek kerülnek összeszerelésre, amit egyébként kis létszámmal nemigen lehet megvalósítani. Bizonyos elemek pedig előre gyártással nem kivitelezhetők, ezekkel itt is számolni kell várakozási idővel, pl aljzatbeton. Bár ezeket az épületeket valóban könnyen fel lehet télen fűteni, a nyári melegben is ugyanilyen könnyen átmelegszik az épület, pedig akkor nem esik olyan jól. Amennyivel kevesebb lehet tehát a téli fűtés költsége, annyival több lehet a nyáron szükséges klimatizáció költsége. Ezen épülettípusok különböző technológiával, különböző anyagokkal épülhetnek, amik között valóban vannak látszólag olcsó megoldások. Viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy bármiről is legyen szó, árat csak a minőség rovására lehet alacsonyan tartani. Egy valóban minőségi megoldás nagy eséllyel többe is kerülhet, mint ahogy arra ezek alapján számíthatna az ilyen házban lakni vágyó. Ha pedig befektetési szempontból elemezzük ezeket az épületeket, szem előtt kell tartani, hogy ezek kevésbé értékálló megoldások, hiszen a könnyűszerkezetes házakat 30%-al alacsonyabb áron lehet később értékesíteni, mint egy téglaépítésű házat, és messze nem olyan időt álló, mint hagyományos társaik.

A téglaház

A téglaház építése sok évtizedes múlttal rendelkezik, a készház Kecskemét környékén is nem rég kialakult divathullámhoz képest. Több generációnyi szakértelem, és sok éves tapasztalat áll a rendelkezésre ezen a területen. Ebből kifolyólag ennek önálló bemutatására nincs nagy szükség, így a továbbiakban a készház Kecskemét tapasztalati viszonyításával fogom ezt megtenni, hasonló szempontok alapján.

A nagyobb múlttal, szinte már hagyománnyal rendelkező téglaház technológiák a még mai munkaerőhiánnyal sújtott Magyarországon is egyszerűbben, és kisebb kockázattal elérhetők, hiszen sokkal több tapasztalat, és tudás áll rendelkezésre. A mai modern építőanyagokkal könnyedén elérhető az épületeknek ugyanazon az energetikai tanúsítványa, mint a könnyűszerkezetes társaiknak, viszont a falak vastagabbak, nagyobb a tömeg, nyáron sem melegszik át úgy, mint könnyű szerkezetes társaik. A falak vastagságából adódóan mind a külső, mind a belső hangszigetelése is nagyságrendekkel jobb, így könnyen megtartható a magánszféra még a közös fallal rendelkező szobákban is. Nem lehet utolsó szempont az sem, hogy egy tégla épület sokkal időtállóbb megoldás, és egy igazán értéktartó, hosszú távú lehetőség.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?