ablak, nyílászáró

Ablak, nyílászáró – na de milyet vegyek?

Egy házépítés vagy lakásfelújítás az egyik, hanem a legfontosabb eleme az ablak más néven nyílászáró. Valószínűleg a legtöbbünk számára felmerülnek a következő kérdések; miszerint műanyag vagy fa ablakot érdemes vásárolni? Melyik márka terméke a leginkább megbízható? Minőség szempontjából számít-e az a tényező, hogy hol gyártják?

Az elmúlt pár évben a CSOK új lendületet adott az építőipar számára. Olyannyira virágzik, hogy számtalan építkezés zajlik folyamatosan, és egymást követően épülnek fel az újabbnál is újabb lakóépületek. A lakások felújítása is nagy lendülettel megsokszorozódott köszönhetően a kedvező hitelkonstrukcióknak és az energetikai felújítások után járó visszatérítendő kamatmentes Uniós támogatásoknak.  

Műanyag vagy fa ablak?

A műanyag ablakokra főként az jellemző, hogy arányait tekintve kedvező áron tudjuk megvásárolni, valamint tartósak, nem vetemednek, UV álló bevonattal készülnek, kiváló a hőszigetelő képességük és könnyű a tisztításuk is. Hátránya azonban, hogy esztétikai szempontból nem kínál választási lehetőséget, hiszen az egyszerű fehér szín nem mindig passzol az elképzelt álomotthon színvilágához. Természetesen felár ellenében nyújt némi variációt, többek között lehet fa mintázatú, egyedi színű, vagy akár fém hatású bevonatú is.

fa vagy műanyag ablak, nyílászáró?

A fa nyílászárók ezzel ellentétben igencsak esztétikusak, szintúgy jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, viszont meglehetősen magas árakon mozognak és ha nincsen rendszeresen szakszerűen kezelve a felületük, akkor könnyen vetemednek és korhadnak. Mivel egy jó minőségű fa nyílászáró közel háromszor annyiba kerül, mint egy műanyag ablak, minden attól függ, hogy mekkora az erre szánt anyagi keret.

Fa ablakok jellemzése részletesebben

Amennyiben fontos szempont az esztétika és mégis fa ablakra esik a választás, akkor fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy egy olcsóbb és gyengébb minőségű fa ablak beépítésével lehet, hogy több probléma merül fel a későbbiek során, mint amennyi örömet okoz a szépsége. Ha egy fa ablak közel annyiba kerül vagy kicsivel drágább, mint egy műanyag nyílászáró, az igen kecsegtető lehet, ám érdemes ekkor figyelembe venni, hogy a minőségi fa az egyik legdrágább anyag, így egyértelmű, hogy az alacsony árkategória nem a megfelelő minőséget kínálja.

fa ablak, nyílászáró

Érdemes olyan fa ablakot vásárolni, amire legalább 5 év felületkezelési garanciát vállal a gyártó, mivel a fa könnyen vetemedik, nedvesség hatására pedig korhad.

Fontos még odafigyelni arra is, hogy a választott nyílászárót minnél keményebb faanyagból készítsék, továbbá a lehető legvastagabb kerete és tokja legyen. Ajánlott a vásárlás során azt is megvizsgálni, hogy hossztoldott vagy toldásmentes eljárással készült-e. A hossztoldott ablakok olcsóbbak és könnyebben vetemednek, a toldásmentes nyílászárók viszont drágábbak és tartósabbak.

Műanyag nyílászárók jellemzése részletesebben

Egy műanyag ablak kiválasztásának három legfontosabb paramétere, hogy hány légkamrával rendelkezik, milyen vastag a keret (60 és 90 mm között) és mennyire kemény a műanyag. Minél több légkamrával rendelkezik az adott nyílászáró annál jobb a hőszigetelő képessége, valamint minél vastagabb a keret annál vastagabb az acélmerevítés is, ami az üveg súlya miatti elváltozást akadályozza meg. 

Amikor egy műanyag ablakról beszélünk valószínűleg mindenkinek elsőre a fehér szín ugrik be, azonban azt már kevesen tudják, hogy felár ellenében rengeteg színkombinációból választhatunk. Vannak olyan fa mintájú változatok is, melyek esetén alig lehet megkülönböztetni őket fa anyagától.

műanyag ablak, nyílászáró színválaszték

Üvegréteg

A jelenlegi energetikai követelmények szerint az új építésű házaknál legalább három üvegréteget, felújítás esetén pedig legalább két üvegrétegű ablakot szabad csak beépíteni.

Hol gyártják és hol szerelik össze az ablakot?

Fontos kiemelni már az elején, hogy alkatrész tekintetében nem feltétlenül a gyártási ország a lényeges szempont , hanem az, hogy hol szerelik össze az adott nyílászárót. Az Ausztriában, Németországban és Magyarországon összeszerelt ablakok a leginkább tartósak a piacon, a szakemberek is ezt tartják a legmegbízhatóbbnak. A délen, keleten és északon elkészített termékeket nem érdemes megvásárolni, mert ezt több negatív tényező is alátámasztja. A legtöbb probléma a minőségellenőrzéssel, a hosszú szállítási úttal és idővel van. Hiába kerül védőfólia az ablakokra és a keretre, egy többezer kilométeres kamionút és sokszori fel-lerakodás során gyakran megsérülnek a szállított ablakok. A hab a tortán pedig a garanciális ügyintézés nehézsége, melyet főként a nyelvi akadályok és a távolság nehezít meg a leginkább. A magyar, ausztriai és német gyártású ablakok a legjobb minőséget képviselik, teljesen más a minőségellenőzés, illetve nagyon fontos pozitívum, hogy a megfelelő csomagolásnak köszönhetően nem rongálódnak meg.

Melyik márkát válasszuk?

Mi a Hello Ház Kft-nél a Marshall Gealan műanyag nyílászáróit preferáljuk. Miért?

  • Német minőség, magyarországi gyártás, mely során szinte az egész előállítási folyamatot computer-ek által vezérelt gépek végzik. Ennek az a legfőbb előnye, hogy az emberi hiba mint rizikó faktor teljes mértékben ki van zárva.
  • Háromszoros tömítés záródáskor, mely a két ütközőtömítéssel, plusz egy középtömítésel olyan precíz a záródást biztosít, mint egy széf ajtajának. Ki van zárva a huzat, és a nedvesség, még viharos időjárás, és erős széllökések esetén is.
  • 83 mm-es tok- és szárnyprofil, ami kategóriáját tekintve az egyik legvastagabb és egyben legerősebbnek számít a piacon.
  • A 6 légkamrás, műanyag profillal rendelkező keret hőátbocsátási értéke Uf=0.92, mely a háromrétegű üvegezésnek köszönhetően (44 mm) Ug=0,5 hőátbocsátási értékkel is rendelkezhet, így akár teljesen megfelel a passzív ház értéknek.
  • A nyílászárók fa mintázatú, egyedi színű, vagy akár fém hatású bevonattal is rendelhetők

 

További információkért cserébe írj az [email protected] email címre vagy hívd a következő telefonszámot: +3620 394 3636

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?