Padlófűtés és / vagy radiátor? Melyik lebegteti a port?

Padlófűtés vagy radiátor? Melyik lebegteti a port?

Általánosan elterjedt tévhit a padlófűtéssel kapcsolatban, hogy „lebegteti a port”. A padlófűtéses rendszer alacsony előremenő vízhőfokkal dolgozik. A padlófűtés az egész családi ház alapterületén egyenletesen elosztva terül el, biztosítva ezzel az egyenletes hőleadást a családi ház minden pontján. A radiátoros rendszerek (melyeket már szinte nem is szerelünk) ezzel szemben magas előremenő vízhőfokú rendszerek. A szoba egy pontján elhelyezett radiátorból csak úgy dől, süt a forrólevegő, így a radiátorhoz közel nagyon meleg, attól távolabb pedig jó néhány fokkal hűvösebb hőmérséklet mérhető. 

A radiátor ezáltal majdnem úgy működik, mint egy ventilátor csak gyengébben. Alulról szívja a hideg levegőt, felül átmelegítve pedig távozik a levegő. Ez kvázi vízszintes portornádó. A padlófűtés ehhez képest sokkal mérsékeltebben, kisebb intenzitással dolgozik, viszont az általa biztosított kellemesebb hőérzet miatt akár 2 C fokkal visszavehető a termosztát hőfoka, ami a pénztárcánkat is kíméli.

Amennyiben a helyiség nagy ablakfelületekkel, nem eléggé szigetelt határoló szerkezetekkel rendelkezik, és a padlófűtés a megengedett felületi hőmérsékletek mellett nem pótolja a veszteséget, kiegészítő fűtést kell alkalmazni. Egy általunk épített családi ház már messzemenően teljesíti ezen kívánalmakat, ezért nem szükséges semmilyen egyéb segédfűtést kialakítani. A padló felületi hőmérsékletét elsősorban egészségügyi szempontok miatt, de szerkezeti okokból is maximálni kell. A tartózkodó térben, szegélyzónában, illetve a fürdőszobákban eltérő a megengedhető padlóhőmérséklet. Normál tartózkodási térben max. 29 °C, szegélyzónában max. 35 °C, fürdőszobában max. 33 °C engedhető meg. Ritkább csőfektetéssel, alacsonyabb vízhőmérséklettel alacsonyabb padlóhőmérséklet és hőleadás választható, sűrűbb csövekkel, magasabb vízhőmérséklettel nagyobb értékek. Ezért is fontos, hogy elkészítés előtt méretezzük a padlófűtést. Határozzuk meg az adott előremenő vízhőmérséklet, és az alkalmazott padlószerkezet, illetve burkolat figyelembevételével a megfelelő csőosztást és ezzel az elérhető hőteljesítményt.

Gyakori kérés, hogy a helyiségek egy része padló-, más része radiátoros fűtéssel működjön. A padlófűtés alacsony hőmérsékletű fűtésrendszer. A radiátoros fűtés magas hőmérsékletű fűtésrendszer. A kettőt kombinálni lehet, de nem igazán célszerű mivel a korszerű kondenzációs gázkazánok alacsony előremenő vízhőfok esetén dolgoznak kiváló hatásfokkal. A radiátorok beépítésével ez a hatásfok romlik, ami nyilvánvaló többletköltséget eredményez gázszámlánkban. Általában csak a fürdőszobában helyeznek el sugárzó törölközőszárító radiátort, manapság azonban már ez is kiváltható a rendkívül jól és gyorsan szabályozható infra felületfűtő berendezésekkel, ami akár a burkolat alá rejtve is elhelyezhető! Azonban a fürdőszobákban nincs is kellemesebb mint egy langyos padlón lépkedni, és egyben szárazon is tartja a felületet.

Az ideális burkolat padlófűtés esetén

A padlófűtés szempontjából fontos a padlóburkolat anyaga. Ideális esetben kő, vagy padlócsempe alá fektetik a csöveket. Lamináltpadló vagy parketta alá is fektethető padlófűtés itt ügyelni kell a speciális lukacsos alátétfólia használatára, illetve azon típusok kiválasztására, amelyet a gyártó is ajánl padlófűtéses rendszerhez.

A megfelelő hőmérséklet

A szoba hőmérséklete, ahol élünk, dolgozunk vagy szórakozunk, fontos szerepet játszik közérzetünkben. Nem lehet hidegebb vagy melegebb pillanatnyi igényünknél, amely függ öltözködésünktől és attól, hogy éppen mit csinálunk. A tevékenység és a ruházkodás eltérő az egyes helyiségekben, ezért a szobahőmérsékletet ennek megfelelően kell biztosítani. Egy családi ház tipikus hőmérséklete: konyha 19 fok, nappali 20-21 fok, fürdőszoba 23 fok, hálószoba 18 fok, előtér 18 fok.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az ideális környezeti hőmérsékletigény eltérő az egyes személyeknél. Így szükséges, hogy a szobák hőmérséklete szabályozható legyen.  A padlófűtések hőtehetetlensége miatt (lassabban melegszik fel és lassabban hűl le) korábban az volt az általános vélemény, hogy nem célszerű helyiséghőmérséklet-szabályozást alkalmazni. Tehát, ha elutazunk nem biztos hogy megéri túlzottan levenni a fűtést, mivel a visszafűtésnél ezt úgy is meg kellene fizetnünk.

A költséghatékonyság és komfortérzet szempontjából is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a padlófűtéses (vagy fal, mennyezetfűtéses) rendszerek BOSCH kondenzációs kazánnal kellemesebb hőérzetet, és kevesebb gázszámlát jelentenek a felhasználó számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?