környezettudatos építkezés

Hogyan építsünk környezettudatosan?

Manapság egyre gyakrabban kerül szóba a környezettudatosság témája és ez hazánkba is igen komolyan foglalkoztatni kezdte az embereket. Eddig rengeteget hallottunk az élelmiszert és a háztartást érintő takarékoskodásról, azonban mostmár az építőipar is jelentős figyelmet fordít arra, hogy a leginkább ökoházat legyen képes felépíteni a környezettudatos megrendelők számára. 

Melyek azok a meghatározó szempontok, amik alapján felépülhet egy ökoház?

(1) Hosszútávon érdemes gondolkodni

Nagyon fontos tényező, hogy mégis meddig tervezzük otthonnak az adott házat, hiszen egy környezettudatos építkezés a folyamat során drágább lehet, ami nyilvánvalóan hosszú idő után tud majd megtérülni. Tehát, ha csak ideiglenes otthont szeretnénk építeni, akkor nem feltétlen ez az építési elv lesz a legjobb választás. Ezzel ellentétben nagyon sokan vannak, akik ha építkezésre hajtják a fejüket, akkor nem szeretnének tovább költözni, ezért előre gondolkodnak mind a születendő gyermekek tekintetében, mind az esetleges nagyszülői gondoskodásról. Amennyiben ilyesmi elképzeléssel rendelkezünk, akkor mindenképpen érdemes megfontolni az ökoház építését, hiszen egy ilyen távlatban biztosan meg fog térülni a belefektetett anyagi többlet és nem mellesleg a környezet is jobban védve lesz a káros anyagoktól. 

ökoház

(2) Minden esetben körültekintőnek kell lenni 

Minekutána nagyon sokan nyitottak rá, hogy mentsük meg a környezetünket, ezért rengeteg hamis tévhit is kering a levegőben, hogy ezek által félrevezessék a vásárlókat. Nincs ez másképpen a “környezetbarát”  építőanyagok tekintetében sem, ugyanis számos olyan terméket is ellátnak ezzel a jelzővel, aminek bizony köze sincs ehhez. Ennek következményeképpen mindenkor járjunk utána, hogy milyen építőanyagot fogunk megvásárolni és az valóban úgy lett előállítva, hogy védje a környezetet. 

környezetbarát építőanyagok

(3) A kivitelezés egészében legyen környezetbarát

Nem csak nekünk kell törekedni a felesleges energia felhasználás csökkentésére, hanem az egész munkafolyamatot érintve kell erre odafigyelni. Tehát ha van rá lehetőségünk, akkor kísérjük figyelemmel, hogy minél kevesebb anyag hátralék legyen az építkezés során, azaz a drágán megvásárolt öko építőanyag legyen maximálisan felhasználva, hogy ne menjen kárba. A szemét gyűjtésére fenntartott konténer nem éppen alkalmas a legtöbb vegyi hulladék eltávolítására, ugyanis szabályozva van, hogy mit is lehet oda gyűjteni. 

(4) Gondoljuk át pontosan mekkora házra is van szükség

Lehet, hogy a legtöbb esetben inkább jellemző az a verzió, hogy bár nagyobb házra tartanának igényt, sajnos mégsem engedhetik meg maguknak, hogy meg építhessék a szükséges négyzetmétert. Azonban vannak, akik már olyan helyiségekre is áldoznak, amikre nem feltétlenül lesz szükségük a jövőben. Lehet, hogy több olyan kihasználatlan tér is a ház részének van tervezve, ami valójában soha nem lesz kihasználva. Hosszútávon csak feleslegesen lesz fűtve, ezzel felesleges energiát használva és nem mellesleg a pénztárcát sem fogja majd kímélni a kedvezőtlen végösszegű számla. 

kicsi ház vs nagy ház

(5) Nem mindegy, hogy hova építkezünk

Ha már a környezettudatosság a téma, akkor szeretnénk elmondani, hogy bizony az sem érdektelen szempont, hogy hol történik majd meg a telek vásárlás. Talán ez az amire a legkevesebben gondolnak, hiszen a saját érdekeket szem előtt tartva igencsak hívogató lehet egy zajoktól távolabbi, csendes festői környezetben megvásárolt telek. Természetesen számos problémára megoldást jelent, hogyha az erdő közelében, vagy a domb tetején épülne meg az álom otthon, mégis ha belegondolunk abba, hogy azzal mennyi kárt okozunk a természetnek, akkor lehet jobb újragondolni az ötletet. További fontos szempont, hogy hiába is tartjuk távol a zajos aszfaltot, vagy a sok szomszédot, arra is gondolnunk kell, hogy egy ilyen elhelyezkedésű ház mindennapi megközelítéséhez bizony minden alkalommal autót kell majd használni, ami nem éppen környezettudatos cselekedet, tudván hogy az autó mennyire szennyezi a környezetet. Érdemes tehát megfontolni, hogy pontosan hol is legyen a telek vásárlás!

építési telek

(6) Ne csak a jelenlegi körülményeket tartsuk szem előtt

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen technológiával épül fel egy ház, ugyanis ha nem megfelelő módszerrel zajlik az építkezés és erre későn derül fény, akkor egyáltalán nem környezetbarát megoldás, ha éveken belül újra hozzá kell majd nyúlni. Célszerű előre gondolkodni ebből a szempontból is és alaposan körülnézni, hogy mik is azok a hosszútávú megoldások, amik a környezetünkre nézve is biztos végeredményt nyújtanak. A mai modern tudománynak köszönhetően igen sok lehetőség van erre, ezért ne sajnáljuk az időnket oda szánni és alaposan áttanulmányozni, hogy miként is lesz célravezető az építkezés technológiája. 

fémszerkezetű ház vs téglaház

(7) A ház megfelelő tájolásával sok energiát takarítunk meg

Igencsak nem mellékes szempont, hogy a jövőben mennyi világosság jut majd be a ház legfőbb helyiségeibe, hiszen ha sokáig elegendő természetes fénnyel vagyunk ellátva, akkor azzal rengeteg energiát tudunk megspórolni. Minél hosszabb ideig vagyunk energiát adó napfénnyel ellátva, annál kevesebb lámpát kell majd használni a jövőben. Itt jön akkor szóba az a gondolat, hogy amikor telket választunk már figyelni kell arra, hogy a ház tájolása mindenképpen déli legyen. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez az aprónak tűnő kis elővigyázatosság bizony 10%-al képes csökkenteni a jövőbeli energiafelhasználást és ha sokáig tervezünk majd ott lakni, akkor ez nem kerülheti el a figyelmünket. 

sötét szoba

(8) A szigetelés nagyban meghatározza az energiafelhasználást

Egy tökéletesen megválasztott szigetelési technológiával bizony rengeteget spórolunk a jövőre nézve. Ezen a területen a legfontosabb szempont, hogy a hőszigetelés mindenhol tökéletesen egyenletes és folytonos legyen, ugyanis ha ez nem így lesz kivitelezve, akkor nagyon sok probléma merül majd fel és hőhidas lesz a ház. Ne hanyagoljuk tehát el ezt a lépést sem és ne sajnáljuk az időt oda szánni arra, hogy megfelelő minőségű és elegendő vastagságú szigetelést válasszunk az épülő otthonunkhoz. A szigetelés egyenletes elhelyezését az alaptól kezdve a lábazaton, a falakon, az ablakokon, az áthidalásokon és a födémtől keresztül a tetőig biztosítani kell. 

ház szigetelés

(9) A mindennapi életben is legyünk energiatakarékosak

Ha már kiveséztük, hogy mi mindenre kell odafigyelni a környezetbarát elvek szempontjából az építkezés során, akkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy ha elkészült a ház, akkor a bent lakás során is valósítsuk meg ezt a jó elgondolást. Hiába az a sok idő és energia befektetése az apróbb részletekbe,  hogyha azután már nem fordítunk erre alapos figyelmet. Aki szem előtt tartja a környezettudatos gondolkodást az élet minden területén, az pontosan tudja, hogy mégis mennyire összetett dolog is ez az egész. Ekképpen lakjuk tehát az otthont, hogyha így szeretnénk eljárni minden tekintetben, ezért figyeljünk arra is, hogy a tisztán tartáshoz környezetbarát termékeket használjunk és télen inkább öltözzünk fel jobban, mintsem a termosztát legyen magasabb hőfokra állítva.

(10) Válasszunk energiatakarékos berendezéseket

Szerencsére rengeteg olyan termék van már a piacon, ami képes felesleges energiát megtakarítani a mindennapi használata során. Ha másra nem is figyelnek az emberek, erre mégis elég sokan gondolnak és inkább az alacsony energiafelhasználású háztartási termékeket választják otthonukba tudván, hogy mennyire pénztárcakímélő is lesz majd az évek során. Ez az A++ kategorizálás szinte mindenhol elérhető és nem csak a háztartási gépekre vonatkozik, hanem a világító testekre is és természetesen a fűtési rendszerre is. Ez a másik olyan tényező, amire mindenképp érdemes rááldozni, mert lehet, hogy drágább lesz, de hosszútávon megtérül és pénztárcabarát megoldást eredményez, ezért aki tudja, az válasszon a megújuló energiát biztosító lehetőségek közül.

A energia osztályú háztartási gép

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?