építési telek

Hogyan keressünk építési telket?

„Tiszta udvar, rendes ház”, avagy út a tökéletes telektől, álmaink kertes házáig Kecskeméten.

Egy kertes háznak sosem volt még akkora értéke, mint a 2020-as években és itt nem csak az ingatlanok piaci értékének szárnyalásáról van szó. Egy saját ház és az otthonunkhoz tartozó zöld-füves „nyugalom szigete”, a rohanó világ zajától vagy éppen vírusaitól felbecsülhetetlen kincsnek bizonyult az utóbbi hónapokban. Sokak szerint kulturális, vagy történelmi örökségünk a saját otthon megteremtésének igénye, ám sokszor az építkezést vagy a házvásárlást szimplán az albérletre kifizetett néhol irreálisan magas összeg motiválja. Szerencsénkre Magyarországon az új otthonukat keresők sok lehetőség közül válogathatnak, mikor kezdő támogatások után járnak. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy kis országunkban igen magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya.

építési telek

Miután meghoztuk a korántsem könnyű döntést, hogy építkezésre adjuk a fejünket, engedjék meg, hogy segítséget nyújtsunk megválaszolni a következő fontos kérdéseket:

Hol? mekkora? milyen? és mennyiért nézzek telket?

Mielőtt azonban belekezdenénk a telek keresésbe, fontos, hogy legyen egy elképzelésünk arról, hogy mekkora és milyen típusú házat szeretnénk. Mivel a telek mérete és övezeti besorolása akár korlátozhatja is, hogy annak hány százalékát építhetjük be, ezzel akár limitálva családi házunk méretét. És itt fontos megemlítenünk pár száraz adatot a telkekkel és háztípusokkal kapcsolatban. Ugyanis az sem mindegy, hogy könnyűszerkezetes házat vagy téglaházat álmodtunk meg magunknak, mivel körülbelül 20-23 %-át a háznak a fal teszi ki és egy belterületen általában 10-80 % között mozoghat telek beépíthetési aránya. Egy példával élve egy átlagos 100m2-es téglaház esetében akár 5-10m2-rel kisebb hasznos lakóterű otthont eredményezhet, egy könnyűszerkezetes házzal összehasonlítva. És egy 700 m2-es kertvárosias és falusias lakóterületű építési övezetben lévő telek, 30%-os beépíthetőségénél akár korlátozásokba is ütközhetünk, ha mondjuk 200 m2-nél nagyobb házat álmodtunk meg magunknak. Félreértések elkerülése végett, ezzel a példával nem a könnyűszerkezetes házakat próbáljuk népszerűsíteni, csupán felhívni a figyelmet arra, hogy már rögtön a telek kereső útra hasznos szakmai segítséggel menni.

Miután megtaláltuk az ideális méretű telkünket, fontos leellenőriznünk a tulajdoni lapot, mert sokszor maguk a telektulajdonosok sincsenek tisztában a telkük besorolásával. Itt olyan információk után kell kutakodnunk, mint a kül- vagy belterület besorolása, a beépíthetőségi aránya vagy, hogy mennyi a beépítetlen terület, mert az jelzi, hogy építési telekről van-e szó. Ezen kívül mindenféleképpen meg kell győződni arról, hogy az adott terület tényleg az eladó birtokában van-e, hogy jelzálog és egyéb terhelés mentes, vagy esetleg van-e valakinek elővásárlási joga a telekre. Jó, ha tisztában vagyunk a telket érintő egyéb lehetséges jogokkal is, mint például szolgalmi jog vagy közmű átvezetés (Ilyen lehet például, ha a telek mögött lévő terület megközelíthetősége csak a megvásárolni kívánt telken keresztül lehetséges, így az áthaladást a későbbiek során is lehetővé kell tenni.). Még akkor is, ha úgy tűnik a végéről kezdjük a telek keresést, fontos először a beépítési előírásokról tájékozódni, hogy tudjuk az elképzelt otthonunk álom marad csupán, vagy valósággá is építhető a helyi Építési Hatóságok áldásával.

tulajdoni lap

A közművekre is hasonló figyelmet kell fordítani a telek kiválasztásnál, és nem szabad megelégedni az eladó optimista hozzáállásával, hogy „majd a közeljövőben lesz minden” hanem az adott közmű-szolgáltatónál ajánlott leellenőrizni. Természetesen, azaz ideális, ha már be van vezetve a telekre az összes közmű. Ha azonban telken kívül van, akkor hozzá kell adni a bevezetési költségeket a telek árához, amely sokszor nem egy olcsó vagy egyszerű művelet. Kecskemét vonzáskörzetében vannak olyan részek is, ahol még az utcán sincs minden közmű, és ha nem a nomád életmód a célunk, akkor ebben az esetben utána kell járnunk, hogy egyáltalán megoldható-e a létrehozása, és ha igen mennyibe kerül.

Miután a száraz, jogi részét áttárgyaltuk, akkor jöhet a már kedveltebb ám annál szubjektívabb része a tökéletes telek megtalálásának. Az ideális helyszín kiválasztása. Személyiségtípustól kezdve, jövőbeli tervek, munkahely vagy iskola közelségtől, kis-család-nagy-család figyelembe vételéig mindent át kell tárgyalni, mikor a jövőbeli telek helyszínét keressük. Ugyanakkor hasznos azt is figyelembe venni, főleg ha befektetésnek szánjuk az ingatlant, hogy egy frekventáltabb telekre épített ház rövidebb idő alatt, jobb áron értékesíthető. Ha esetleg nem ismeri jól Kecskemét városát és annak vonzáskörzetét, hasznos ehhez is szakember véleményét kikérni, hiszen nincsen rosszabb érzés, mint mikor álom-otthona élvezhetetlenné válik a környezeti zajoknak, esetleges rossz szomszédoknak ’köszönhetően’.

Sokan apróságoknak tartják, ugyanakkor nagyon fontos belevetni magunkat a telek minden részletébe, mint például; elosztás, forma, lejtés és tájolás. A telek formáját tekintve a legfontosabb, hogy elég széles legyen, ezt leszámítva pedig a nyújtott téglalap, vagy négyzet alakú forma a legideálisabb. De azt is jó, ha ide vesszük, hogy mi az ami már megtalálható a telken, fák, esetleges erdő, vagy más építmény, hiszen ez is befolyásolja majd, hogy hova építkezünk, vagy mennyi átalakítás szükséges az építkezés előtt. Fontos megemlíteni még az esetleges szomszéd telekhatárhoz való elhelyezkedését, és ha kétségeink merültek fel nézzük meg a szomszédos telek épületeit a tulajdoni lapon is. Ugyancsak egy rossz érzés, ha más hanyagsága, vagy hibája miatt a mi álmunk és álom otthonunk kerül korlátozásra.

tájolásMikor a telek tájolásról beszélünk nem csak a sokak által ismert déli, délnyugati, vagy nyugati irányokra kell gondolni. Hivatalos fogalommal élve, a tájolás az épület telken belüli elhelyezését, helyiségeinek és nyílászárói irányát jelzi, ám a tájolás elsősorban a kilátás és a benapozottság szempontjából lényeges. Azonban sok országban, ennek sokkal fontosabb jelentősége van, hiszen a nap szöge, ereje és melege hatalmas változást okozhat egy házon és annak villanyszámláján. Egy jó tájolású napos háznál, ugyanis kevesebbet költünk fűtésre-hűtésre (főleg ha napelemes házban gondolkodunk) és a nedvesedés, esetleges penészedés is ritkábban jellemző rá. Gyakran azonban a településkép annyira kötött, hogy nem csak azt korlátozza, milyen típusú ház építhető a telekre, hanem annak tájolását is. Azonban ha a szerencsések közé tartozunk, és a megfelelő tájolás szerint tudunk építkezni, az „otthon melege”akár egy új napos értelmet nyerhet. Ugyanis egy megfelelően árnyékolt déli homlokzat esetében az évszakok közötti beesési szög különbségének köszönhetően az is elérhető, hogy nyáron árnyékos, télen pedig napos legyen otthonunk.

A családi házak építése során, a magyarokra inkább az elzárkózódás jellemző, előtérbe helyezve a csendes, nyugodt utcákat, ugyanakkor ugyanezek az emberek központi környéket is keresnek, közel az iskolához és bevásárlóközponthoz. Mivel már itt is több ellentmondásba ütköztünk az sem meglepő, hogy a legtöbben olcsón akarnak frekventált helyen építkezni. Sajnos ez még akkor is nehezen kivitelezhető, ha a segítségünk úgy ismeri Kecskemétet, mintha ő rajzolta volna a térképet. Ugyan ideális esetben építkezni még mindig kevesebb kompromisszummal jár, mint használt ingatlant vásárolni, a telek vásárlása egyértelműen az építkezés azon része, ahol nincs helye megalkuvásnak. Ezért egy jó helyen lévő telekre, amely megfelel a cikkünkben említetteknek, nem szabad sajnálni a pénzt.

Amennyiben nem szeretnél bajlódni a telek kereséssel, nézz szét saját projektjeink között, mi odafigyeltünk mindenre 🙂

[one_third]

Előfinanszírozás

0 Ft önerő, 100% bizalom – mi előfinanszírozzuk a házépítésed, fizetned csak az egyes építési ütemek elkészülte után kell.

[/one_third]

Ár-garancia

Tartjuk magunkat a szerződött árhoz, vagyis rejtett költségek nélkül pontosan annyit fizetsz, amennyiben megállapodtunk.

[one_third_last]

Idő-, és minőség garancia

Családi házad akkor és abban a minőségben kerül átadásra, ahogy azt vállaltuk, ezért a határidőre történő átadást kötbér ellenében is vállaljuk!

[/one_third_last]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?