Hogyan válasszuk ki a megfelelő falszínt otthonunkhoz?

Amikor otthonunkat dekoráljuk, az egyik kulcsfontosságú döntés a megfelelő falszín kiválasztása. A falak színe meghatározza az egész tér hangulatát és befolyásolja azt is, hogyan érezzük magunkat az adott helyiségben. A különböző színek növelhetik, de ugyanakkor csökkenthetik is optikailag a szoba méreteit.

Emellett fontos figyelembe venni a következőket is:

  • Hogyan változik a falszín különböző időszakokban. A színek napfényben és mesterséges fényben is más árnyalatúak
  • A család tagok egyéni ízlésének figyelembe vétele. Egyesek szeretik a kontrasztos színeket, míg mások a lágyabb árnyalatokat részesítik előnyben.
  • Gondoljunk az adott helyiség funkciójára. Például a nappaliban lehet, hogy olyan nyugtató színeket szeretnénk használni, amelyek segítik a pihenést, míg az irodában vagy dolgozószobában inkább stimuláló színeket választanánk. 
  • Milyen színű és stílusú bútorok és kiegészítők kerülnek be a szobába,
  • Milyen burkolata lesz a szobának (meleg- vagy hidegburkolat)
  • Milyen a fal minősége (glettelt fal, tapétázott, vályog vagy tégla stb.) 
  • Milyen funkciót tölt be az adott helyiség,
  • Mennyit használjuk a helységet

A színek kiválasztásánál fontos a kísérletezés és a személyes tapasztalatok alapján történő döntés. Érdemes kipróbálni különböző márkákat, színmintákat, és kiválasztani azt az árnyalatot, amely a legjobban illeszkedik az egyéni igényekhez és a környezet stílusához.

 

A színek pszichológiája – avagy hogyan válaszd ki a megfelelő falszínt

Mielőtt belevágunk egy szoba kifestésébe, nézzük meg részletesebben az egyes színek pszichológiai hatását. Néhány szín például képes nyugtató, relaxáló érzést kiváltani, míg mások energizálhatnak és élénkítő hatással lehetnek.

Kék:  A kék egyes árnyalatai nyugtató hatásúak lehetnek és segíthetnek csökkenteni a stresszt. A sötétebb kék árnyalatok segítenek elalvás előtt, de legyél óvatos a túl sötét színekkel, mert nyomasztólag is hathat. Kis méretű szobába mértékkel érdemes használni, illetve egyes kék árnyalatok hideg érzetet adhatnak.

Zöld: A zöld színek frissességet és harmóniát sugároznak. A természetközeli árnyalatok csökkentik a stresszt és a kiegyensúlyozottabb közérzetet adhatnak számunkra.

Piros: A piros élénk és energizáló hatású, növelheti az aktivitást, de vigyázat, a túlzott piros szín használata fokozhatja az idegességet, és az étvágyat is, így érdemes mértékkel alkalmazni. Gyerekszobában egyáltalán nem javasolt.

Sárga: A sárga színek vidám és derűs hangulatot teremthetnek. Jó választás lehet olyan helyiségekben, ahol sok időt töltünk, mivel növelheti a hangulatunkat, segíthet a kreativitásban, az otthoni munkavégzésre is jótékony hatása lehet.

Szürke: A szürke árnyalatai eleganciát és időtlenséget sugároznak. Nehezebben határozhatók meg az érzelmi hatásai, de könnyen kombinálható más színekkel, ezért egyszerűen változtatható az otthon stílusa, de egy idő után unalmassá válhat.

Barna: A földszínek árnyalatai, melegséget és kényelmet sugároznak. Ideális választás lehet olyan helyiségekben, ahol az otthonosság érzetét szeretnénk hangsúlyozni. Sok stílushoz illeszkedik.

 

 

Lila: A lila egy összetett szín, amely a kék nyugtató hatását és a piros élénkségét kombinálja, ugyanakkor tompítja. Különböző árnyalatai romantikus és titokzatos hangulatot teremthetnek vagy igazán egyedi feltűnő hangulatot is teremthetünk vele. Egyesek szerint segíthet a kreativitás fokozásában és a meditációban is.

Rózsaszín: A rózsaszín gyakran kapcsolódik a gyengédséghez, romantikához és a szeretethez. Világosabb árnyalatai nyugtatóan hatnak, míg élénkebb árnyalatai energizáló hatást fejthetnek ki. Gyakran alkalmazzák gyerekszobákban és nőies terekben.

Fehér: A fehér tisztaságot, egyszerűséget és tisztaságot sugároz. Optikailag növelheti a tér érzetét, és kiváló alap lehet más színek kiemeléséhez. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a túl sok fehér hideg és steril környezetet eredményezhet.

Fekete: A fekete erőt és eleganciát sugározhat. Jól kombinálható más színekkel, és mélységet adhat a térnek. Azonban a túlzott fekete használat depresszív vagy sötét hangulatot is teremthet, így érdemes mértékkel alkalmazni. Főként kiegészítőként érdemes használni, kiemelve az eleganciát.

A színkör segíthet az összehangolásban

Egy festékboltban számos festék típussal és árnyalattal találkozhatsz, és némelyik szinte alig tér el egymástól, látszólag. Ha ismered az alapszíneket, az segíthet abban, hogy az egyes árnyalatok hogyan párosíthatóak más színekkel így, valamivel könnyebb lehet a választás. A színkörön a szemben álló színek kiválóan kiegészítik egymást és izgalmas, harmonikus kontrasztot hozhatnak létre egy térben és a berendezésben. Ez azért van, mert ezek a színek egymás ellentétei, így a kombinációjuk élénk és vonzó látványt eredményez. Már a tervezés fázisa alatt érdemes kísérletezni ezekkel a színekkel, hogy megtaláljuk azt a egyensúlyt és atmoszférát, amely megfelel az adott helyiség vagy design céljainak.

Színpróba a falon – egyszerűbb döntés 

Számos üzletben könnyedén be lehet szerezni festék mintát, így a kiválasztott színeket kipróbálhatod az adott falon, kis területen, ezáltal egyszerűbb lesz a döntés. Érdemes megfigyelni, hogyan változik a szín különböző napszakokban, különböző fényviszonyok mellett. Minden márka máshogy fed, mások az előkészületek is, ezért fontos tudni, hogy fed “szűz” falon, milyen színe lesz, ha már meglévő színre festünk és másképp kell használni ha tapétát festünk át.

 

És most jöjjenek a falszíntervező szoftverek

Az interneten számos ingyenes és fizetős szoftver áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a falszín kiválasztásában. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy virtuális módon teszteld a különböző színeket anélkül, hogy ténylegesen festésre kerülne sor.

Kezdjük a A DULUX  festékmárkával, sokan ismerik és szeretik is a színeiket, és van színtervező programja magyar nyelven, amit telefonról is elérhető. A cég számos egyéb festési tanácsot is ad, így alaposan körbe járhatod a falfestéssel kapcsolatos kérdéseket, felkészülhetsz a felújításra.

A TRILAK- nak is van színtervezője, ami  hasonlóan a Duluxhoz, fel tudsz tölteni saját képet, így a szakkereskedésbe, már konkrét színkóddal tudsz érkezni.

És íme néhány külföldi oldal:

Sherwin-Williams ColorSnap® Visualizer

Ezzel a programmal mind számítógépen, (angol nyelven), mind appként letöltve a telefonodra, könnyedén megnézheted, hogy melyik szín lenne az ideális számodra. Feltölthető saját kép az adott helységről, és máris kezdődhet a tervezés.

A másik ilyen program, amit könnyen lehet használni (angol nyelven), BEHR cég színtervező programja, hátránya hogy csak asztali gépen elérhető. Itt is lehetőség van feltölteni saját képet, a színekről is van leírás, színkódok találhatóak.

Ha bizonytalan vagy kérj tanácsot szakembertől

Bár a szobafestést sokan maguk végzik, nem hívnak szakembert feltétlen az ilyen munkálatokhoz, de azért előfordul hogy kifoghat rajtunk mégis ez a feladat, pl. nem jól fed, nem megfelelően szárad, visszaszedi a henger a festéket, nem lett jó a szín, nincs jól előkészítve a fal, ezért foltos marad stb. Ebben az esetben illetve már a festés előtt, ne félj megkérdezni egy szakembert vagy akár a szakkereskedőt. Ők már kellő tapasztalattal rendelkeznek a színek kombinálásában és a helyiség megfelelő atmoszférájának kialakításában, továbbá tudják, hogy milyen falra, milyen festék javasolt, illetve milyen előkészítés szükséges ahhoz, hogy a falfesték megfelelően tudjon tapadni és fedni, továbbá hogy mennyi festékkel, alapozóval stb. kell számolni.

Az otthonunk festése szórakoztató, kreatív folyamat is lehet, és a megfelelő szín kiválasztásával egyedi hangulatot teremthetünk. Legyél bátor és kísérletezz, hogy megtaláld azt a színt, ami igazán kifejezi stílusod és személyiséged!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?