infrafűtés működési elve

Infrafűtés avagy a CALEO Fűtőfilm

Az építkezés során rengeteg kérdés merül fel, ezért többek között egy nagyon gyakran emlegetett témakört fogunk részletesebben is érinteni. Sokan sokfélét mondanak, ezért nem könnyű eligazodni abban a kérdésben sem, miszerint milyen fűtés mellett érdemes dönteni és melyik az a legújabb és legtakarékosabb technológia, ami akár hosszabb távon is megéri. 

Az eddig már jól ismert fűtés rendszerek mellett a nemrégiben megjelent infrafűtés körüli kérdéseket, illetve a CALEO fűtőfilm működését is ismertetni fogjuk a cikk kapcsán. Aki éppen építkezés előtt áll, vagy már folyamatban van, esetleg ház felújításon gondolkodik, annak érdemes áttanulmányozni az alábbi cikk tartalmát, hiszen biztosan aktuális lesz a topik és akár segít a döntéshozatalban. 

CALEO fűtőfilm - infrafűtés

 

Először tisztázzuk pontosan, hogy mit is jelent ez a bizonyos CALEO fűtőfilm, hiszen előfordulhat, hogy sokan még csak nem is hallottak róla és teljes mértékben egy újdonsággal találják szemben magukat. 

Ez a fűtési technológia a modern építőipar egyik kulcsfontosságú újítása, ami az egyik legkedveltebb módszert, a padlófűtést szabadalmaztatta tovább. Ennek következtében még könnyebb beépíthetőséggel bír, valamint emellett a használat során egy sokkal hatékonyabb működést is ígér. Ez a CALEO fűtőfilm lényegében egy extra vékony padlófűtési rendszer, aminek segítségével nagyon könnyedén alakítható ki szinte bárhol egy önálló, avagy kiegészítő célra szánt fűtési struktúra, de ami még ennél is kiemelkedőbb jellemzője az, hogy ez akár utólag is létrehozható. A CALEO fűtőfilm beépítése közvetlenül a burkolat alá, valamint ennek az ágyazó rétegébe történik, ezért abban az esetben sem okoz semmilyen mértékű szint emelkedést, hogyha utólag kerül sor a beépítésére. További érdekessége az is, hogy az eddig már jól ismert és hagyományos padlófűtési módszerhez képest ez az újdonsült technológia csak minimális mértékben veszi igénybe az aljzatbeton hőtároló képességét, ami végül lehetővé teszi, hogy az adott házat ne órákba teljen, hanem akár percek alatt is lehetséges legyen felfűteni. Ez a szabadalmaztatott technológia szinte mindig egyedi tervezést igényel, tehát minden egyes ház esetében más-más úton kerül beépítésre, amit az alaprajz paraméterei, illetve az energetikai besorolás együttesen határoznak meg. Előfordul olyan is, hogy bizonyos födémek esetében szükségszerűvé válik a szokásostól különböző rétegrend használata, de ez természetesen az előzetes felmérés során napvilágra jön. 

infrafűtés működési elve

Ez a módszer teljes mértékben alkalmazható önálló fűtési rendszerként akár -20 C-ig is, emellett a szerkezet fűtőelemei több teljesítményben is rendelkezésre állnak. Egy magasabb teljesítménnyel bíró rendszer abszolút alkalmas egy adott épület teljes önálló fűtéséhez, míg az alacsonyabb teljesítményű szerkezetek tökéletesen funkcionálnak kiegészítő fűtésként egy már meglévő egyéb módszerrel kiépített fűtési típus mellé. 

A témakör kapcsán felmerül még egy érdemleges kérdés, ami a CALEO fűtőfilm avagy fűtőszőnyeg topikot érinti, ezért most ezt is részletezzük. 

A különböző ragasztással, vagy rögzítéssel, illetve a fektetéssel kapcsolatos tényezők határozzák meg az egyes fűtőelemek kiválasztását, ezért más-más technika szükséges a kialakításához. Az elektromos fűtőszőnyeg alkalmazása a legcélszerűbb a ragasztott burkolatok esetében, hiszen ezen a rétegen keresztül nem köt át sem a csemperagasztó, sem az aljzatkiegyenlítő. Ezen módszer kiépítésénél a hálós hordozóréteg képes biztosítani az aljzatbetonhoz való megfelelő tapadását a ragasztó anyagoknak. Ilyen burkolatok többek között a csempe, járólap, padlószőnyeg, gránit, vinyl és greslap is. 

CALEO fűtőfilm - infrafűtés

A másik típus a fentebb említett fűtőfilm, amit leginkább laminált padlózat esetén javasolt működtetni, hiszen ezek a fajta járólapok nem éppen jól vezetik a hőt, ezért itt célszerű minél alacsonyabb hőmérsékletet, ámde annál nagyonn hőleadó felületet alkalmazni. 

A típusoktól függően ugyanazon meghatározó tényezők szükségesek a beépítéshez, amik között szerepel egy padlófűtéshez alkalmas burkolat, száraz, sík, pormentes aljzat, továbbá szabvány, 230 V-os hálózati feszültség és természetesen egy hozzáértő szakember által létrejött felmérés és az ehhez tartozó árajánlat is. 

Összefoglalva a CALEO fűtőfilm egy rendkívül könnyen alkalmazható technikai újdonság, ami a hagyományos padlófűtéshez képest meglehetősen gyors felmelegítést biztosít, mindezt helységenként önálló programozással, ami lehetővé teszi az egyéni igények teljeskörű kiszolgálását is. Azok számára, akik még nem rendelkeznek padlófűtéssel, fontos mégegyszer megemlíteni, hogy egy utólag is kialakítható módszerről van szó, ami a szükséges feltételek együttesével gond nélkül beépíthető. 

A másik mostanság gyakran alkalmazott technológia az az infrafűtés, amit szintén számtalan kérdés ölel, ezért most kicsit segítünk eloszlatni a kételyeket a topik kapcsán.

Az infrafűtés számos előnnyel rendelkezik a hagyományos gázzal történő fűtéshez képest, továbbá nagyon fontos és kiemelkedő tulajdonsága az, hogy ez az egyik leginkább egészségbarát fűtési módszer a padlófűtéshez illetve a radiátoros fűtéshez képest is. 

Maga az infrafűtés lényegében egy hősugárzó eszköz, ami a működéséhez szükséges elektromos áramot alakítja át az infravörös sugárzás kibocsátásához. Ez a sugárzás nem közvetlen a levegőbe történik, ahogy ezt eddig sokan gondolhatták, hanem a tárgyaknak és az élőlényeknek jár a kibocsátás, ezért az így kapott hőt ezek fogják továbbítani a levegőbe, ezáltal egy egységes hőmérsékletet biztosítva a környezetben. 

infrafűtés működési elve

Ahogyan azt már fentebb említettük az infrafűtés abszolút egészségbarát módszer, hiszen csak közvetett légmozgásról van szó, ezért egyáltalán nem kell tartani az infravörös sugárzás egészségügyi kockázataitól. Ez a típusú fűtési szerkezet is nagyon könnyen kiépíthető, hiszen a vezetékrendszer is sokkal egyszerűbb, mert nincsen szükség a működéshez kellő fűtővíz forgatására, illetve a szokásos központi elem (pl. kazán) sem tartozéka a rendszernek. Az infrafűtés állhat fűtőelemekből, amit padlófűtésként építenek be, valamint állhat fűtőpanelekből is, amit viszont a falakon, esetleg a mennyezeten szoktak még alkalmazni. 

Ennél a módszernél is fontos tudni, hogy teljes mértékben alkalmas egy ház teljes körű fűtésére abban az esetben, ha ez megfelelően van kiépítve, de ha csak kiegészítésképpen lesz igényelve, úgy is tökéletes választás. Általában azokban a helyiségekben, ahol az eddig megszokott radiátort helyezték fel, annak a helyettesítésére egy kiváló megoldás ez a falra szerelt infrafűtés. 

A fűtésrendszer kiépítéséhez nem szükséges a különféle engedélyek beszerzése, ezért aki szeretné ezeket a felesleges köröket elkerülni, annak szintén előnyös választás lehet. Az alkalmazáshoz szükséges munkálatoknál már a kezdetektől fogva számolni kell az áramfogyasztással is, ami az újonnan épülő házak esetében egyáltalán nem jelent gondot, hisz könnyen igazítható a várható fogyasztáshoz. Abban az esetben, hogyha egy régebbi ingatlan felújítása a cél és mindenképpen az infrafűtés lenne a választás, akkor tudni kell, hogy azért némi rizikót rejthet magában ez a munkafolyamat. Akkor, hogyha nem megfelelő az ehhez szükséges villamosrendszer, nem biztos, hogy ez lesz a legjobb megoldás, ugyanis egy elavult áramhálózat nem képes megfelelően működtetni ezt a típusú fűtési technológiát. 

Ennek fényében tehát mindenképpen az újépítésű, leginkább passzívházak esetében javasolt ezt a fűtési módszert alkalmazni, mert itt minden körülmény megfelel az ehhez szükséges működés üzemeltetéséhez. 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?