Minden amit a rönkházakról és a gerendaházakról tudni akartál

Egy igazán jól megtervezett és persze tökéletesen kivitelezett rönkház bizonyára sokaknak megvalósíthatná az álomotthon gondolatát, mégis a rengeteg téves közhiedelem és az erről kialakult negatív gondolatmenet sajnos mégsem teszi ezt lehetővé. Érdemes alaposan elgondolkodni azzal kapcsolatban, hogy egyes területeken, mint pl. Észak-Amerika, vagy az Alpok jelentős része, továbbá közismerten a skandináv államok, valamint Oroszország nagyobb területe is bővelkedik az ily eljárással készült gerendaház illetve rönkház tömkelegében. Különösképpen felkelti az érdeklődést, hogy a világ ezen gyönyörű részein vajon miért örvend ekkora népszerűségnek a rönkház és miért nem félnek belevágni egy ilyen jellegű építkezésbe. 

Elsősorban ezekről a jellegű épületekről azt érdemes tudni, hogy minőségét illetve élettartamát jelentős mértékben befolyásolja az építéshez megválasztott anyag minősége, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen fából készítik majd el. Nem mindegy a fa származási helye és az is lényeges szempont, hogy ha már egy jó minőségű fát sikerült kiválasztani, akkor az miként lett le kezelve, illetve milyen karbantartást igényel majd a hosszú időtállóság fenntartásához. Sokan itt rontják el és felületesen vizsgálják ezt a kérdést, pedig igencsak ez az elsődleges kiindulási pontja az egész folyamat lebonyolításának. Természetesen most könnyedén állíthatjuk, hogy a fentebb leírt országokban ez a megbízható és hosszantartó faanyag kiválasztás persze nem okoz különösebb gondot, azonban mi a helyzet az itthoni kínálattal és hogyan lehet hozzájutni a tökéletes rönkház, valamint gerendaház elkészítéséhez szükséges építőanyaghoz. Ezzel kapcsolatosan először is azt kell tudni, hogy az anyag minőségét nagyban befolyásolja a helyi időjárás, ami azért lényeges, hiszen a magyarországi időjárás egyáltalán nem kedvez ezeknek a típusú fáknak, ezért igencsak problémás és kérdéses lenne innen választani anyagot az építéshez. Mindemellett az is ront a helyzeten, hogy egy jól megválasztott fa típus is nehezebben bírja ezt az óriási hőmérséklet ingadozást, ami ugyebár az itteni tél és nyár között van, de megfelelő karbantartással és gondos odafigyeléssel ennek hosszas időtállósága bizony fenntartható. Ehhez már szükséges némi ismeret a témában és sosem árt egy szakember segítségét és hozzáértését kérni ezzel a témával kapcsolatban. A karbantartás tekintetében az egyik kiemelt tudnivaló az, hogy a rönkház és gerendaház esetében is kötelező időközönként kártevő mentesíteni, valamint a küllemét érintve az UV sugárzás elleni védelem érdekében felületkezelni is.

 

Természetesen akkor,  ha valaki mindenféleképpen ragaszkodik egy gerendaház felépítéséhez, annak célszerű többször is átgondolnia, hogy mennyi időt tervez eltölteni az ily eljárással készült házban, illetve szeretné e a jövőben értékesítésre bocsátani. Ezek a tényezők komoly befolyással lehetnek a döntésre, hiszen azt sokan tudják, hogy Magyarországon leginkább a téglából készült ház az, ami a legidőtállóbb továbbá eladáskor sem veszít akkorát az értékéből, mint egy rönkház, avagy bármilyen fából készült egyéb könnyűszerkezetes építmény.

  

Azt az esztétikai élményt semmivel nem lehet összehasonlítani, amit egy rönkház képes nyújtani, ezért is érthető, ha valaki mindenképpen ragaszkodik a felépítéséhez. Ez esetben ajánlott a megfelelő kivitelező megválasztása, akik hitelesek a szakmában és érdemes meggyőződni arról is, hogy az általuk készített házak milyen minőségben készülnek el.

Egy kicsit alaposabban is elmélyedünk a faház fogalmában, hiszen ugyebár ebbe a kategóriába több típus is besorolható, így természetesen a rönkház, valamit gerendaház is ebbe a csoportba tartozik. Most kicsit részletesebben megnézzük, hogy mi a különbség köztük, hiszen van olyan eltérések, amit eddig talán még sokan nem ismertek. 

A rönkház esetében az egyik különleges és egyedi szembetűnő tényező az, hogy maga az épület kör keresztmetszetű rönkökből tevődik össze, tehát ez adja neki azt a mesebeli látványt, amibe oly sokan beleszeretnek és ez az a kuckó, amiben nagyon sokan el tudják képzelni az életüket. A gerendaház esetében már más a helyzet, hiszen itt szögletes fából állítják össze az egész házat, illetve azt is tudni kell, hogy ennek felépítése már egy újabb, modernebb technológiai eljárást igényel. Ilyen eljárással is meg lehet közelíteni az álomotthon hangulatát, mindemellett az is pozitívuma, hogy a gerendaház elkészítését követően  hosszasan megőrzi a fa minőségét, ezáltal ez a típus sokkal időtállóbb lesz mint a hagyományos rönkház. Az élettartamát ugyan nem befolyásolja, de az ott lakás minőségét már igen, hogy milyen típusú szigetelés lesz a fa mellett. Ez az aprónak tűnő részlet egyáltalán nem mellékes és érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hazai kínálat egyáltalán nincs eleresztve, illetve csekély a szigeteléshez szükséges rendelkezésre álló anyag. Itt ki kell hangsúlyozni, hogy mindenféleképpen olyan anyag kerüljön felhelyezésre, ami képes a gerenda szellőzését is biztosítani, tehát nem zárja el teljes mértékben a légmozgást.

 

Ha már ezt is kiemeltük, akkor amellett sem szeretnénk elmenni, hogy milyen egészségügyi hatással bírhat az emberre, hogyha egy ilyen rönkház vagy gerendaház az otthona és itt éli mindennapjait. 

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú fából épül fel az adott ház, de a tapasztalatok szerint a legtöbb fajtától egyértelműen pozitív hatások várhatóak el. Ilyen abszolút bizonyítható előnyök származnak a fenyő gerendából épült házakból, hiszen jótékony hatással vannak az egészségre, többek között az általános közérzetre,  a légzőszervekre, a fizikai és mentális vitaláitásra, valamint az ott lakás során nagy eséllyel mentesülhetünk a különféle allergiás betegségektől is. 

A küllemet és típusokat már alaposan kielemeztük, ezért most szeretnénk rátérni egy kicsit a belső tényezőkre is, ami ugyanolyan jelentőséggel bír az élettartamot tekintve, mint a körültekintően megválasztott faanyag minősége. Korábban már említettük a szigetelés megválasztásának fontosságát, ami kulcsfontosságú a belső építészetben, hiszen azt bizonyára sokan tudják, hogy a fa hőtároló képessége valamivel alacsonyabb, ezért fokozott figyelmet igényel a tökéletes szigetelés felhelyezése. A hőhíd jelenségétől sem kell tartani azon esetben, hogyha megfelelően hőszigetelt és fóliázott falszerkezet kerül beépítése, továbbá nagyon fontos a tökéletes nyílászáró kiválasztása és szakszerű behelyezése is, így ezt a nem kívánatos jelenséget teljes mértékben el lehet kerülni. A faházak belső részének kialakítását nézve teljesen azonos idővel és anyagi kiadással jár, ilyen tekintetben nincs különbség a téglából készült házhoz képest. 

Az összegyűjtött információk segítségével már nagy eséllyel ki lehet védeni az esetleges hibákat egy ilyen fából készült ház felépítése során, ezért célszerű a fentebb leírt tapasztalatokat és tényezőket figyelembe venni az építkezés egészében. 

A cikk elején írtunk az anyag megválasztásának fontosságáról, amit ismételten csak hangsúlyozni tudunk, hiszen ez lehet a legnagyobb buktatója a tökéletes álomotthon elkészítésének. Egy jó alaposan kiszárított és szakszerűen kezelt fa bizony ténylegesen hosszas élettartamot biztosít a háznak, ezért fontos tudni, hogy a borovi fenyő, a vörösfenyő, a cirbolyafenyő típusok lesznek a legjobb a választás, hiszen ezek a legalkalmasabb alapanyagai a tökéletes faház elkészítésének.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?