napelem telepítés kecskemét

Minden, amit a napelemekről tudni kell

A napelem megkérdőjelezhetetlenül a modern kor egyik legnagyszerűbb találmánya, amely gazdaságfejlesztés és környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlen egy fejlődő ország számára. A telepítés költsége megegyezhet akár 10 évnyi villanyszámla összegével, de a tudat, miszerint egy jövedelmező hosszú távú befektetéssel „ruházzuk vagy napelemezzük” fel otthonunkat, kárpótolhat bennünket. A mindennapi életben tapasztaljuk, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság egyre hangsúlyosabbá, mondhatni divatossá válik a világon mindenhol, és úgy néz ki, végre Magyarország is hajlandóságot mutat – a nemrég bejelentett napelemes rendszerek telepítésének támogatási kezdeményezésével – a felzárkózásra.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még szeptemberben jelentette be Magyarország karbonsemlegesítő terveit, miszerint 30-40 százalékos támogatást nyerhetnek majd a családiház tulajdonosok napelemes rendszerek telepítésére. Ezen felül a kormány nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is ösztönözné a zöld energia felhasználását. Azok, akik jártak Németországban vagy Ausztriában az elmúlt pár évben, láthatták milyen nagy hatással van a napelem elterjedésére, ha a kormány hajlandóságot mutat a támogatására. Reméljük az elkövetkezendő pár évben a támogatásoknak köszönhetően, hazánkban is elterjed ez a pénztárca és környezetbarát konstrukció. Ezért (is) jó, ha gyorsan lecsapnak a napelemen-gondolkodók a 2021 januártól elérhető támogatásra, mivel csak a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, háztartási méretű napelemes rendszereknél marad változatlan a jelenleg hatályos nyereséges szaldóelszámolás. Jelen pillanatban (és 2023 végéig), ha a háztartás legalább annyi áramot termel, mint amennyit fogyaszt, akkor nem kell villanyszámlát fizetni. 2024 januártól pedig a szaldóelszámolást bruttóelszámolás váltja, amely lényegében kilowattok helyett a forintokat fogja számolni. Ennél az elszámolásnál az éppen aktuális áramárral számolják majd a fogyasztást, ha ez a fogyasztás alacsonyabb, mint az áram ára, akkor nem elég, ha ugyanannyi áramot táplál vissza a rendszerbe egy napelemes háztartás, mint amennyit fogyaszt, de nem ússza meg villanyszámla fizetése nélkül.  

Mire érdemes még figyelni napelem telepítésénél?

Az aktuális támogatások mellett rengeteg más szempont van, amit hasznos figyelembe venni egy napelem telepítése során, és akadnak olyan buktatók is, amit megfelelő körültekintéssel könnyen elkerülhetünk. Ilyen – elengedhetetlen – szempont például egy napelem garanciája, megfelelő méret vagy egy megbízható szakcég kiválasztása.  Hasznos utánajárnunk annak is, hogy Magyarország karbonsemlegesítő kezdeményezése mellett, milyen más támogatási források érhetőek el. Egy ilyen lehetőség jelenleg az MFB 0%-os hitelkonstrukciója, amely kamatmentes részletfizetési lehetőséget nyújt a zöld energiára váltóknak napelemes rendszerek megvásárlásához. Igazán kedvezményesen, a rendszer árának csupán 10 százalékát kell önerőből finanszíroznunk, és a fennmaradó 90 százalékot 20 év alatt kamatmentes részletben lehet visszafizetnünk.

napelem telepítés kecskemét
Kép forrása: Technology photo created by wirestock – www.freepik.com

Miután meghoztuk a döntést, hogy zöld energiára váltunk, egy nagyon fontos és kikerülhetetlen lépés még vár ránk: a helyszín felmérése szakember segítségével. Ugyanis itt derülhet ki, hogy a tetőfelület vagy szerkezet, és a villamos hálózatunk alkalmas-e egyáltalán napelemes rendszer telepítésére. Amennyiben jelen pillanatban nem alkalmas a tetőszerkezetünk ennek a konstrukciónak a beüzemeltetésére – és ne adj isten felújításra szorul – se keseredjünk el, kapóra jöhet a kormány által bejelentett, ugyancsak 2021 januártól elérhető otthonteremtési program legújabb eleme:

A felújítási támogatás

Ennél a kezdeményezésnél a legalább egy gyermeket nevelő családok ingatlanának felújítási költsége felét- legfeljebb 3 millió forintig – átvállalja az állam. A napelem méretének kiválasztásakor például egy optimális méretű háztartási naperőmű megtervezésénél olyan tényezők játszanak szerepet, mint a fentebb említett napelemes rendszer rögzítésére alkalmas stabil tetőszerkezet, annak mérete és a fogyasztási szokásaink. Ezen kívül az optimális telepítendő rendszer nagyságát vagy mennyiségét a tető tájolása, valamint dőlésszöge is meghatározza. Köztudottan elsődlegesen a déli felületeket helyezik előtérbe napelemek tetőre helyezésénél, azonban Kecskemét szerencsés fekvésének és Magyarország általánosságban jó besugárzási értékének köszönhetően, a keleti és nyugati tetőfelületek is felhasználhatóak napelemes rendszerek telepítésére.  

A 2024-es elszámolásra vonatkozó változtatások következtében érdemes akkora rendszert telepíteni, amekkorának az éves termelése nemcsak lefedi az éves villamosenergia-fogyasztásunkat, de akár 20-30 százalékkal bővíthető is lehet. Ugyan 1-2 panel a legtöbbször utólag is könnyedén hozzáadható a már meglévő rendszerünkhöz, mégis jó kicsit előre gondolkoznunk. Ez azért is fontos, mert ha néhány év múlva nő a háztartásunk vagy csak annak villamosenergia igénye, a többlet fedezésére nem kell újabb inverter telepítésére és engedélyeztetésére költenünk.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés:

Milyen költségvetésű háztartások számára éri meg legjobban egy napelemes rendszer kialakítása?

A legtöbb környezettudatos ember vagy környezetvédő valószínűleg azt válaszolná, hogy „mindig megéri”, hiszen a 7 és fél milliárdos népesség minden évben egyre gyorsabban használja fel az éves energia keretét. Ha csak a számokat nézzük, már egy 4 fős családnak biztosan jó befektetés, mivel átlagos (évi 2200 kWh) áramfogyasztási igényt kielégítő rendszer (vagyis a havi körülbelül 10 000 forintos villanyszámlát kiváltani képes, 2,5 kilowattos rendszer) 10 év alatt akár meg is hozhatja az árát.

Havi energiafogyasztás (Ft)  6000 8000 10 000 14 000 18 000 20 000
Rendszerteljesítmény (kWp)          1, 5 2 2,5 3,5 4,5 4

Egy szakmailag elismert és megbízható kivitelező kiválasztása nem csak egy építkezésnél fontos, hanem a napelemes rendszer telepítésénél is. Mivel egy ilyen konstrukció akár 30-40 éven keresztül biztosíthatja háztartásunk energia ellátását, fontos, hogy olyan leinformálható szakemberre bízzuk a beszerelését, aki nem csak megbízható gazdasági háttérrel rendelkezik, de az általa ajánlott garancia is fedezi – megközelítőleg – ezt az időszakot. Ezzel el is érkeztünk utolsó szempontunkhoz, ami egyben a legfontosabb is: 

A garancia 

Egy napelemes rendszer élettartamáért elsősorban a rendszerelemek felelősek, mivel ezek az elemek kulcsfontosságúak a rendszer működéséhez, a garanciájuk ugyanolyan fontosAhogy egy építkezésnél is találkozhatunk, olyan „szakemberekkel”, akik a kiskapukat inkább keresik, mint megépítik, itt is jó, ha odafigyelünk mit kínál a kivitelező. Számtalan olyan esetről hallottunk, ahol a kivitelező úgy okoskodik a garanciákkal (a mit sem sejtő vevő kárára), hogy egy alacsony, 10 éves termékgaranciával ellátott napelemet, egy átlagos 25 éves teljesítménygaranciával mixel össze. Mivel sokan nincsenek tisztában a két garancia – termékgarancia és teljesítménygarancia – fogalmával, így azzal sem, ha a kivitelező ezekkel a garanciákkal okoskodik. Mivel a napelemek a teljes rendszer árának 75%-át teszik ki, fontos, hogy kellőképpen utánajárjunk mind a kivitelezőnek, mind az általa vállalt garanciának. 

napelem telepítés kecskemét
Kép forrása: People photo created by senivpetro – www.freepik.com

Minden napelem vásárlásnál a gyártó kéttípusú garanciával látja el a termékeit. A teljesítménygarancia azt határozza meg, hogy a napelem egy bizonyos idő elteltével milyen teljesítményen fog üzemelni. Általánosságban a teljesítménygarancia egy napelemnél 25 év után 80%-os teljesítményt ígér. A termékgarancia pedig egy napelemnél a meghibásodástól mentes üzemidőre vonatkozik. Termékgaranciából többféle is elérhető, ezért is fontos körültekintőnek lennünk az elemek kiválasztásánál, hiszen az alacsony garanciák mindössze 10 évet fedeznek, azonban vannak magasabb kategóriás termékgaranciák, amikkel akár 20-30 évre is bebiztosíthatjuk magunkat és a napelemünket. Mivel a napelemes rendszer körülbelül 10 év után termeli ki az árát, egy 10 éves termékgarancia nem a legjobb megoldás, ha hosszútávra tervezzük a háztartásunkat zöld energiával ellátni.

Amennyiben többet szeretnél tudni a napelemes rendszerek beüzemeltetéséről, keresd a Helló Ház csapatát bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?