milyen kamerarendszert válasszak?

Milyen kamerarendszert válasszak a házba?

A megfelelő kamerarendszer kiválasztása a személyes preferencián kívül azon is múlik, hogy lakossági vagy vállalati ügyfél részére adunk-e tanácsot. Mivel az átlag lakosság nem rendelkezik kellő ismerettel a kamerarendszerekkel kapcsolatban, ezért ebben a cikkünkben megpróbáljuk összeszedni a kötelező elemeket, amivel jó ha tisztában vagyunk a vásárlás előtt.

Első kérdésként általában az merül fel, hogy vajon az analóg vagy digitális rendszer a jobb választás? Az analóg kamerák, neve az analóg jelátvitelből adódik, ami szinte megegyezik a régi analóg televíziós adással. Ugyan ennek a típusnak a lehetőségei korlátozottabbak mint a digitális, vagyis IP kamerás rendszernek, de még ígyis egy megbízható és sokak által kedvelt rendszerről beszélünk.

Az IP kamera közös számítógépes hálózatot használ a képátvitelhez, amellyel egy nagyobb sávszélességet eredményez az információátvitelhez. 

A kamerarendszer kiválasztásánál mindenféleképpen jó, ha tisztában vagyunk:

  •   a vezetékekkel és csatlakozókkal;
  •   a tápellátással;
  •   a rögzítő egységgel;
  •   és végül, de nem utolsó sorban a megfelelő kamerák kiválasztásával.

Vegyük sorra mint érdemes tudni a fentebb említett pontokról.

Vezetékekről és csatlakozókról röviden

A vezetékek és csatlakozók esetében kettő lehetőség közül választhatunk:

  Koax vezeték, BNC csatlakozókkal,

és

  UTP kábel.

Az UTP kábel ugyan egy igazán megbízható és rugalmas választásnak bizonyul, amivel szabadabbak a lehetőségeink, mivel ez a vezeték típus kevésbé törik meg a Koax vezetékkel összehasonlítva. Ám itt fontos megemlíteni hátrányait is, ami a kamerához és a rögzítőhöz való csatlakozáshoz szükség UTP-BNC átalakítóból ered ami amellett, hogy kisebb távolságra használható mint a Koax vezeték, emellett még a külső zavarokra is érzékenyen reagál.

milyen kamerarendszert válasszak? Koax vs UTP

A Koax kábel esetében a BNC csatlakozóknál 3 típust különítünk el, a csavarosat, a forraszthatót és a préselhetőt. Ugyan az ajánlottak között egyértelműen a forrasztható vagy a préselt szerepel, itt jó ha tudjuk, hogy míg a préselő szerszámot pár ezer forintból megússzuk, addig a forrasztás az adott helyszínen kell elvégezni.  

Mit kell tudni a tápellátásról?

Nem lehet a tápellátásról beszélni anélkül, hogy meg ne említenénk a szünetmentesítés fontosságát. Ugyanis az, hogy igényeljük-e a szünetmentes rendszert vagy, hogy hogyan és hol oldjuk meg nagyban befolyásolja a kamerarendszerünket. Amennyiben nem igénylünk szünetmentesítést az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésünkre:   

Miután a rögzítő konnektorba csatlakozik, a kameráknak már helyben megoldódik a tápellátás dugasztáppal. Ez a dugasztáp, a rögzítő mellől biztosítja a tápellátást a vezetékeken keresztül. Eközben egy külön vezetéken keresztül a központi tápegységről megy a tápellátás, amely különálló vezetékek segítségével halad a kamerákhoz, amelyhez Power Over Coax tápellátást alkalmazunk.

A Power Over Coax kizárólag az arra alkalmas eszközökkel használható, amit könnyedén megállapíthatjuk a jelrendszer ismeretében. Amennyiben a kamerák PoC tápellátás fogadására képesek \E jelzéssel vannak feltüntetve. A /P jelzéssel ellátott kamerák, pedig arról biztosítják a vásárlót, hogy a kamera PoC tápellátást tud biztosítani.

Power Over Coax során a vezeték, amit tápellátásra használunk megegyezik azzal a vezetékkel, amelyen a videó jele is eljut a rögzítőhöz. 

Amennyiben nem PoC tápellátással működik a kamerarendszer, egy olyan szünetmentes tápegységre lesz szükségünk, ami legalább 10A áramfelvételig tudja szünetmentesíteni a rögzítőt és a kamerákat, amely túlterhelés és zárlat ellen védi a tápegységet.

Milyen rögzítő egységet válasszak?

A rögzítő kiválasztása egy igen meghatározó része a kamerarendszer vásárlásánál. A technológia előrehaladtával szinte lehetetlen melléfogni, de azért jó ha felmérjük az igényeinket és azt melyik rögzítő tudja azt legjobban kielégíteni. A 3 típus – Network Video Recorder, Digital Video Recorder, Hybrid Digital Video Recorder – analóg és/vagy IP kamerák fogadására alkalmas hálózati rögzítők közül lehet válogatni. A rögzítő kiválasztása előtt olyan szempontokat kell figyelembe venni, hogy milyen kamerákat akarunk használni, milyen felbontású rögzítő lenne számunkra az ideális, vagy szeretnék-e esetleg vezérlést, esetleg gondolkozunk-e bővítésen?

A rögzítőnél ugyancsak meg kell említeni a merevlemezt, amely eszközök és képek rögzítésére van tervezve. Hosszú távú és biztonságos tárolás csak a megfelelő merevlemez hozzáadásával lehetséges. 

A megfelelő kamera kiválasztása 

Ahogyan azt a rögzítőknél is írtuk, a kamera kiválasztásánál is fontos először felmérni milyen szükségleteink vannak, milyen hatókörrel rendelkezzen a kamera, felmérni a fényviszonyokat, hova tudjuk felszerelni a házon, és milyen kiegészítőkben gondolkozunk?

milyen kamerarendszert válasszak? 

A megfelelő kamera kiválasztásánál jó ha figyelembe vesszük az alábbiakat is:

  kamera felbontás, amely a kép minőségét jelzi. Minél nagyobb a felbontás, annál részletesebb a kép. Ár/érték arányban a 2 és 4 megapixeles kamerák bizonyulnak a legjobb választásnak.

  az objektív fajtája, amelynél a fix, varifokális és motoros opciók közül választhatunk. Nevéből adódóan a fix objektív már egy előre megadott fókusztávolságú kamerával van dolgunk, ezért a kamera látószöge már nem állítható. A varifokális lencse esetében a fókusz távolság bizonyos határok között manuálisan állítható. A motoros opció a varifokális lencséhez hasonlóan szabadságot ad a kezünkben, ugyanis távolról, elektronikus vezérléssel is tudunk irányítani.

  fókusztávolság, vagy a kamera fókuszáló képessége. Minél nagyobb a fókusz távolság, a látószög annál kisebb. A fókusz távolság az a szög, amelyen a kamera képes képet rögzíteni. A technológia fejlődésével pedig már a zoomolás alatt is éles és folyamatos kép áll a rendelkezésünkre.

Ahogyan az a cikkünkből is kiderült, a kamerarendszer kiválasztásához jó ha tisztában vagyunk egy kis háttér információval.

Ugyan a megfelelő kamerarendszer kiválasztása nem tartozik a szakterületünk közé, kapcsolatrendszerünknek köszönhetően segíthetünk megtalálni a legjobb szakembert, aki a későbbiekben további tájékoztatást tud majd nyújtani. Jó hír azonban, hogy az általunk ismert cégek a zökkenőmentes és gördülékeny ügyintézés hívei, és az összeszereléstől kezdve, a használaton át az ügyfélszolgálatig a problémamentes megoldás jellemzi őket. Amennyiben házépítéssel kapcsolatban merülne fel kérdésed a Házvadászok csapta készséggel áll rendelkezésedre. 

Házépítés Kecskemét városában a Helloházzal

Már számos cikkünkben részleteztük miért jó választás a Helloház jövendőbeli otthonod felépítéséhez, ám beszéljenek most a számok helyettünk. A weboldalunkon megtalálható 3D házterveknél a részletes műszaki leírás mellett az árainkat is megtalálhatod. Ezek az árak pedig minden beépített terméket tartalmaznak, amelyet a részletes műszaki leírásban tételesen is megtalálsz. Amennyiben az általunk megadott tartalom bármelyikét módosítanád, a többletköltséget azonnal ki is számíthatod. Cégünk a tervezési módosításokért, egyeztetésekért nem számol fel extra költséget. Műszaki tartalmunk és árszínvonalunk hűen tükrözi, hogy a Hello Ház Kft. elkötelezett híve a minőségi építőipari szolgáltatásnak. Az árgarancián felül pedig van egy további jó hírünk: a Helloház által használt korszerű építési technológiáknak és profi logisztikának köszönhetően, akár 10 hónap is elég lehet egy 100 m2-es tégla teherhordó falazatú, egyszintes családi ház kulcsrakész átadásáig. Ezt a határidőre történő átadást pedig kötbér ellenében is bátran vállaljuk, még ebben a csúszással teli világban is.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?