milyen riasztórendszert válasszak?

Milyen riasztórendszert válasszak a házba?

Karácsony közeledtével olyan klasszikusok emlékeztetnek minket a riasztórendszer fontosságára, mint a Reszkessetek, betörők! Ám, ha otthonunk védelmére, mégsem hagynánk otthon „véletlen” a 8 éves gyermekünket, jó ha Kevin után a második legmegbízhatóbb „házőrzőre” bízzuk otthonunkat: 

a riasztórendszerre 

Aminek rengeteg előnye van Kevinnel szemben:

– rögtön értesít, ha bármiféle probléma merül fel,
– szinte már az össze riasztórendszer garanciális, így egyszeri beruházás jelent a legtöbb háztartás számára,
– állandó biztonságérzetet ad,
– nem kell etetni,
– és végül de nem utolsó sorban állatbarát, ugyanis a legtöbb riasztórendszer már PET immunitással rendelkezik, ami megakadályozzák az állriasztásokat vagy az állatriasztásokat.

A riasztórendszerek azonban nem csak a betöréstől védik ingatlanunkat, hanem a mára már elérhető számtalan típusnak köszönhetően jelezhetik a füstöt, a hőmérséklet változást és gázszivárgást is, amely túl magas értékek esetén leállítja az elektromos áramot a házban. A mozgás- vagy hangérzékelők azonban mindenféleképpen a riasztóberendezésünk alapcsomagjába kell, hogy tartozzon, ahogy az üvegbetörést jelző érzékelő is.

Mit érdemes figyelembe venni a megfelelő riasztórendszer kiválasztása előtt? 

Elsőként a megfelelő riasztórendszer kiválasztásában a megfelelő szó könnyedén változhat, attól függően, hogy milyen típusú ingatlan kívánunk vele védeni. Családi ház, lakás, nyaraló, iroda, garázs vagy egy egyszerű, nyitott terület védelmére ugyanis könnyen megeshet, hogy más típust tanácsol a szakember. Ebben a cikkben egy családi házon keresztül vezetjük majd le a riasztórendszer kiválasztásának menetét, kezdve azzal, hogy felmérjük, hány helyen lehet bejutni a házba. Ezáltal már egy alap képet kapunk arról, hogy hány kamerára lesz szükségünk otthonunk betörés elhárításában folytatott küzdelmek során.

milyen riasztórendszert válasszak?

A betörés kezdőknek első fejezetében rögtön megtaláljuk, hogy egy családi ház alapos felmérésénél, minden egyes ajtót, ablakot és kaput is fel kell mérni. Hiszen csak ez alapján tudjuk meghatározni, a lehetséges gyenge pontjait otthonunknak. Ezt követően már nagyjából átlátjuk mennyi mozgásérzékelő detektorra lesz szükségünk. Ugyanakkor jó ha tisztában vagyunk azzal is, hogy vannak olyan riasztórendszerek, amelyek megkövetelik, a házunk mondhatni hermetikus lezárását, és nem jól kezelik a kisállatokat sem. Így ha kisállattal rendelkezünk, akkor fontos, hogy PET immunitással rendelkező riasztórendszert válasszunk. A megfelelő riasztórendszer kiválasztásánál az első kérdés általában az, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert válasszak?  

Nézzük meg milyen lehetőségeket rejt magában mind a két típus:

Vezetékes rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy stabil kommunikációt garantál az irányító panel és az érzékelők között. Ennél a típusnál, viszont meg kell említeni, azt ami könnyedén hátrányává is válhat, az a vezetékeket a ház falába kell beépíteni, így utólagos beszerelés esetén igazán megnehezítheti a helyzetünket.

Vezeték nélküli rendszer esetében találkozhatunk alacsony és magas árkategóriás rendszerekkel is, ahol az aranyközépút mellett inkább a drágább modellek választása ajánlatos, hogy biztosítva legyünk az érzékelőkkel történő megfelelő kommunikációról. Hátrányként pedig meg kell említeni, hogy ajánlatós bizonyos időnként a riasztó és érzékelő elemeit ellenőrizni.

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már mind a két típus méltón képviselteti magát riasztórendszereikkel a piacon. Igazából azt is el lehet mondani, hogy a két típus közötti eltérés minimális, így nem ezen fog múlni, hogy rossz vagy jó döntést hozunk meg. Akár kombinálhatjuk is a vezetékes és vezeték nélküli riasztókat, amely lehetővé teszi az egyszerű beszerelést és a megbízható működést.

Amennyiben kizárólag a vezetékes rendszer mellett döntünk, mindenféleképpen ajánlott a generálkivitelezés megkezdése előtt a kivitelezőt tájékoztatni döntésünkről. 

milyen riasztórendszert válasszak?

Vásárlói tapasztalat alapján a legnépszerűbb termékek ma a piacon a Jablotron, a DSC vagy a Paradox, amelyet kedvező garanciális feltételeinek és megbízhatóságának köszönhetik. További pozitívumai az egyszerű a vezérlés, kedvező ár, és a vezetékes és a vezeték nélküli típus tökéletes kombinációja. Vásárlói tapasztalatokat olvasgatva az is egyértelművé vált számunkra, hogy a la vezetékes és a vezeték nélküli rendszer kombinációja azért is bizonyul hasznosnak, mert a vezeték esetleges meghibásodásánál egy extra védelemmel rendelkezik otthonunk. Továbbá a riasztórendszereknél (is) igazán érvényes „a több mindig jobb” elve, ami az érzékelő típusok kombinálására is igaz, ezzel nem csak a mozgásérzékelő, de az ablak betörésének érzékelése is hatékonyabbá válhat. Ezen kívül további tanács, hogy a telepítést mindig érdemes szakemberre bízni, ugyanis amellett, hogy a garancia sokszor csak akkor érvényes, a professzionális, bizonylattal ellátott berendezések esetében elengedhetetlen, hogy egy engedéllyel rendelkező cég szakember szerelje össze a rendszert. Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy a jótállásunkat érvényesíttetni tudjuk, emellett a reklamálás vagy kártérítés is egyszerűbb lefolyású. Így a rendszer beállítása és kezelése is egyszerűbbé válik, ugyanis a szakember abban is segíteni tud, hogy kiválassza az optimális kezelőbarát beállítást.

A beállítást követően maga az üzemeltetést nem igényel különösebb tudást, hiszen az aktiváción és a deaktiváción kívül nekünk nem sok dolgunk van a rendszerrel. Az aktiváláshoz leggyakrabban egy számkódot kell beütni. Míg a deaktiválásnál már egy időkorlát – amit saját maguk állíthatják be – vagy limitált számú próbálkozás nehezíti az arra nem illetékes személyek behatolását. Magától értetődően, ha deaktiválás sikertelen, akkor a riasztó rögtön jelzést ad róla. A jelzést illetően ismét a beállítástól függ, hogy hanggal jelez, SMS-t küld vagy a központnak jelent. Amennyiben a választásunk a központra esik, úgy választhatunk, a rendőrségre vagy egy magán biztonsági szolgálat központjára bizzuk-e az esetleges „igazságszolgáltatást”.

A megfelelő riasztórendszer kiválasztása mellett, most essen szó magáról az ingatlanról, amit védeni szeretnénk. Amennyiben Kecskemét legjobb generálkivitelezőjét keresed jó helyen jársz, ugyanis a Helloház csapatánál jobbat nem találsz. A kivitelezés alatt és előtt álló új-építésű családi házainkat megtekintheted weboldalunkon, ezen kívül ne hagyd ki az Új-építésű projektjeink Kecskeméten című cikkünket, amelyben közel 50 eladó ingatlan közül válogathatsz.

Ezeknél a projekteknél generálkivitelezés minden pontjáról – az engedélyek beszerzésétől az alapletételén át a kulcsátadásig – a Helloház gondoskodik. Sok generálkivitelező van, aki felépít egy családi házat, de olyan már kevés, aki az egész építkezés folyamatát előfinanszírozza az ügyfele számára. A Helloháznál a szerződés megkötését követően csak az építkezés első ütemét követően kell fizetni. A ház kulcsrakész állapotának eléréséhez 6-7 ütemre számíthat a megrendelő, és csak minden egyes elkészült és átadott ütem után kell fizetni, mikor a pénz ellenértéke a telken már megvalósításra került.

Mit érdemes még tudni a Helloházról? 

Minden általunk épített és a jövőben építendő házunkat a Mesterház Minősítési Rendszer által tanúsítva adjuk át. Ez az építőiparban felér a ház életgaranciájával, hiszen a házépítés minden egyes üteme egy szigorú kontrollista szerint kerül ellenőrzésre. Így nemcsak a megrendelő, de mi is biztosak lehetünk abban, hogy az elkészült otthon 20-30-40 év múlva is legalább annyi boldogságot okoz lakójának, mint a beköltözés pillanatában.

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődésedet, keresd csapatunkat bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?