Tippek a költséghatékony felújításhoz

Az otthonfelújítás egy rémálom!? 

Nem kell feltétlenül annak lennie! Néhány trükkel sokat spórolhatsz illetve megkönnyítheted a felújítással járó vesződségeket. 

Amikor megvesszük első vagy épp sokadik otthonunkat, hacsak nem új építésű házba költözünk, szinte biztos, hogy előbb-utóbb felújításra lesz szükség. Ez sokak számára rémisztő feladatnak tűnik, a munkálatokkal járó felfordulás és kosz, de főleg a költségek miatt. De ne aggódj, nem kell feltétlenül vagyonokat költeni ahhoz, hogy otthonod komfortos és stílusos legyen. 

 

 

Íme néhány tipp a költséghatékony felújításhoz:

Tervezési fázis

Priorizálás

Döntsd el, mi a legfontosabb a felújítás során, és ezekre a munkákra összpontosítsd a forrásaidat. Egy használt ház esetén lehetnék olyan rejtett hibák, amelyek sajnos a felújítás során derülnek ki. Ilyenek lehetnek az elektromos hálózat, és a víz és gáz vezetékek állapota stb. Előfordulhat, hogy a fal meg van süllyedve, vagy épp vizesedik, vagy beázik a tető, amit mindenképp orvosolni szükséges, a további állagromlás megakadályozása miatt. Ne csak a látványt, de a funkcionalitást is tartsd szem előtt! Döntsd el, mely helyiségek felújítása a legsürgetőbb, és ezekre összpontosítsd a forrásaidat. A kevésbé fontos munkálatokat pedig akár el is halaszthatod egy későbbi időpontra és adj időt magadnak, hogy előteremtsd a további feladatok elvégzéshez szükséges összeget.

 

 

Költségvetés

A pontos tervezés elengedhetetlen a pénzügyek kordában tartásához. Készíts részletes költségvetést a tervezett munkálatokról, azok elvégzéshez szükséges időről, számold ki az anyagköltségeket, a munkadíjakat és legyen egy mozgósítható plusz összeg, a váratlan kiadásokra is. Több kereskedésből is érdemes  árajánlatotokat beszerezni, így a megfelelő helyekről tudod beszerezni a szükséges dolgokat.

DIY

Ha jó kézügyességed van, sok munkát elvégezhetsz magad is, amivel jelentősen spórolhatsz. Ilyen lehet a falak előkészítése, alapozás, falfestés, a tapétázás, a bútorfelújítás, a szekrények összeszerelése, a kertrendezés, de bátrabbak megpróbálkozhatnak a burkolással is stb. Szerencsére számos online oktatóanyag és videó is segíthet a barkácsolásban. Ha esetleg a falak festését magad végeznéd, akkor https://hellohaz.hu/2024/01/19/hogyan-valasszuk-ki-a-megfelelo-falszint-otthonunkhoz/ cikkünk is hasznodra lehet.

Használt termékek, anyagok

Ne félj a használt anyagoktól, bútoroktól! Gyakran remek állapotban lévő darabokat találhatsz töredék áron, online piactereken, lomtalanításon, turkálókban. De akár ismerősöktől is hozzájuthatsz ilyen kincsekre és egyedi darabokra tehetsz így szert. A bútorokat felújíthatod, átfestheted, így igazán saját ízlésedre alakíthatod. Gyakran a turkálókban is jó minőségű lakástextileket találhatsz, amit alapos mosás vasalás után, már fel is használhatsz otthonod dekorálásához. 

Számos videó is elérhető, hogyan érdemes felújítani a bútorokat, milyen festék és alapozás szükséges, hogyan fess át textileket. Persze ha nem szeretnél régi dolgokat még felújítva sem az otthonodba tenni, akkor figyeld a leárazásokat, vagy sok áruházban lehet újrahasznosított saját márkás terméket beszerezni. pl. Ikea

Márkafüggetlenség

Ne ragaszkodj a drága márkákhoz! Gyakran a kevésbé ismert gyártók is jó minőségű termékeket kínálnak kedvezőbb áron. Nézz körül online áruházakban, hasonlítsd össze az árakat és vedd figyelembe a vásárlói véleményeket is, amelyek segítenek a döntésben.

Környezettudatosság

A felújítás során törekedj a környezetbarát megoldások alkalmazására. Lehetőleg válassz újrahasznosított anyagokat, energiatakarékos berendezéseket, és figyelj a hulladék minimalizálására.

 

Kivitelezési folyamat

Vásárolj okosan

Sok helyen, ha mindent egyszerre veszel akár online is, jelentős kedvezménnyel is számolhatsz. Ugyan időigényes feladat megtalálni a megfelelő beszerzési helyeket és termékeket, de senki nem ellensége a pénzének, ezért érdemes ezeket összeszedni, akár táblázatot vezetni hozzá.

Egyéni megoldások

Ne ragaszkodj a sablonos megoldásokhoz, keress egyedi, de kedvezőbb alternatívákat. Jó néhány platform mint pl. a Pinterest is számos inspirációt adhat, újszerű anyagfelhasználási megoldásokat kínál. Ha nem ragaszkodsz a patent dolgokhoz, akkor legtöbb esetben megvan a kedvezőbb árú, de jó minőségű alternatívája is. Egyes fórumokon, lakberendezési csoportokban is találhatsz olyan termékeket, amit a bolti árhoz képest jóval olcsóbban adnak, mert nem tudták felhasználni, vagy nem lett jó a mérete a vásárolt terméknek.

Fázisokra bontás

Ha nem engedi a pénzügyi kereted a teljes felújítást, végezd el a munkálatokat fázisokra bontva. Kezdd a legfontosabb munkálatokkal, mint a vízvezeték- és villanyszerelés, a fűtéskorszerűsítés, a tetőjavítás, burkolás stb., vagy ami szükséges. A későbbi fázisokban pedig jöhet a többi feladat, amit fokozatosan vagy részletekben is meg lehet oldani. 

 

Tippek a spóroláshoz

Használd fel a meglévőket

Gondold át, hogy a meglévő bútoraid vagy egyéb már külsőleg kicsit elavult, de használható tárgyak közül mi az, amit fel tudsz újítani, új életet adni nekik. Ezzel jelentős összeget tudsz megtakarítani, hiszen ha van egy jól használható masszív bútorod, azt miért is dobnád ki?! Akár festéssel, akár fóliázással, más stílust adhatsz ezeknek, pl. cseréld le a fogantyút, tegyél rá másik színű pultot, adj neki más funkciót.

Kreatívkodj

Kisebb dekorációs trükkökkel is nagy változást érhetsz el, anélkül, hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod. Készíthetsz DIY dekorációkat, használhatsz különféle régi vagy használt anyagokat, vagy vásárolhatsz olcsóbb, de stílusos kiegészítőket. Érdemes piacokra is eljárni vagy online aukciós oldalakat böngészni ott is kincsekre lehet akadani.

Ha úgy érzed még ennél is több kreativitásod van, és szívesen látnád előtte már, hogy is nézne ki az otthonod a felújítás után számos ingyenes tervező program áll rendelkezésre, https://hellohaz.hu/2023/06/16/5-ingyenes-tervezo-program-amivel-konnyebb-lesz-a-hazad-berendezni/ amivel könnyebb lesz kivitelezés.

 

 

Kérj segítséget

Kérj tanácsot, segítséget családtagoktól, barátoktól, online fórumokban vagy csoportokban. Ha nem boldogulsz a belső tér átalakításával elfogytak az ötleteid, és nincs időd napokat, heteket tölteni az előkészületekkel, árajánlatok bekérésével, szakemberek felkutatásával és a termékek beszerzéséve, akkor érdemes lehet egy lakberendezőt, vagy belsőépítészt felkérni, aki pontosan tudja, hogy miképp kell levezetni egy felújítást. https://hellohaz.hu/2024/01/31/mi-a-kulonbseg-a-lakberendezo-es-belsoepitesz-kozott/ 

Összefoglalva:  A lakásfelújításnak nem kell feltétlenül drága mulatságnak lennie. Néhány trükkel és odafigyeléssel sokat spórolhatsz, miközben otthonod komfortossá és stílusossá varázsolod. És ahogy pénztárcád engedi, később is beszerezhetsz egy-egy darabot az otthonod szépítéséhez.

A lakásfelújítás izgalmas és kreatív folyamat lehet. Ne add fel az álmaidat a költségek miatt, a fenti tippek segítségével te is megvalósíthatod a tökéletes otthont.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?