parasztház terasz

TOP 5 gyönyörű parasztház

Nosztalgiából divat, avagy út a parasztház reneszánszához

A jelenkor megpróbáltatásait egyre gyakrabban a múltbéli értékek és emlékek felelevenítésével próbáljuk átvészelni. Amikor a friss levegő nem kiváltságnak számított, vagy a szabadban lévő lehetőségeket nem korlátozta semmi. Talán ennek köszönhető, hogy nem csak a divatban, de az építőiparban is egyre inkább reneszánszát éli az elődeink által előszeretettel viselt ruhadarabok vagy – ennek a cikknek a főszereplője – a parasztház. Köszönhetően a Magyar Falu Program adta lehetőségeknek, egyre több helyen válogathatnak a parasztházak kedvelői, kedvezményes ingatlanok közül. A kormány ezen programja, azonban csak azoknak lehet érdekes, akik jól kezelik az elszigetelődést, hiszen a Falusi CSOK főként Magyarország hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településén, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető. Közel 2600 település közül válogathatnak azok, akik megunták a városi életet. Ezeknél a hátrányosabb helyzetű településeknél az elérhető ingatlanok ritkán érik el a 10 millió forintot, így bővena megfizethető kategóriába sorolhatóak.

A listánkon szereplő parasztházak ugyan nem ezekről a településekről lettek kiválogatva, azonban a sok „előtte-utána” házfelújítási fotóknak köszönhetően, mára megtanultuk, hogy a felújítás előtt álló házak lehetőségei kimeríthetetlenek. A listában szereplő néhány parasztház ugyan csak apró részleteiben őrzi magán a régmúlt idők nyomát, azonban az megkérdőjelezhetetlen, hogy a modern és a falusi stílus igazán jól illik egymáshoz.

TOP 5 gyönyörű parasztház

(5) Ez a gyönyörű parasztház, szinte minden porcikájában a falusi stílust képviseli. Ugyan nem egy felújított, rendbe szedett régi parasztházról van szó, hanem egy kifejezetten réginek számító ingatlanról, ez mégsem vesz el az értékéből. Nehéz nem beleszeretni a gyönyörűen rendbetartott nádtetőbe, vagy a tetőt díszítő faragott elemekbe, amik tökéletesen illenek az igazán hangulatos zsalugáterekhez.

gyönyörű parasztház

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

(4) A következő parasztház ugyancsak egy nádtetős remekmű, amely a Balaton felvidékre jellemző présházaknak egy újragondolása. Kevés hangulatosabb esti programot tudnék elképzelni, mint a naplementét egy pohár bor társaságában meginni ennek a gyönyörű parasztház teraszán.

gyönyörű parasztház

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

(3) A listán szereplő következő parasztházon érezhető a tervező falusi stílushoz köthető szenvedélye, hiszen igazán stílusosan keverte a parasztház elemeit a mai kedvelt stílusokkall. Ezzel egy olyan parasztházat megvalósítva, amiben a modern építészeti elemekkel körbevéve nosztalgiázhatunk egy igazán stílusos parasztházban.

gyönyörű parasztház

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

(2) A listánk vége felé közeledve egyre inkább a parasztházak újragondolásával találkozhatunk, amit ugyan a gyönyörű nádtető az íves ablakokkal és zsalugáterekkel még mindig a parasztház képviselőjének számít, ám az is biztos, hogy ez a gyönyörű ház megállná a helyét a Domb Lakóparkban is.

gyönyörű parasztház

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

(1) A TOP 5 gyönyörű parasztház lista első helyezettje, pedig egy parasztház modern reinkarnációja. Ez a domb tetején elhelyezkedő családi ház ugyan kétség kívül egy építészeti remekmű, mégis a ház bájához annak elhelyezkedése is hozzá tartozik. A modern kor parasztházai gyakran kettős funkciót látnak el, azaz lakó- és gazdasági szempontból is értékesek. Ezért a legtöbb modern parasztházhoz, hatalmas terület is tartozik, amit mezőgazdaságra, vagy állattenyésztésre is előszeretettel használnak.

Ugyan parasztháznak a többségében egyszintes, hármas tagolású, soros elrendezésű helyiségekből álló otthonokat nevezzük, a mai igények kielégítésére ezek a házak már nem annyira alkalmasak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a hangulati elemek ne állnák meg a modern építőiparban a helyüket, amik egy olyan nosztalgikus élményt eredményeznek, ahol több generáció is jól tudja magát érezni.

parasztház

Forrás: lakbermagazin.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?