családtámogatási változások 2021

Családtámogatási változások a generálkivitelezésben

Így január végére talán már mindenki hallott a kormány 2021. január 1-től elérhető lakás és családtámogatási programjának legújabb elemeiről, mely nagyban befolyásolja a generálkivitelezési tevékenységet Kecskemét városában is. Ugyan a részletek sokáig várattak magukra, de mi a Helloház csapatával összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a lakástámogatás 2021 -es évére vonatkozóan.

Lakástámogatás 2021 -ben a kormány jóvoltából

Kétségkívül Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja indult el 2021. január 1-jétől. Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter Karácsony előtt szinte minden héten közzétette Facebook oldalán a lakástámogatás 2021 -es évre szóló legújabb részleteit. Az öt elemből álló otthonteremtési program a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentést, áfamentességet, illetékmentességet, otthonfelújítási támogatást és a többgenerációs otthonteremtést foglalja magába.

Most nézzük meg részletesebben a lakástámogatás 2021 -ben elérhető elemeit. 

Otthonfelújítási támogatás 2021

Listánkat a legnagyobb felhajtást kiváltó otthonfelújítási támogatással kezdjük, amelynél az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni és korszerűsíteni. A lakásfelújítás Kecskemét című cikkünkben már írtunk a támogatás igényléséhez szükséges részletekről. Ám abban a cikkünkben nem tértünk ki, arra, hogy milyen munkálatoknál igényelhető a lakástámogatás 2021 –ben elérhető programja. A visszaigényelhető összeg lényegében szinte minden munkálatnál felhasználható, de konkrétabb példával élve a kazán, fűtési és napelemes rendszer vagy klímaberendezés telepítése, korszerűsítése és felújítása, az ingatlan szigetelése, fedélszerkezet és külső nyílászárók cseréje vagy a belső tér felújítása is finanszírozható a támogatásból. 

Generálkivitelezés Kecskemét

Az egyszer igénybevehető lakástámogatás 2021 január 1. és 2022. december 31. közötti felújításokra igényelhető a legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára. Fontos pontja ennek a programnak, hogy a költségek 50%-át vállalni kell a családoknak – legfeljebb 3 millió forintig ami azt jelenti, hogy az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető, így akár egy 6 milliós felújításra is felhasználhatják, amennyiben a felújítás egyik fele anyagköltség, a másik fele munkadíj. Ezt a pénzt ugyan a lakását felújító családnak kell megelőlegeznie, majd utólagosan igényelheti a támogatást (ebben az esetben 3 millió forintot) a MÁK-tól. Az igényléshez a kormány által biztosított blanketta szerződést és a felújítással járó összes dokumentációt (anyagköltségről számlák, munkadíj és munkaszerződés) be kell nyújtani az államkincstárnak, az elszámoláshoz. A lakástámogatást 2021 -ben igénylőknek a számlákkal kapcsolatban is különféle szabályoknak kell megfelelnie. A felújításra a kivitelezést végző vállalkozóval kizárólag 2021. január 1-je után megkötött szerződésre vagy a kiállított számlákra lehet igényelni a támogatást. Ezeknek a számláknak mind az igénylő nevére és a felújított lakás címére kell, hogy szóljanak. A vállalkozó nem lehet sem az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa vagy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója. Falusi CSOK-hoz benyújtott számla nem fogadható el, még akkor sem ha felújításról vagy korszerűsítésről szól. Átutalással teljesítendő számlák esetén igazolni kell a számla kiegyenlítését az igénylő fizetési számlájára vonatkozó részének másolatával. Ugyan elfogadható 0% ÁFA tartalmú számla is, de 5% ÁFA tartalmú már például nem. 

A teljes ügyintézés elektronikusan megoldható, melynél a munka befejezését követően, 60 nap áll rendelkezésünkre a dokumentumok beküldésére. Ezt követően az államkincstárnak 30 napja van az elbírálásra és további 5 nap a pozitív elbírálás után, az összeg utalására.

Jó hír, hogy a lakástámogatás 2021 -es otthonfelújítási támogatását igénybe venni szándékozó személy otthonfelújítási kamattámogatott kölcsönt igényelhet 2021. február 1-től.

Mit érdemes tudni az otthonfelújítási kamattámogatott kölcsönről?

A maximum 6 millió forint kölcsön feltételeinél két típust különíthetünk el:  

  • A teljeskörű hitelbírálat, amely jogszabályi jogosultság vizsgálat és banki kockázati bírálat.
  • A jelzálogalapú hitel, amely a maximum  3%-os kamatú OTK kölcsönt foglalja magába. Itt a jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom terheli a kölcsön fennállásáig a lakásfelújítókat. Amennyiben kamattámogatás nélküli kamatot nézzük, ott 5 éves ÁKK 130% + 3%-kal kell számolni.

Az otthonfelújítási támogatást a Kincstár automatikusan a hitelszámlára utalja, az előtörlesztés banki díjmentesen kerül elszámolásra. Mennyiben kisebb a tartozás, mint a támogatás, akkor a különbözetet a bank utalja az ügyfél által megjelölt számlára.  Ahogyan az otthonfelújítási támogatásnál, úgy a kamattámogatott kölcsönnél is meg kell felelni az igényléshez kötött személyi feltételeknek, amelyek közé tartozik a legalább egy gyermek – amelynél gyermeknek számít a 12. hetes magzat és a 25 éves családi otthonban élő fiatal is-, illetve minimum egy éves, folyamatos társadalombiztosítási és köztartozásmentesség. Ezen felül a kamattámogatott kölcsön megszabja azt is, hogy az igénylésekor az igénylőnek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve fennálló lakóhellyel kell rendelkezni, amelyet akár lakcímkártyával is igazolhat. Természetesen ez alól kivételt képez az az ingatlan, ami 1 éven belül került a tulajdonukba.

ingatlan hitel generálkivitelezéssel

Amennyiben a következő feltételeknek nem felel meg a kamattámogatott kölcsönt igénylő, úgy megszűnik a kamattámogatás:

  •   a megigényelt otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25%-át,
  •   a kölcsön felhasználásához kapcsolódó kifizettet számlák, a kölcsön folyósítását követő 1 éven belül nem kerülnek igazolásra a bank felé,
  •   az utolsó számla kifizetésének napjától számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki támogatói okiratot.

Fontos megemlíteni, hogy a lakástámogatás 2021 -ben és a támogatás lejártáig az összeg kézhezvételétől a kormányhivatal dolgozóinak 6 hónap áll rendelkezésére, hogy a felújítások megvalósulását ellenőrizzék. Jó azt is tudni, hogy amennyiben a család, az állami támogatás felhasználásával felújított házat a későbbiekben eladja sem kell visszafizetni a felvett összeget, viszont egy következő ingatlanra már nem használhatja fel újra ezt a lehetőséget. A felújított ház új tulajdonosa, ha nem igényelte még más ingatlanra a támogatást, akkor felveheti új otthonára a lakásfelújítási támogatást. 

Mit jelent a 3+3 millió forint otthonfelújítási támogatás? 

Az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető így a támogatás akár egy 6 milliós felújításra is felhasználható, amennyiben a felújítás egyik fele anyagköltség, vagyis generálkivitelezéssel történik, a másik fele pedig munkadíj. Ezzel példával demonstrálva úgy néz ki, hogy 1 millió forint munkadíj számla és 4 millió forint anyagdíj számla esetén a maximálisan igényelhető támogatás 2 millió forint. 2 millió forint munkadíj számla és 4 millió forint anyagdíj számla esetén azonban már elérhető a maximálisan igényelhető támogatás, vagyis 3 millió forint. Amennyiben vagy a munkadíjról vagy az anyagköltségről nem áll birtokunkban számla, úgy nem leszünk jogosultak a támogatásra, az 50-50%-os arány szabály miatt.

CSOK-kal kapcsolatos további kedvezmények és a többgenerációs CSOK

A CSOK  talán az egyik legcsaládbarátabb kezdeményezése a kormánynak, amit 2021-ben kibővítenek az adó-visszatérítési támogatással (ÁFA) új lakás vásárlása  vagy magánszemély által megbízott generálkivitelezővel megvalósított házépítésnél, ezen kívül az illeték mentességgel új és használt lakás vásárlása esetén, valamint a többgenerációs CSOK-kal a tetőtér beépítésnél.

Generálkivitelezés Kecskemét

Ezzel a lakástámogatás 2021 –ben a CSOK elérhetővé tette még több család számára, hogy kedvezményesen juthassanak hozzá új építésű ingatlanokhoz, mivel az új építésű ingatlanok áfa-tartalma végezetül 0 % lesz, hiszen az 5 %-os áfát is utólag vissza lehet majd igényelni (amiről lentebb írunk). Továbbá a CSOK igénylésével vásárolt ingatlannál nem kell illetéket fizetni az új építésű vagy használt ingatlanok esetében, így a vagyonszerzési illeték ami az ingatlan vételárának 4 %-a, a családoknál maradhat.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az adó-visszatérítési támogatást igénylőknek?

Elsőként az új lakások alapterülete legfeljebb 150 m2, az új családi ház esetében pedig legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű lehet. A hitelt maximum összegkorlát nélkül kérhetjük. A mindössze egyszer igényelhető adó-visszatérítési lakástámogatás 2021. január 1-től 2022. december 30-ig elérhető, a telekárakat is tartalmazó új lakás vételáráról szóló számlákra, vagy a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségre. 

Mit érdemes tudni az illetékmentességről új és használt lakás vásárlása esetén?

Amennyiben a házaspár a gyermekvállalást nem teljesíti az adóhatóság utólag szabja ki az illetéket. Az illeték megállapítására vonatkozó jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amely évben a CSOK-ot visszafizették, illetve annak visszafizetését rendelték el. Mivel az illeték vételár nem kerül kiszabásra, így a korábbi illeték kedvezmények sem vehetők igénybe, mint például az első lakás vásárlása esetén igényelhető kedvezmény. Ezt figyelembe véve a nettó illeték (ami az ingatlan vételárának 4 %-a) sok esetben jóval kevesebb lesz.

A többgenerációs családoknak kedvező CSOK

Sokan talán már álmukból felkelve is tudják, hogy a CSOK-nál egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatás válik elérhetővé a családok vagy családot tervezők számára. A többgenerációs CSOK igénylésénél ugyancsak ezek a számok érvényesek, csak itt a családi házak tetőtér-beépítésére lehet felhasználni a támogatást. Feltételei közé tartozik, hogy a felújítás vagy átalakítás után két önálló otthonnak kell létrejönnie (házak tetőtér-beépítésével vagy emelet ráépítéssel) külön bejárattal (lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető), mivel a földszinti és az emeleti lakásoknak külön tulajdoni jogviszony alá kell esniük.

családtámogatási változások 2021

Ide tartozik az új önálló társasházi albetétként, vagy osztatlan közös tulajdon esetén az adott lakás kizárólagos használati joga. Itt még azt is meg kell említeni, hogy a lakástámogatás 2021 –től csak abban az esetben elérhető, ha abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül, az nem az igénylő cégeként van bejelentve vagy nem az igénylő gyermekének tulajdonában áll. Ugyan nincsen megszabva a feltételrendszerben a gyermekek életkora a támogatás igényléséhez, ám az már igen, hogy hány m2-es tetőteret kell beépíteni a gyermekek számához mérten. Egy gyermek esetén 40 m2, két gyermek esetén 50 m2, három vagy több gyermek esetén pedig legalább 60 m2 új lakótérrel kell rendelkeznie a tetőtérnek. A többgenerációs CSOK-ot igénylők számára egy 3%-os kamatú kamattámogatott 10-től 15 millió forint összegű kölcsön is elérhetővé válik, ám ez csak 2, illetve 3 gyermekre történő CSOK igénylés esetén vehető fel.

5%-os ÁFA új lakás vagy családi ház vásárlása esetén generálkivitelezéssel

2021. január 1-től 27% helyett ismét 5% ÁFA-t kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor. Talán ismerős lehet ez a támogatás azoknak, akik már egy ideje ingatlan vásárláson vagy házépítésen törik a fejüket, hiszen 2016 és 2020 között már vonatkozott egyszer 5%-os ÁFA az újépítésű ingatlanokra. Ez a lakástámogatás 2021 január 1-től elérhető, aminél az új lakás értékesítésekor 5%-os ÁFA mértékkel számla csak akkor állítható ki ha:

  • a lakás birtokba adása 2021 január 1-én vagy azt követően;
  • az ingatlan használatbavétel-tudomásulvétele vagy használatbavételi engedélyének véglegessé válása 2021 január 1-én vagy azt követően történt meg;
  • amennyiben az ingatlan már rendelkezik 2021 január 1-én használatbavételi engedéllyel vagy használatbavétel-tudomásulvétele megtörtént, akkor a használatbavételi engedély vagy használatbavétel-tudomásulvétele időpontját követően 2 éven belül történik meg az értékesítés, vagyis a birtokbaadás.

Az 5%-os ÁFA 2022 december 31-ig megkezdett építkezések esetén egészen 2026. december 31. napjáig tart, amennyiben ezt a generálkivitelezés keretein belül tesszük meg. A feltételek közé tartozik, hogy a lakástámogatás 2021 január 1-től kizárólag 150m2-nél nem nagyobb társasházi lakásokra és 300m2-nél nem nagyobb családi házakra vonatkozik. Ez az egyik olyan lakástámogatás 2021 –ben, ami a családi állapottól és a CSOK igénylésétől is független. A tulajdonos által felkért generálkivitelező által épített új ingatlan építésénél, egy 50 millió Ft+ÁFA árú újépítésű ingatlan vételárából 13,5 millió Ft az áfatartalom, így az 5%-os áfával akár 11 millió forintot spórolhatunk meg a kedvezménynek köszönhetően.

Generálkivitelezés Kecskeméten 27%-os ÁFA-val

A másik CSOK igénylésétől független lakástámogatás 2021-ben a adó-visszatérítési támogatás, amely ugyancsak 2021. január 1-től vált elérhetővé, azoknak a magánszemélyeknek, akik legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakást, vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépületet terveznek. Ez az adó-visszatérítési támogatás annyiban különbözik a fentebb említett – CSOK-al igényelhetőtől -, hogy ezt 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján 5 millió forint összegig lehet igényelni, amennyiben az építési bekerülési költség megfizetéséhez vagy az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához használták fel.

Ez az adó-visszatérítési támogatás 2022.12.31-ig igényelhető és legfeljebb egy alkalommal vehető igénybe, és kizárólag a 27%-os ÁFA tartalmú számlák vehetők figyelembe 70%-os számlabemutatási kötelezettséggel.

Milyen további változások várhatóak a lakástámogatásoknál a 2021-es évében?

A Családi Otthonteremtési Kedvezménynél 2021 január 1-től gyermeknek számít a megváltozott munkaképességű 25. életévét betöltött személy is. A támogatással vásárolt, épített lakásban utólag – a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül is szerezhet tulajdonjogot az igénylő gyermeke vagy öröklés révén harmadik személy is.

A babaváró hitelnél az örökbefogadás kapcsán a gyermek születésére vonatkozó dátum korlátozás eltörlésre került. Ezzel megszűnt az a korlátozás, amivel az örökbefogadás esetén csak a 2019.07.01-után született gyermekekre érvényesíthető a kamattámogatás és a gyermekvállalási támogatás. Továbbá a 2021 január 1-e előtt benyújtott babaváró kölcsönnel rendelkező támogatott személyek is jogosultak a kamattámogatásra, a gyermekvállalási támogatásra és a szüneteltetésre, amennyiben 2019. július 1. előtt született gyermeket fogadtak örökbe.

További lakástámogatás 2021 –ben a közjegyzői illetékkedvezmény, amelynél a közjegyzői okiratok kiállításához szükséges munkadíjat maximalizálja a kormány. Jelzáloghitelek felvételekor Magyarországon minden lakáshitel után kötelező megfizetni közjegyzői díjat, aminek maximalizálásával több tízezer forint megtakarítást biztosít a családok számára.

Végül de nem utolsó sorban pedig jelzáloghitel elengedéssel is támogatja 2021 január 1-től a kormány a 2 vagy több gyermekes családokat. Ez akár 1-4 millió forintnyi jelzáloghitel elengedést is jelenthet a családok számára. A legújabb változások szerint az alábbiakban említett pontoknál 1 éven belül kell a lakóingatlannak feltüntetésre és vásárlás esetén, az igénylő tulajdonjogának bejegyzésére kerülnie. Új lakás vásárlására igényelt kölcsönre is jár, ha jelenleg a lakás építése még zajlik, emiatt a tulajdoni lapon még nem lakóingatlan van nyilvántartva, illetve még nem jegyezték be a vevő tulajdonjogát sem. Házépítés esetén akkor igényelhető, ha az ingatlan jelenlegi megnevezése nem lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont, de az adott telken lakóházat építenek és az ehhez kapcsolódó lakáscélú jelzáloghitel terheli az ingatlant.

Reméljük sikerült a lakás és családtámogatási összefoglalónkkal egy átfogó képet festeni az idei évet érintő változásokról, amennyiben további kérdésed merülne fel a lakástámogatás 2021 –es évre vonatkozó részleteivel kapcsolatban, keresd a Helloház csapatát bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?