ÁFA visszaigénylés generálkivitelezéssel

ÁFA visszaigénylés a generálkivitelezéssel

Valószínűleg a 2021-es év eleje a kormány legújabb otthonteremtési programjának elemeiről fog szólni és azok részletes bemutatásáról. Akár azt is lehetne mondani, hogy szerencsés Magyarországon most nagycsaládosnak lenni, és még szerencsésebb, ha a generálkivitelezés Kecskemét városában valósul meg. Az Otthonteremtési program 2021 összefoglaló és a Lakásfelújítás Kecskemét és környékén című cikkeinkben már írtunk az 5 elemből álló családbarát programról, ám azóta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azt is bejelentette, hogy 2021-től újra elérhetővé válik a maximum 5 millió forintig terjedő ÁFA-visszaigénylés azoknak, akik saját erős építkezésre vállalkoznak. Jó hír ez azoknak, akik a CSOK igénylése nélkül készülnek generálkivitelezés útján otthonteremtésre Kecskeméten. A 2021. január 1-től elérhetővé vált támogatás azoknak a magánszemélyeknek nyújt segítséget, akik legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakást, vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépületet terveznek. Ezt az adó-visszatérítési támogatást 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján 5 millió forint összegig akkor lehet igényelni, amennyiben: az építési bekerülési költség megfizetéséhez, vagy az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához használnánk fel.

házépítés generálkivitelezéssel

Ezzel az egyszer igényelhető támogatással 2022.12.31-ig lehet élni, amely során csak 27%-os ÁFA tartalmú számlák vehetők figyelembe 70%-os számlabemutatási kötelezettséggel. Azonban még mindig jóval nagyobb támogatásnak örülhetnek a nagycsaládosok, vagy a családalapítást tervezők generálkivitelezés kapcsán Kecskemét városában, hiszen a CSOK-kal új építésű ingatlanoknál, az ingatlanok áfa-tartalma végezetül akár 0 % is lehet, mivel módukban állhat az 5 %-os áfát utólag visszaigényelni.

Mit érdemes tudni azoknak, a akik generálkivitelezést Kecskemét városában tervezik?

A kormány otthonteremtési támogatása egy újabb nyomást helyezett az építőiparra, aminek teljesítménye ugyan elérheti a pandémia előtti szintet, de a munkaerőhiány ugyanúgy fenn fog állni mint a 2019-es évben vagy 2020-as év elején. A generálkivitelezés Kecskemét és környékén, azonban össze sem hasonlítható a budapesti – néha már elkeserítő statisztikákkal -, hiszen a kereslet sokkal inkább kielégíthető mint a fővárosban. Ezen felül a Helloház 50 db családi házban maximalizálja az évente felépíthető házak darabszámát, hiszen minőségi házakat csak jól megtervezett darabszámban lehetséges felépíteni. Azok a vállalkozások, akik a házakat tömegével gyártják – talán a pandémiát követően még jobban is mint előtte – rákényszerülnek arra, hogy a teljesen leálló vagy ideiglenesen szünetelő ágazatokból töltsék fel a vállalkozásukat. A Helloházzal, azonban minden generálkivitelezés Kecskemét városában szaktudással és tapasztalattal rendelkező csapattal valósul meg.

Azoknak pedig, akik 2021-ben generálkivitelezővel tervezik a generálkivitelezést Kecskemét városában és ország szerte mindenhol, ahogyan már fentebb is említettük 2021. január 1-től 27%-ról 5%-ra módosult az új építésű ingatlanok ÁFA-tartalma, és ehhez nem szükséges CSOK-ot sem igénybe venni. Ugyan ez csak 5 millió forintig elérhető, amennyiben azonban ezt CSOK-kal igényeljük, abban az esetben a visszaigényelt ÁFA-nak nincs maximum összege. Ezt a támogatást a generálkivitelezés végeztével, utólag kapjuk meg, amelyhez ugyanúgy 2022. december 31-ig tudjuk benyújtani ÁFA-visszaigénylési igényünket.

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk az ÁFA-visszaigényléshez?

A 27%-os áfa visszaigényléséhez is teljesíteni kell az alapvető CSOK feltételeket:

– Tb-jogviszony;
– büntetlen előélet;
– köztartozásmentesség.

Újításként gyermek nem szükséges az adó-visszaigényléséhez, mivel gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre.

Generálkivitelezés Kecskemét és környékén generálkivitelezővel

Amennyiben a kalkulációnk során a generálkivitelezés Kecskemét városában magasabb nettó alapárral számolva kerül megvalósításra, úgy jobban megérheti generálkivitelezővel építkezni.

Ez példával szemléltetve:

– Egy nettó 30 milliós ház bruttó ára generálkivitelezővel CSOK nélkül 31,5 millió Ft (30 millió Ft + 1,5 millió Ft)
– Egy nettó 30 milliós ház bruttó áránál generálkivitelezővel és CSOK-kal, a végső ár megegyezik a nettó árral, azaz 30 millió Ft-al.
– Egy nettó 30 milliós ház bruttó ára generálkivitelező nélkül 33,1 millió Ft ( 30 millió Ft + 8,1 millió Ft (27%-os ÁFA) – 5 millió Ft (visszaigényelhető 27%, maximum 5 millió Ft-ig) ).

Ez a különbség a generálkivitelezővel megbízott építkezés és a generálkivitelező nélküli építkezésnél pedig csak egyre nő, mivel egyre nagyobb a nettó értéke a háznak.

Generálkivitelezés Kecskemét és környékén a Helloházzal

Még a kormány otthonteremtési programja sem könnyíti meg sokak számára a döntést, hogy 2021-ben a pandémiás helyzet okozta bizonytalanság miatt belemerjenek-e vágni egy házépítésbe vagy sem. Az előfinanszírozási lehetőség miatt a Helloházzal a generálkivitelezés során Kecskemét városában mind az építkezés során használt anyag, mind a befizetett pénz a szerződés és a megbeszéltek szerint kerül felhasználásra. Ez a szolgáltatás a mai napig igen ritka Magyarországon, ami nem csak a vállalkozás megbízhatóságáról garantálja a megrendelőt, de arról is, hogy a generálkivitelezővel megbízott házépítés egy jó döntésnek bizonyul. Ez 2021-et nézve azért is fontos, hiszen a családi házak építtetése akkor tartozhat a kedvezményes 5%-os adómérték hatálya alá, ha a generálkivitelezés fővállalkozó vagy generálkivitelező megbízásával történik. Továbbá a teljes generálkivitelezés Kecskemét városában a Helloházzal 6-7 ütemre van bontva, ahol is mindig csak az elkészült és átadott-átvett ütemek után kell fizetni, azaz ha az anyagok már beépítésre kerültek.

Előfinanszírozás

0 Ft önerő, 100% bizalom – mi előfinanszírozzuk a házépítésed, fizetned csak az egyes építési ütemek elkészülte után kell.

 

Ár-garancia

Tartjuk magunkat a szerződött árhoz, vagyis rejtett költségek nélkül pontosan annyit fizetsz, amennyiben megállapodtunk.

Idő-, és minőség garancia

Családi házad akkor és abban a minőségben kerül átadásra, ahogy azt vállaltuk, ezért a határidőre történő átadást kötbér ellenében is vállaljuk!

 

Hasznos tudnivalók 5%-os ÁFA-ról új lakás vásárlása esetén

Az új lakás értékesítésekor 5%-os ÁFA mértékkel számla csak akkor állítható ki ha: a lakás birtokba adása 2021 január 1-én vagy azt követően történt meg, és az ingatlan használatbavétel-tudomásulvétele vagy használatbavételi engedélyének véglegessé válása 2021 január 1-én vagy azt követően történt meg. Ehhez a számlakiállítási feltételhez hozzátartozik még az is, ha az ingatlan már rendelkezik 2021 január 1-én használatbavételi engedéllyel vagy használatbavétel-tudomásulvétele megtörtént, akkor a használatbavételi engedély vagy használatbavétel-tudomásulvétele időpontját követően 2 éven belül történik meg az értékesítés, vagyis a birtokbaadás. Fontos megemlíteni azt is, hogy az 5%-os ÁFA 2022. december 31-ig megkezdett építkezések esetén egészen 2026. december 31. napjáig tart.

Mielőtt azonban gondolatban már a jövendőbeli otthonunkat terveznénk, érdemes utánajárni, hogy vajon jogosultak vagyunk-e az ÁFA-visszaigénylésre, ugyanis ezt a kedvezményt csak egyszer lehet igényelni. A tervezgetésnél és számlálgatásnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy mikor kapjuk majd meg a visszaigényelt ÁFA-t, mert az is lehet, hogy már az építkezés közben hozzájutunk a szakaszosan visszaigényelt ÁFA-hoz, vagy csak utólag, a felépült ház átadásánál.

Ahogyan azt cikkünk elolvasása után érezhető, rengeteg mindent figyelembe kell venni a generálkivitelezés tervezésénél Kecskemét városában. Ugyan a város lakói szerencsésebb helyzetben vannak a fővárosban élőkkel szemben, itt is érdemes időben nekikezdeni a vállalkozások összehasonlításának, majd konzultálni a kiválasztott kivitelező céggel. Ugyan a Helloháznak így év elején még van szabad kapacitása – az előző évek tapasztalataiból kiindulva – ez gyorsan változhat, és nem szabad egy olyan fontos döntést, mint otthonunk megépítése az utolsó pillanatra hagyni. Bízd leendő otthonod kivitelezést a legjobbakra. Keresd csapatunkat bizalommal 2021-ben is, nem bánod meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?