elektroszmog

Zavarja az elektroszmog? Mutatjuk mit tehet ellene

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt azoknak az eszközöknek a száma a környezetünkben, melyek elektroszmogot generálnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy védtelenek vagyunk vele szemben. Almásy Zsolt épületbiológus, épületenergetikai-szakértő szerint az egyik lehetséges és egyben legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, ha elkezdjük okosabban használni eszközeinket.

A környezetünkből sokféle sugárzás ér minket, a Föld mágneses tere, a villámok által keltett hullámok és a világűrből érkező elektromágneses sugárzás természetes eredetűek. Ezzel szemben mondjuk a rádió- és tévéműsorszórás, valamint a mobiltelefonok jelei, az elektromos gépek, a mikrohullámú sütők által okozott terek és az elektromos gépek, motorok által keltett hullámok emberi tevékenység eredményei. Ezeknek az összességét nevezzük elektroszmognak.

Amit még tudni érdemes róla, hogy az ideghálózatunk és minden élő sejt elektromágneses irányítás alatt áll, és a természetben jelen lévő 0.1–100 Hz frekvenciasávba eső elektromágneses hullámok szabályozzák a testben végbemenő biológiai és kémiai folyamatokat. Ebbe a tartományba tartozó hullámokat hoznak létre a viharok, a földrengések vagy a Föld mágneses tere, de a háztartási gépek is ilyen frekvenciájú elektromágneses hullámokat keltenek.

elektroszmog

Az elektroszmog olyan, mint a nagyon zajos környezet

Nem véletlen, hogy sokan egyenesen rettegnek az elektromágnesességtől. Ám fontos tudni, hogy néhány szabály betartásával jelentősen csökkenthető a hatásuk, amivel akár könnyedén a holnap házában találhatjuk magunkat. „Az elektromágneses sugárzás esetében a teljesítmény négyzetesen csökken, vagyis ha csak fél méterrel odébb tesszük magunktól a mobiltelefont vagy a routert, akkor a szervezetünket érő terhelés a töredékére csökken. Ha pedig az otthon használt elektronikai eszközöktől tartjuk meg az 1–1,5 méter távolságot, azzal nagyon hatékonyan tudjuk csökkenteni azt az energiamennyiséget, ami a szervezetünkben elnyelődik” – fejtette ki Almásy Zsolt a Greendex rádióműsorában, a Holnaputánban. A szakember a beszélgetés során példaként felhozta a rettegett 5G-t, ami szerinte épp attól olyan rettegett, hogy rengeteg tévhit él vele kapcsolatban. Ám valójában nem veszélyesebb, mint bármely más kommunikációs technológia. Sőt nem is újdonság, hogy különféle radartechnológiák régóta használják. Bár a legtöbb embert a magasfeszültségű vezetékekkel, az adótornyokkal vagy épp a wifi-routerekkel riogatják, az esetek 90 százalékában a problémát nem ezek okozzák. Legalábbis a hatásuk sokkal kisebb, mint például a falakban futó elektromos hálózat hatása. Ha ez utóbbi nem megfelelően működik, rosszul van szigetelve, árnyékolva, akkor komoly elektrostresszt képes okozni a lakóknak.

A szakember kitért arra is, hogy az emberi test is egy nagyon érzékeny elektromos rendszer, hiszen testünk folyamatait elektromos jelek irányítják a gondolatainktól kezdve az izommozgásokon át a sejtek közti kommunikációig. Az erős elektroszmog hatása a testünkre olyan, mintha egy nagyon zajos környezetben lennénk. Mivel azonban az elektroszmog jelenléte – a zajéval ellentétben – nem tudatosul, a belőle fakadó problémákat sem feltétlenül ennek a hatásnak tulajdonítjuk. Így aztán akár hosszú ideig is rejtve maradhatnak a zavaró hatások és forrásaik.

elektroszmog

Ezekkel a lépésekkel felvehetjük a kesztyűt az elektroszmoggal szemben

Pár praktika, hogy otthoni környezetben hogyan csökkenthető hatékonyan az elektroszmog-kitettségünk:

  • Az elektromos berendezéseket (például a wi-fi routert) úgy helyezzük el, hogy senki ne lehessen a közvetlen közelében huzamosabb ideig!
  • Amikor nem használjuk az elektromos berendezéseket, áramtalanítsuk őket, pl. a wi-fi routert vagy a számítógépet!
  • Mobiltelefonálás közben használjunk kihangosítót, head-set-et!
  • A mikrohullámú sütő működése közben ne tartózkodjunk a közvetlen közelében! Ha nem zár megfelelően vagy sérült, ne használjuk!
  • Az ágyunk alatt ne vezessünk át hosszabbítót vagy vezetéket!
  • Töltés közben ne használjuk a mobiltelefonunkat, és – bár tudom, sokan így csinálják – igyekezzünk éjjel ne a fejünk mellé tenni töltőre a készüléket!

Éppen új házba költözne, ahol szeretné kizárni az elektromos szennyezés minden lehetőségét? Akkor a legjobb helyen jár! Otthonfelújítás vagy házépítés Kecskemét városában, a HelloHáz garantáltan a legjobb döntés lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?