zajvédelem

Egyáltalán nem lehetetlen a zajtalan együttélés

Bizonyára mindenki találkozott már élete során az „idegesítő és hangos szomszéd” jelenségével. Azzal a személlyel, aki este 6 óra után áll neki falat fúrni, akinek a lakásában a felújítás egész évben tart. Vagy azokkal a kamaszokkal, akik amikor a szüleik épp távol vannak, üvöltve hallgatnak zenét, illetve az olyan párokkal, akiknek a családi élete gyakorlatilag a szomszédok előtt zajlik. Pontosan ezekre jelent kiváló megoldást a zajszigetelés, mellyel nem csak a kifelé, hanem a beáradó hangoknak is az útját állhatjuk.

Nem mindegy honnan jön a zaj

A megfelelő hangszigetelés kialakítását összességében két körülmény határozza meg: a hangforrás típusa és a zaj erőssége. Egyszerűbb a feladatunk, ha a levegőben terjedő hangok kizárását kell megoldani, vagyis a tévéjét túl hangosan hallgató szomszédot, a kintről beszűrődő hangos utca zaját, vagy a kutyaugatást nem akarjuk hallani. Ennél bonyolultabb viszont a testhangok megszüntetése, hiszen ekkor a felettünk lakó lépéseit, a becsapódó liftajtót, a falban szaladó vízvezetéket, a dübörgő basszust kell megszüntetnünk. Ezekkel a hangokkal viszont csak úgy lehet felvenni a harcot, ha a hang fizikai útját megszakítjuk. Vagyis hangszigetelés előtt a legfontosabb, hogy szakember segítségével felderítsük, pontosan milyen hangforrással van dolgunk, és azt milyen felületek továbbítják.zajvédelem

Miből lesz a zajvédelem?

Ezután következhet a valódi hangszigetelés, melyhez a szükséges a hangszigetelő anyagokat anyag és felhasználás szerint különböztetjük meg. A zaj elleni védekezés legjellemzőbb megoldásai a következők:

  • Kőzetgyapot, ásványgyapot, üveggyapot: könnyűek, de közben nagy térfogatúak. Az építőiparban előszeretettel használják falak, válaszfalak, tetőterek szigetelésére. Hangszigetelési képessége közepes.
  • Hungarocell alapú termékek: bár nagyon jó hőszigetelési tulajdonságai vannak, de gyenge hangszigetelő.
  • Hab: jó a hang és hőszigetelő képessége. Könnyűek és kis helyet foglalnak.
  • Szövetek: a függöny önmagában egy hangszigetelő anyag, de létezik speciálisan és külön hangszigetelt formája is.

Amennyiben valaki hangot szeretne szigetelni, akkor jobb ha tudja, hogy nem kifejezetten egy hangszigetelő anyagot kell keresnie, hanem rendszerben érdemes gondolkodnia. Ehhez meg kell határozni, hogy az adott területen milyen megoldások és technológiák elérhetőek és milyen mértékű hangszigetelést várunk el.

Falon és padlón egyaránt működik

Ezután jöhet a konkrét munka, a kivitelezés. A falak esetében általánosan elfogadott hangszigetelési megoldás a kőzetgyapot használata, ami azonban sokszor kissé csökkenti az adott helyiség belméretét. Az anyagot általában gipszkarton fal mögé rejtik, akár már meglévő falazat esetében is. Az ásványgyapot is elég népszerű hangszigetelő, de azt jellemzően nagyobb vastagságban kell alkalmazni ahhoz, hogy úsztatott rétegként jól működjön. Az ásványgyapot használata jellemzen egy új építés esetén lehetséges, ahol a tervezés során erre külön figyelmet fordítottak. Egy már meglévő ingatlan felújítása során azonban sokszor már nincs lehetőség a használatára, mert túl sok helyet igényelne.zajvédelemA zajos szomszédok ellen érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy a plafonunkat vagy a padlónkat hangszigeteljük. Ezzel a lépéssel jellemzően az emeletről leszűrődő kopogó hangok ellen védekezhetünk. Ekkor a padló lépéshangszigetelést kap, azaz a födémre kerül a lépésálló, hanggátló, hangszigetelő anyag, amire egy osztóváz, majd az úsztatott hangelnyelő anyag, például az extrich beton kerül. A mennyezet szigetelésekor is ugyanez történik, csupán az előbb felsorolt rétegrend változik meg.

Éppen építkezne, de nem tudja, merre induljon el? Szeretne egy modern, minden igényt kielégítő és fenntartható házban élni, mely kizárja az összes zavaró hangot? Akkor válassza a HelloHázat, mely az otthonfelújítástól kezdve a házépítésen át minden terhet levesz a válláról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?